Kolmas presidendikandidaat Siim Kallas istub kogu aeg ühe koha peal.

Kremloloogid jälgisid teraselt, kes parasjagu mausoleumi tribüünil kelle kõrval seisab ja tehti sellest põhjapanevaid järeldusi. Mida see tähendab? Kas seda, et presidendikandidaat Jõks on presidendikandidaat Kaljurannast tähtsam?

Mulle ei anta pikalt aega selle üle mõtiskleda. Valimiskogu algab hümniga.

Kell 15.10 on Estonia talveaed oravaid paksult täis. Sotse pole näha, küll on kohal Juhan Parts ja Mart Nutt. Oravate pesas viibimine ei tähenda ilmtingimata nende kandidaadi Siim Kallase toetamist. Äsja oli Kallas meie staabis käinud ja Savisaarega rääkinud.

Ma istusin kõrval.

„Kuidas teiega on,“ küsib baarileti ääres seisev siseminister Pevkur.

„Meie toetame Siimu,“ kostan. "Aga osa on Jõksi taga."

„ Kadri ja Jüri käisid just siin ja lubasid Siimu toetada,“ ütleb siseminister.

Tõepoolest, Nordea kontserdimajast tulles ootasid Kadri ja Jüri teiselpool teed valgusfoori lubavat tuld. Mina liikusin Estonia poole, nemad Nordea poole.

Meie staabis ei usu Kadri toetajad minu juttu.

„ Pevkur valetab.“

„Ok, võib-olla tõesti kõik valetavad,“ mõtlen. "Poliitikas oldud aja jooksul olen hakanud mõistma et naljalt ei maksa kedagi uskuda. Võib-olla ma ei saanud siseministri jutust õigesti aru.“

Ma hakkan äkki ise kahtlema, kas ma ikka õigesti kuulsin mida Pevkur mulle äsja oli öelnud. Lähen taas talveaeda, Pevkur istub talveaia kaugeimas nurgas.

„Kuule Hanno, Kadri toetajad ütlevad, et sa valetasid. Kas ma kuulsin õigesti, et Kadri ja Jüri käisid ütlemas, et nemad toetavad kindlasti Siimu ?“

Siseminister kordab sama juttu, siis aga viib mind Kallase juurde.

„Just nii oligi,“ kinnitab Kallas.

Ma ei ole veel peast segi läinud.

Kuid Estonia saali kogunenud Kadri meeskond ei usu minu juttu.

„Valetavad!“

Pärast teistkordset hääletamist istume väikese seltskonnaga kohvikus. Meie lauas on Edgar, Oudekki, Olga, Siret ja Erkki.

„Kas keegi on vastu kui ma teile pokaali šampust pakun?“ küsisin. Ma olin sel päeval juba liiga palju kohvi ja vett joonud. Keegi polnud vastu. Ilus päev, häälte lugemine käib, miks mitte klaasike vahuveini.

(Fotojäädvustus ja juuresolijate meenutused laupäevast kinnitavad, et šampust joodi siiski pärast esimest hääletusvooru - toimetaja).

Pärast kirjutab kolleeg Mailise pinginaaber Toomas Vitsut, et Savisaar pühitses šampusega Mailisele tünga tegemist. Nii haiget juttu, nagu oleks Edgar Mailiselt kümme häält ära varastanud pole ma ammu kuulnud. Edgar oli kogu kampaania ajal sajaprotsendiliselt Mailise taga. Kordan, sajaprotsendiliselt. Jah, mina olin algul kriitiline, aga pärast olin samuti tema taga.

Kui keegi meie, Keskeerakonna kambast, Mailiselt mõne hääle ära võttis siis olid need nö „ tema omad.“ On ju nii, et lõikab nagu kreissaega kui naabril hästi läheb. .

Ah jaa, vaene ei märganud, et šampusepudeli ostsin mitte esimese hääletusvooru, vaid teise vooru järel.

Öösel kirjutasin Facebookis:

„Väga piinlik. Nägin kõike seda väga väga lähedalt. Rivaalitsemine, reeturlus, topeltmäng nii, et silm ka ei pilgu. Šampuse ostin mina, ei jõudnud enam rohkem kohvi juua.

Riigikogus peame presidenti hakkama valima juba ülejärgmisel nädalal. Kujutate ette mida see tähendab?

1. Esmaspäevaks, teisipäevaks peavad oleme teada inimesed kes on nõus järgmisel nädalal presidendiks hakkama. Milline normaalne tegus inimene sellise avantüüri peale läheb? Kõigil on oma plaanid, ja tihe ajagraafik.

2. Kohe järgmisel nädalal tuleb kandidaatidel hakata kõigi kuue fraktsiooni ees oma vaateid tutvustama. Välispoliitika, kaitsepoliitika, majanduspoliitika, kas vanaisal äkki raudristi pole jne.

3. Vähe sellest: kuna Riigikogu kaks suuremat fraktsiooni on lõhki tuleb arvestada mitte kuue, vaid lausa kaheksa seltskonnaga, igaüks neist püüab seejuures omi punkte korjata.

4. Ütelge mulle kes on need hullud, kes on valmis avantüristlikult ja lendstardis teadmata ega nad äkki lolliks ei jää meie ette astuma?

Ja veel: arvan, et oravad võtavad imekiiresti Rõiva Taavi maha. Rivaalid on valmis: selline otsustamatus ja blamaaz., pea maha!“

Nüüd tuleb meil lendstardiga Eestile uus president leida. Absurd."