Juba hakkas tekkima küsimus, kas ehk IRL on meelt parandanud ja oma vigadest õppust võtnud. Paraku toodi avalikkus pärast valimisi kiiresti maa peale tagasi.

Esimene allalastud pääsuke oli see, kui IRL-i liikmest värske linnavolinik Mart Luik sai Keskerakonna häälte abiga Tallinna linnavolikogu teiseks aseesimeheks. Enda arvates tehti nii ninanips suurimale opositsioonijõule Reformierakonnale, kes oli esitanud opositsiooni ühiseks aseesimehe kandidaadiks Ülle Rajasalu. Tegelikult halvati värske opositsiooni ühtsus ja peteti paljusid oma valijaid. Käituti ju risti vastupidi IRL-i juhtpoliitiku Urmas Reinsalu enne valimisi tehtud üleskutsele moodustada Keskerakonna-vastane ühisrinne. Sõnades oldi ühendajad, päriselus lõhkujad.

On piinlik näha, kuidas IRL jätkab pärast valimisi sama madalat poliitikat kui varem. Kuni IRL ei mõista, et üks nende põhihädasid on variserlik põhimõtete peenrahaks vahetamine, seostuvad nad Eesti poliitika probleemi, mitte lahendusega.

Piinlik on asi ka seetõttu, et IRL tagus oma Tallinna valimiskampaanias ülivõrdes korruptsioonivastast trummi. Sõnades võrreldi keskerakondlikku linnavõimu prussakaparvega, tegudes sai Mart Luigest prussakate armust linnavolikogu aseesimees.

Teisest allalastud pääsukesest kirjutas eilne Eesti Päevaleht: nn magusamaksust loobumisele katet otsiv IRL läks kaitse-eelarve kallale. Kaitseinvesteeringuteks mõeldud 10 miljonit eurot lükati vaikides järgmise aasta eelarvest välja, põhjenduseks laskemoona saabumise 2019. aastasse lükkumine. Markantse näitena muudeti ministeeriumi kodulehel oleva pressiteate sisu, nii et sellest mingit märkigi maha ei jäänud.

Olgu magusamaksu ja raamatupidamislike vabandustega kuidas on – IRL-i jaoks on kaitsepoliitika olnud pikka aega püha lehm, nüüd aga lasti ise läbi kümne- miljoniline viivitus. Kui mõne teise erakonna minister oleks samasuguse asja läbi lasknud, vaevalt oleks IRL teda säästnud.

Kuigi IRL üritab olla sõnades karm, aateline ja äraostmatu, mõjuvad tema teod ikka ja jälle vedelate, poliittehnoloogiliste ja äraostetavatena. Kuni IRL ei mõista, et üks nende põhihädasid on variserlik põhimõtete peen-rahaks vahetamine, seostuvad nad Eesti poliitika probleemi, mitte lahendusega.