Näiteks minu tutvusringkond on mitmekesine. Tutvus Narva ja Tallinna vene noortega viis selleni, et mind paluti eelmisel aastal TEDxLasnamäele katsejäneseks. TED on üleilmselt tuntud kõnekoosolekute formaat, millele pannakse x otsa, kui seda korraldatakse iseseisvalt. Idee on esitada inspireerivaid ja võimaluse korral selliseid kõnesid, mis teistes kohtades esitatuna võiksid mõjuda isegi kohatuna või liiga raamidest väljas. Lasnamäe üritus on Eestis ainus läbinisti venekeelne TEDx ja korraldajad tahtsid, et esineks keegi ebakorrektse vene keelega tõeline eestlane.

See oli minu jaoks vägev proovikivi, millega kohe nõustusin. Mind aidati, treeniti, toetati. Tõele au andes olid meie vestlused enamasti emakeeltes, s.t mina rääkisin ja kirjutasin eesti keeles, korraldajad vene keeles.

Üldiselt suhtlengi Eesti venelastega sageli niimoodi. Säärase suhtluse iva on selles, et iga normaalne inimene väljendub oma emakeeles kõige täpsemalt ja nüansirikkamalt, aga arusaamise tasemel oskame ka teisi keeli piisavalt.

Loe edasi homsest Eesti Päevalehest!