Septembri alguses hellitab teatrifestival Draama Tartut taas värskete Eesti lavastustega. Eile avalikustas Draama oma programmi ning on tore näha, et lõunaeestlasteni tuuakse nii selle aasta Eesti teatri aastaauhindade laureaate ja nominente kui ka lihtsalt suure kunstikoefitsiendiga teatrit. Näiteks etendub Tartus Vene Teatri „Vaenlane”, Draamateatri „Tartuffe” ja „Valgustaja”, Endla „45 339 km² raba”, Theatrumi „„Delhi” tants” ning Linnateatri „Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus”. Festivali kunstiline juht Ivar Põllu toob ülikoolilinna lavadele ka Von Krahli „Paradiisi”, R.A.A.A.M-i „Libahundi”, TÜ kammerkoori „Südamepeitjate planeedi” ja teisi põnevaid lavastusi.

ARS-i galeriis kohtusid sõna- ja kujutav kunst

Neljapäeval toimus ARS-i maja galeriis näitusel „Aeglane aimdus: roosa satiin” kirjandusüritus, kus kirjanik Pille Õnnepalu luges ette lõike oma seni avaldamata romaanist „Kuus kuud”. Tõenäoliselt ilmub raamat sügisel ja kuuldud katkendite põhjal võib öelda, et seda tasub oodata.
Pille Õnnepalu luges katkendeid näitusel „Aeglane aimdus: roosa satiin”.

Raamat tegeleb soo- ja seksuaalsuse küsimustega ning lugeja saab osa tundliku natuuriga ja erudeeritud minategelase Õie raskustest oma koha leidmisel praeguse Eesti kohati kitsarinnalises kontekstis. Noorte kunstnike Pire Sova ja Hedi Jaansoo näitus „Aeglane aimdus: roosa satiin”, mis oli avatud eilseni, andis oma poeetilise sooteemade käsitlusega Õnnepalu loetud tekstile lisadimensioone ja -jõudu.

Eetilise disaini näitus ootab kaasa mõtlema.

Eilsest on Tallinna kunstihoones avatud Karin Pauluse kureeritud eetilise disaini näitus „Idealistid”. Paulus on näitusele kutsunud autorid, keda ühendab soov oma loominguga tarbimishulluse, sotsiaal- ja tööstuskatastroofide ja eetilise vaimsuse kadumise eest vastutust võtta. Kui seni on eestlased eetilise disainiga seostanud peamiselt moekunstnik Reet Ausi, siis sellel näitusel saab vaataja tuttavaks ka paljude teiste valgustatud disaineritega. Nende hulka kuuluvad Kalle Aasamäe (pildil), Andres Ansper, Rene Haljasmäe, Monika Hint, Madlen Hirtentreu, Sandra Jõgeva, Kadri Jäätma, Erki Kannus, Karmo Kiilmann, Andrei Kormašov, Killu Sukmit, Minna Hint jpt.
Disainer Kalle Aasamäe