Retooriliselt aitab sellele kaasa vaenlase kuvandi loomine ja sellega hirmutamine. Kui erakonnavälist vaenlast on selleks keeruline kasutada, siis pöördutakse sissepoole ning hakatakse otsima revolutsionääre, putšiste ja muid kahtlasi elemente. Muster ei ole uus, vaid pigem traditsiooniliselt labane, viimati kasutati seda siinmaal bolševike poolt. Paraku oli see äärmus, mis ei toonud ideede voolu sattunud inimestele muud kui laastavat hävingut.

Keskerakond on saanud alguse rahvarindest, mis hävitas totalitaarse režiimi ning valis ideoloogilise tee, mis oleks vaba äärmustest, dogmadest ja keskenduks mõistliku Eesti arengutee otsimisele. Sellel põhjusel on maailmavaateliselt keeruline olla samaaegselt keskerakondlane ja dogmaatik. Äärmused on atraktiivsed lühemas perspektiivis, kuid üsna peagi välistab see arengu ning inimesed avastavad end tupikust.

Tsentrism ei tähenda aga sugugi, et oma ideede eest ei tohi seista, samas annab see piirid, millest ei tohiks väljuda. Samasugused piirid eksisteerivad igas normaalse kodukasvatuse saanud inimeses iseenesest. Demokraatia ei tähenda ei kõikelubatavust, ega ka kõige välistamist.

Riigisiseselt tähendab see näiteks seaduse vastuvõtu eelset diskussiooni, kuid sõltumata oma positsioonist ei tähenda see sattumist olukorda, kus vastuvõetud seadust ei peaks järgima. Erakonnasiseses diskussioonis ei ole täna küsimus ideoloogias, vaid pigem organisatsiooni juhtimises. Fakt on täna see, et erakond on mõne aasta jooksul sattunud olukorda, kus erinevad probleemid ja kohustused on muutunud tõsiseks ohuks erakonna edukaks osalemiseks eelseisvatel valimistel.

Täna ongi erinevad nägemused põhjustes, mis selleni viisid ning võimalustest, kuidas sellest väljuda. Seejuures on kõigil olemas valikuvõimalus ja valikuvabadus, mis ongi oma olemuselt demokraatia.
Demokraatliku otsuse järgselt peab aga demokraatiat kaitsma ning siinkohal on märksõnaks kord ning ühiselt vastuvõetud otsuste tunnustamine.

Tsentrism on oma olemuselt jagamatu, sest esindab poliitilise mõtlemise ristumist, olles ühtlasi vastand kõiksugu ainuvõimaliku või totalitaarse mõtlemise vormidele. Keskerakonna 15000 liiget esindavad neid ideid ning kõik Keskerakonna teadlikud valijad on valinud just põhimõtteid, mitte üht või teist nende kandjat. Keskerakond pole savisarim või simsonism, ega saagi olla üks või teine.

Kõik, kes väidavad end olevat ühed või teised on oma loomuselt totalitaarse maiguga äärmused, millel ei ole ega saagi olla miskit pistmist Keskerakondliku mõtteviisiga. Eesootaval kongressil pole kavas teha erakonna programmiliste seisukohtade muudatusi ning ma siiralt loodan, et kongress toob siinkohal selgust ning aitab erakonna liikmetel fokuseerida sihti eesmärkidel, mis viivad edasi nii erakonna kui ka Eesti riigi arengu.