Ootused ja lootused võimuvahetuseks Keskerakonna sees olid toona ja on täna oluliselt kõrgemad nendel kaasaelajatel, kes ei ole Keskerakonna valijad ega liikmed.

Keskerakonna valijate ja liikmete jaoks on aeg segane ja ebakindel. Kui (Savisaare leeri kuuluv – toim) Peeter Ernits saab volikogu esimeheks ja Savisaar võidab kongressil ehk jätkab esimehena, siis hetkega ei muutu suurt midagi.

Ratase-Simsoni-Repsi poolt vaevalt keegi ise lahkub, ka ei usu, et neid ka välja arvatakse. Sellepärast räägib Savisaare pool ka praegu, et vaja on hoida ühtsust igal juhul.

Samas on Savisaare tiim lagunenud selle päris tipust (riigikogus, Tallinna linnavalitsuses) viimased poolteist aastat üsna progresseeruvalt ning see protsess pigem ei peatu ega pöördu. Kui Savisaar võidab, võib juhtuda, et vähem kui aasta pärast koguneb omakorda uus kongress …

Kui võidab Ratase tiim, siis on tõenäosus valitsuskoalitsiooni jõudmiseks suurem, ent suurem on ka segadus erakonna senistel liikmetel ja valijatel.

Ratase tiim ei taha tõenäoliselt võõrandada venekeelseid valijaid (ja liikmeid), ent need võivad võõranduda ise ainuüksi sellepärast, et Savisaar kaob erakonna esimehe positsioonilt.

Kas maailmavaateliselt hoitakse siis samavõrd vasakpoolset kurssi kui seni? Mitmes plaanis – tasuta ühistransport, munitsipaalhooned, säästupoed jms – on Keskerakond olnud parlamendierakondadest selgelt vasakpoolseim.

Milliste loosungitega minnakse kohalikele valimistele Tallinnas ning mis saab Tallina televisioonist siis, kui Keskerakond suudab moodustada linnavalitsuse üksinda ka pärast kohalikke valimisi?

Milline oleks Ratase juhitav Keskerakond, ei tea täpselt keegi, ent on üsna kindel, et see on teistsugune erakond nii valijate, teiste erakondade kui ka erakonna enda liikmete jaoks.

Segadust on aga vähem neil, kes hoiavad Ratasele pöialt, ilma et ise oleksid Keskerakonna valijad. Neile sobib hästi ka see, kui Keskerakonna toetus ja häältesaak järgmistel valimistel langeb.

Täna teatas Jüri Ratas, et kandideerib Edgar Savisaare vastu Keskerakonna esimeheks. Eesti Päevaleht ja Delfi küsivad ekspertidelt kommentaare, mis saab nüüd Keskerakonnast edasi.