Ja kuna keegi ei suuda tuvastada konkreetset suunavat kätt ühestki „terrorismipealinnast“ maailmas, peaks Euroopa justkui käed tõstma. Sellist terrorismi tõrjuda paistab olevat võimatu. Iga terrorist paistab juba tegutsevat iseseisvalt, ja kui keegi tema lähimatest tuttavatest just aegsasti keelt ei kanna, on tõesti tema rünnakut peaaegu võimatu ennetada.

Ometi on olemas päris konkreetne suunaja: Süüria Raqqa linnas istub endiste Saddam Husseini armee iraaklastest kindralite keskel mees, kes nimetab end kaliif Ibrahimiks, kes pidevalt kutsub maailma islamiusulisi ette vägivaldsetele rünnakutele, ja kes on asunud tõesti looma kogu maailma islamiäärmuslasi kokku tõmbavat islamiriiki - uut kalifaati.

Nii kaua, kuni Raqqa kalifaat eksisteerib, kuulevad ennekõike just noored ja vähem elu näinud muslimid pidevat sõjahüüdu, ja kuna erinevalt Osama bin Ladenist, kaliif Ibrahim ka otseselt enesetapurünnakute korraldamist ei eelda, on tema kutsele ka kergem vastata. Ja nii ongi pommivööde asemel olulisimaks terrorismivahendiks muutunud külmrelv. Või kihutav auto.

Loe edasi homsest Päevalehest!