See nõuab politseilt ja eriteenistustelt veelgi tõsisemat pingutust, et äärmuslasi takistada ja võimalikult varases staadiumis isoleerida.

See on politseiasutustele nii rahvuslik kohustus kui rahvusvahelise infovahetuse ja koostöö küsimus. Suurbritannia on selles osas eriti keerulises olukorras. Riigis on radikaliseerunud islamistide arv suhteliselt suur, samas läheb poliitilise juhtkonna suur aur Brexitile ehk võrreldes oma ühiskonna julgeolekuküsimustega teisejärgulistele asjadele.

Selles kontekstis tuleb ka meenutada, et Euroopa Liidu liikmelisusel pole mingit pistmist ei riikide, seal hulgas Suurbritannia senise immigratsioonipoliitikaga väljastpoolt Euroopat ega ka integratsiooni ja politseilise ennetustööga. Need kõik on olnud rahvuslikus pädevuses.

Euroopa Liit on võtnud lõpuks käsile ka oma liikmete julgeolekukoostöö, kuid Suurbritannia on nüüd hoopis lahkumas.

Iga viimase aja terrorirünnaku järel kuuleme riigijuhtide lauseid, et terroristid ei saa meie igapäevast elukorraldust segada ja et elu läheb edasi. Iga uue rünnakuga muutuvad need laused aga järjest mõttetumaks. Milline ema või isa lepiks oma lapse hukkumisega terroristi käe läbi, milline laps saab öelda, et elu läheb samamoodi edasi, kui ta isal või emal on terroristi poolt kõri läbi tõmmatud.

Selle lause kordamine, et terrorism ei saa meid segada, mõjub järjest enam justkui õlakehitusena, et midagi ei saagi teha. Ja see hoiak ei ole kindlasti võit terroristide üle.

Radikaliseerumine on lastud mitmes Euroopa riigis liiga kaugele, sest liiga kaua on sellele läbi sõrmede vaadatud. Seda keerulisem on nüüd olukorda taas kontrolli alla saada. Aga mingit muud võimalust enam ei ole.

Ainuke tegelik vastus Euroopat viimasel paaril aastal tabanud terrorirünnakutele on võtta radikaalid väga tõsise pideva vaatluse ja surve alla. Kuidagi liiguvad neile näiteks tänases Euroopas ka relvad ja lõhkeaine. Ainult järjekindel ennetustöö ja vastusurve edasise radikaliseerumise peatamiseks Euroopas saab olla vahend, mis mõne terroriteo ära hoiab. Reageerima peab hoopis varasemas staadiumis, kui seni on seda harjutud tegema.

Idaeurooplaste väljaajamine ja Euroopa Liiduga kemplemine on ka Suurbritannile täna selgelt teisejärgulised teemad. Esmane peab igale riigile olema oma inimeste julgeoleku tagamine.

Turvatunde puudumine õõnestab kiiresti usaldust olemasolevate poliitililiste juhtide suhtes ja valitsuse legitiimsust. Tark oleks seda edasiste terrorismi- ja radikaliseerumisvastaste sammude tegemisel silmas pidada.

Sügav kaastunne terrorirünnakutes hukkunute lähedastele.