EI
Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja
Praegu ei oska näha ühtegi märki, miks peaks Donald Trumpi USA presidendiks saamine Eesti julgeolekule kaasa aitama.
Debatt

Vabariiklaste kandidaat Trump on kahelnud, kas USA panustamine NATO-sse on mõttekas, teatades, et kui liitlased ei täida kohustusi, siis USA neid ei kaitse. Eriti keeras vinti peale Trumpi viimane avaldus, milles Venemaal paluti demokraatide meilindusse häkkida ning millega Trump oli valmis tunnustama seda, et Moskva Krimmi okupeeris ja annekteeris.

Kuidas edasi? Mitu rasket küsimust. Kuidas on võimalik NATO-t kaitsta puhtalt kaitsekulutuste protsentide alusel? NATO on ju tervik ja vastav sõjaline planeerimine peaks puudutama ka tervikut. Neid riike, kes ei täida oma kohustusi, on NATO-s enamik – kas NATO mõte on siis kadumas? Kui NATO mõte kaob, pole ka tähtsust, et Eesti praegu oma kohustused täidab.

Euroopa Liidu poliitika pole seni tunnustanud Krimmi okupeerimist ja annekteerimist. Kui Trump seda tunnustab, siis mida peaks tegema Eesti? Meile on olulised liitlassuhted USA-ga, ent me oleme ka Euroopa Liidus

Lootus on – ja nii ilmselt ka läheb –, et Trump läheb Venemaa presidendi Vladimir Putiniga lihtsalt tülli. Aga mis enne seda juhtub, sellele ei tahaks väga mõelda. Reaalpoliitika on maailma tagasi tulnud.