Väikesed asjad kipuvadki tihtipeale olema hoopis suured. Tänase LP reisikülgede suur lugu räägib samuti millestki väikesest, nimelt Euroopa kääbusriikidest. Robert Aps käis ja vaatas üle viis väikeriiki, mis on oma vaimult ja mõjult suuremad kui mõnigi suur.

Mõõtmed ei ole veel kedagi ega midagi suureks või väikeseks teinud. Esmamulje need ju paraku annavad, aga mõju ei olene suurusest. Reisides võib ees kõrguvast hiigelmäestikust palju suuremaks takistuseks osutuda midagi palju väiksemat, lausa nähtamatut. Näiteks mõni bakter või parasiit. Aga ärme hirmsatest asjadest räägime. Reisides võib tänu pisikestele asjadele juhtuda ka midagi väga toredat. Näiteks eksid natuke ära ja leiad tänu sellele mõne väga ilusa koha. Või ei eksi ära, aga leiad ikkagi midagi väga ilusat. Või näed midagi nii ilusat, et see eksitab su mõistuse ja tunded... Võimalusi on palju.

Nii saavadki väikestest asjadest suured ja suurtest väikesed. Ka me ise saame vajaduse järgi väikesi asju suureks ja suuri väikeseks teha. Hea on teada, et suurus on suhteline.

Veel üks väike asi: mul on täna sünnipäev. Kuid õnnitlema ei saa tulla, sest mind pole kodus. Olen hoopis kaugel mere ääres, nii et võid õnnitluse saata pudelipostiga – ehk saan kätte. Ja kui ei saa, siis on täiesti võimalik, et selle leiab keegi 2150. aastal!