Sündmused ei keerle ümber ühe armastajapaari, ent ometi näeb raamatus armastuse eri vorme.

„Tagasi Bridesheadi” ei pruugi esmapilgul armastus-romaanina näida, sest selle sündmused ei keerle ümber ühe armastajapaari, ent ometi näeb raamatus armastuse eri vorme. Juba eessõnas võrdleb Charles sõjaväe tuhmunud sära armuloo lõppemisega ja alates sellest võib raamatust välja lugeda teisigi armulugusid. Alates kiindumusest Sebastiani vastu, mida üks romaani tegelasi „romantiliseks sõpruseks” nimetab, ning jätkates armastusega särava ja kaasatõmbava maailma vastu, mida too esindab. Samuti armastus eri perekondade ja perekonnaliikmete, ajastu, kaduvuse vastu… Armastus Bridesheadi vastu, mis endas kõike seda kandma hakkab, ent nagu minevik, jääb mõiski tühjaks ja selle endine hiilgus säilib ainult mälestustes. Kadumine ei tee seda aga vähem väärtuslikuks. Tähtsal kohal on ka arutelud katoliikluse, jumalikkuse ning jumala armu ja armastuse teemal.

Evelyn Waugh’ täisnimi oli Evelyn Arthur St John Waugh (1903–1966). Pisut segadusseajavalt on Evelyn olnud Inglismaal nii mehe- kui ka naisenimi ja ka Waugh’ esimene naine kandis nime Evelyn. Samamoodi nagu romaani-tegelane Charles, õppis ka autor Oxfordis ajalugu, kuid enne kirjanikukarjääri jõudis ta kätt proovida kõiges, alates õpetamisest kuni puutööni välja. Kirjaniku ülikoolipõlv meenutab paljuski Charlesi oma. Nimelt haaras tedagi kirev seltsielu, ta tegeles kunstiga ega olnud akadeemiliselt eriti edukas, nii et langes ülikoolist lõpuks ilma kraadita välja. Vürtsi lisasid põnevad armulood noormeestega.

Nii Waugh’ esimene teos, ühe kunstniku biograafia, kui ka esimene romaan ilmusid 1920-ndate lõpus ja oma järgmise, 1930. aastal ilmunud teosega oli ta kirjandusilmas koha sisse võtnud. Sellest alates ilmus Waugh’l arvukalt teoseid, kuni ta Teise maailmasõja ajal 36-aastaselt mereväe kapteniks sai. Kuigi Waugh sõjategevusest kuigi palju osa ei võtnud, sai ta sealt ainest tulevaste raamatute jaoks. Muu hulgas võib taas paralleeli tõmmata 1945. aastal ilmunud „Tagasi Bridesheadi” Charlesiga. „Tagasi Bridesheadi” saigi üheks Evelyn Waugh’ tuntuimaks teoseks, millest on valminud ka kaks teleseriaali – 1981. ja 2008. aastal. Kuulsaid romaane on tema sulest ilmunud aga teisigi, näiteks „Allakäik ja langus” ning „Peotäis põrmu”.

„Tagasi Bridesheadi” homsest saadaval koos LP-ga vaid nädalajagu! Vaata lisa: www.lpraamat.ee