Tänasel pidupäeval on vähe pööratud tähelepanu kodanikualgatusele, mis väljendus Eesti Kongressi ja Eesti kodanike komiteede ennastsalgavas tegevuses, ilma milleta ei oleks Ülemnõukogu saadikutel tollel ööl olnud survet taastada meie vabariik just õigusliku järjepidevuse alusel. Täna saame aru selle otsuse tähtsusest rahvusvahelise õiguse kontekstis. Koostöö Ülemnõukogu ja Eesti Kongressi saadikute vahel oli määravaks, et sellel kriitilisel hetkel suudeti langetada Eestile nii oluline otsus.

Kahetsusväärselt ei maininud Riigikogu esimees Eiki Nestor ega peaminister Taavi Rõivas oma tänases kõnes Riigikogu pidulikul istungil kordagi Eesti Kongressi ja nende tuhandete inimeste rolli Eesti kodanike komiteedes meie iseseisvuse taastamise otsuse ettevalmistavas protsessis.

Juba 24. veebruaril 1989 avaldasid Eesti Muinsuskaitse Selts, ERSP ja Eesti Kristlik Liit üleskutse korraldada Eesti Vabariigi kodanike üldine registreerumine ja vabad valimised Eesti kodanike esinduskogusse, Eesti Kongressi.

24. veebruaril 1990. toimusid Eesti Kongressi valimised. Valimas käis 557 613 registreeritud Eesti kodanikku ja 34 345 kodakondsuse taotlejat.

11.–12. märtsi 1990. kogunes Eesti Kongressi esimene istungjärk "Estonia" kontserdisaalis, kus otsustati taastada Eesti Vabariik õigusliku järjepidevuse alusel. See oli julge ja õigusliku aluse loonud otsus, mis väljendas Eesti kodanike selget tahet.

Ma tahan meelde tuletada ja tänada neid mehi ja naisi, kes Eesti Kongressi saadikute ning Eesti kodanike komiteede tegevuses meie iseseisvuse taastamise eest võitlesid.

Tunne Kelam, Kaido Kama, Mart Laar, Kalle Jürgenson, Trivimi Velliste, Lagle Parek, Tarmo Loodus, Kalle Muuli, Mati Kiirend, Lauri Vahtre, Avo Üprus, Hain Rebas, Peeter Luksep, Mari-Ann Kelam, Ülo Nugis, Joel Luhamets, Avo Kiir, Sergei Zonov, Toomas Haug, Andres Põder, Mart Rannut, Rein Arjukese, Sulev Alajõe, Heino-Enn Arpo, Henno Arrak, Õnne-Eha Kabrits, Peeter Kaldur, Jüri-Anton Kerner, Venno Laul, Taisto Liivandi, Viktor Niitsoo, Arvi Paalandi, Jüri Pere, Priidu Pärna, Matti Päts ja meie seast lahkunud Vello Salum ning Peeter Luksep on inimesed, keda me tunneme. Kuid neile lisanduvad veel sajad ja sajad Eesti inimesed, kes uskusid Eesti vabadusse.

Täna peame vaatama tulevikku ja saama aru, et vabadus ei ole
iseenesestmõistetav. See, kas me räägime ka 25 aasta pärast siin eesti keelt ning elame vabas rahvusriigis sõltub meie tänastest otsustest.

Soovin kõigile ilusat iseseisvuse taastamise 25. aastapäeva. Elagu Eesti!"