Mõelgem nende arvukatele ajaloolistele koloniaalvaldustele Aafrikas ja Lähis-Idas. Mõelgem Angela Merkeli 2015. aasta sõnumitele, mis mõjusid põgenikele rohelise tulena: „Tulge!“. Mõelgem Lõuna-Euroopa riikides lokkavale korruptsioonile, mis on võimaldanud kuritegelikel struktuuridel „põgenikega“ tegelemise äriks muuta.

Üldjoontes kukub välja umbes nii, et klassi pätimad poisid käisid aastaid poes vargil, aga varastatu peab "solidaarselt" hüvitama kogu klass. Taolist kollektiivset karistamist loetakse reeglina vägagi ebaseaduslikuks nähtuseks. Tegeliku solidaarsusega pole siin midagi pistmist.

Riigi olemuslikeks tunnusteks on territoorium, rahvas ja valitsus. Muuhulgas tähendab see, et rahval on õigus otsustada, kes tema territooriumile tuleb ja seal kodu rajab. Kui Euroopa Liit üritab liikmesriikidele ette kirjutada „kohustust“ vastu võtta teatud arv põgenikke, sekkub ta otseselt riikide (rahvaste) pädevusse ja piirab nende suveräänsust. Kui rahvad selle tulemusena kaotavad tegeliku võimu oma territooriumi ja elanikkonna üle, on kadunud nende riigi olemuslik tunnus ning mingist suveräänsusest pole enam põhjust rääkida. Sel juhul on suveräänsus loovutatud Euroopa Liidule.

Tänastel Brüsseli ametnikel ei ole õigust liikmesriikidele hiilivalt peale suruda Euroopa föderaalvalitsust ja „koostööd“ valdkondades, kus enamik rahvaid koostööd teha ei taha. Seda enam, et põgenikud ei lahku oma kodumaalt sooviga elama asuda lihtsalt kuhugi Euroopa Liitu, vaid nende poolt kindla eelistuse saanud liikmesriiki. Sageli on selleks riigiks Angela Merkeli kaudu kutse saatnud Saksamaa.

Euroopa Liit on oma algsete eesmärkide poolest majanduskoostöö ja rahu tagamise organisatsioon. Minu visioon Euroopa riikide koostööst põhinebki neil algsetel, konkreetselt piiritletud eesmärkidel. Seda isegi juhul, kui meile siis „eurorahade katlast“ vähem finantse jagub või üldse mitte. Vabaturu tingimustes ise hakkamasaamine on pikas perspektiivis igal juhul jätkusuutlikum kui toetustest elamine ja Brüsselile kummardamine, rahvusliku eneseväärikuse säilitamisest rääkimata.