EI
Rein Ruutsoo, ajaloolane ja politoloog
Igasugused „töised” kontaktid kuritegelike režiimidega või massimõrvaritega on absoluutselt õigustamatud, eriti kui pole võimalik osutada mingile positiivsele väljundile, mis kaaluks üles nn moraalse kahju.

Eriti taunitavad on need juhul, kui diktaatorid tunnistavad veel üksnes relvajõudu ja demokraatlikud riigid on samal ajal välja töötanud nende survestamise ühistaktika.

Kui rääkida konkreetselt Yana Toomi hiljutisest lembimisest Süüria diktaatoriga, siis oleks sel õigustus, kui tal oleksid Euroopa institutsioonidelt mingidki volitused survet avaldada. Kuid praegu on sel õigustus eelkõige Putini poliitika päästmise vaatenurgast. Mingi fact finding mission’i legend on jultunud häma. Kiita seda, kui puhas oli veriste kätega diktaatori linn! Eravisiidi käigus diktaatoritega ühispiltidele tikkumine kõneleb totaalsest häbikaotusest. Toomi visiit lisab tema poliitilise profiilile ainult värvi, tast on saanud terroristlike režiimide eestkõneleja. Algus sai tehtud tuhandeid ohvreid põhjustanud Luganski-Dnepropetrovski režiimide suuvoodriks hakkamisega. Bashshār al-Asadi režiimi ohvrite arv küündib miljonitesse.

Ühtlasi sõltub püstitatud küsimuse vastus sellest, kui ohtlik on teine osapool ja mida on läbirääkimistega võimalik saavutada. Kui terrorist on tuumapommiga diktaator nagu Stalin või esimees Mao, siis pole valikuid just palju. Seega, kui tulemus on maailmarahu hoidmine või inimelude säästmine, siis on sedalaadi läbirääkimised alandavad, kuid nn utilitaarsest vaatenurgast õigustatud.