Kindlasti on kõik selle seadusega juba tuttavad, sest selle ümber kõnelemist on olnud piisavalt ja kokkuvõtteks on saavutatud ühiskonna tähelepanu. Seaduseelnõu on töötanud välja sotsiaalministeerium ning see on üles ehitatud 2014. aasta alkoholipoliitika rohelisel raamatul. Hoolimata seaduseelnõu olulisusest ja valitsuse lubadustest see kohe vastu võtta, on eelnõu jäänud toppama valitsuse kooskõlastusringile juba 2015. aastast.

Vahepealsel ajal on Riigikogu saalis hääletatud maha mitmeid opositsiooni poolt välja töötatud sama valdkonna seaduseelnõusid põhjendusel, et kohe varsti saabub valge laev, mis lahendab kõik probleemid ühes seaduses korraga. Parimaks näiteks on üleriigilise alkoholi müügi keelamine tanklakauplustes, millega tuli Keskerakonna fraktsioon välja mullu sügisel.

Valitsuse seisukoht oli toona, et kuna sotsiaalministeeriumi poolt välja töötatud ja kooskõlastamiseks esitatud alkoholiseadus juba sisaldab vastavat punkti ja lisaks veel teisi meetmeid, pole opositsiooni eelnõu mõtet toetada.

Tänane seis on aga see, et sotsiaalministeeriumi vastav eelnõu istub kinni valitsuse enda kooskõlastusringil ning keskfraktsiooni poolt sisse antud tanklate alkoholi müügi keelamise eelnõu (mis oleks vastuvõtmise korral hakanud kehtima 2016. aasta juulist) on koalitsiooni poolt edukalt saadetud prügikasti.

Ummikseisu lahti harutamiseks esitas Riigikogu Keskerakonna fraktsioon kevadistungijärgu viimasel nädalal menetlusse valitsuse enda alkoholiseaduse ja reklaamiseaduse muutmise eelnõu, mida valitsus ei ole suutnud kooskõlastada juba enam kui pool aastat. See on harukordne juhus, kus opositsioon toetab koalitsiooni eelnõud, mitte ei tee seda maha, ega käitu valitseva poliitkultuuri stiilis, kus vale inimene ei tohi õiget asja ajada. Igatahes saame näha, kas asjad hakkavad arenema või tuuakse välja uued ettekäänded, et probleemide lahendamist taas edasi lükata.