Kiluvõileivad praetud vutimunaga

Rösti leib kas röstris või kuival pannil, suurema koguse jaoks laota leivaviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta need ahjus 200 kraadi juures krõbedaks. Määri pisut jahtunud leivale võid ja aseta vürtsikilufileed. Tee terava noaga fileesse ristipidi väiksed sälgud, et kiluleiba oleks lihtsam süüa – ilma hakkimata tuleb ühe ampsuga tavaliselt terve kilufilee kaasa.

Prae vutimune kuumal pannil õli sees ühelt poolt paar minutit, kuni munavalge on läbi küpsenud (kollane võiks jääda vähemalt pooleldi vedelaks), tõsta soovi korral majapidamispaberile, et üleliigsest õlist lahti saada ja pisut jahtuda lasta. Seejärel aseta igale leivale üks muna ja puista peale hakitud murulauku või sibulapealseid. Naudi kohe.

Suus sulav tummine šokolaadikook vanillikreemiga

75 minutit, 10 sööjat

Kuigi sinist värvi saab kreemidele lisada toiduvärvi ja nonparellidega, on kodumaa sünnipäevaks parim koogikaunistus ikkagi meie oma armas rahvuslill. Rukkililleõied tasub suvel kas sügavkülma panna või ära kuivatada, et neid oleks võimalik talvekuudel kookide ja muude magustoitude ehtimiseks kasutada. Mina kasutan mõlemat varianti – terved õied on sügavkülmutatud karbis ja peale raputatavad õielehed kuivatatud.

Põhjaks oleva brownie-tüüpi koogi küpsust saad kontrollida tikuga: kui torkad tiku u 2 cm äärest koogi sisse ja see ei ole kaetud tainaga, vaid tainapuruga, siis on kook küps. Kindlasti väldi šokolaadikoogi puhul üleküpsetamist. Pigem lase koogil ahjus olla veidi vähem aega kui kauem, sest muidu muutub see kuivaks ja pudisevaks. Kook küpseb pärast ahjust võtmist vormis veel pisut edasi.
Kui sul on aega, aseta vorm koos tainaga enne ahju panekut tunniks külmkappi. Enne küpsetamist taina külmas hoidmine tagab, et kook on eriti krõbeda ääre ja pealispinnaga ning keskelt mõnusalt pehme. Sel juhul küpseta kooki 5 minutit kauem.

Kook

250–300 g tumedat šokolaadi
60 g nisu- või toortatrajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
60 g naturaalset maitsestamata kakaopulbrit
250 g toasooja võid
200 g suhkrut (sobib ka pruun suhkur, nt hele või tume toor-roosuhkur, fariinsuhkur, demerara)
4 toasooja muna
2 sl kanget kohvi, konjakit või brändit
paar peotäit röstitud ja hakitud metspähkleid või hakitud Kreeka pähkleid (soovi korral)

Tükelda šokolaad ja sulata sellest 200 g. Sega sõelutud jahu soola, küpsetus- ja kakaopulbriga läbi. Vahusta suhkur ja või kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, lisades järgmise siis, kui eelmine on võivahuga segunenud.

Sega sulatatud šokolaad õrnalt võivahu hulka, samuti lisa tükeldatud šokolaad, kohv või alkohol ja jahusegu, soovi korral ka hakitud pähklid. Proovi võimalikult vähe segada, et säilitada tainas õhku. Kasuta segamiseks spaatlit tainast alt üles tõstes ja kaussi samal ajal keerates. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 20 x 30 cm vormi, silu pind ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 25 minutit. Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks.

Kreem

150–200 g (1 karp) toasooja toorjuustu
3 sl peen- või tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 dl (1 pakk) vahukoort

Vahusta toorjuust suhkrutega, lisa vahukoor ja vahusta tugevaks kreemiks. Laota kreem kas spaatlit või pritskotti kasutades koogile. Võid koogi ka enne meelepärasteks tükkideks lõigata. Kaunista kuivatatud või külmutatud rukkilille-

õite, riivitud või hakitud tumeda šokolaadi, nonparellide või hakitud pähklitega. Samuti sobivad lisandiks marjad (mustikad, vaarikad, sõstrad, pohlad).