Tiina kirjutas toona, 7.augustil Kalamaja Facebooki lehel ideest ja kulus umbes ööpäev, kuni oli selge, et Kalamaja segakoor sünnib. Eesti kooriühingust soovitati noort dirigenti, Kuldar Schütsi, kes on samuti Kalamaja inimene.

Juba esimeses proovis 30 inimest
Schütsile idee meeldis, sest see oli idanenud ka tema peas juba aastaid enne. Ta tunnistab, et veel vahetult enne koorilauljatega kohtumist oli ta kahtleval seisukohal, kas häälerühmad komplekteeruvad, sest ühe uue koori loomine nullist pole kunagi lihtne. Üllatus oli suur, kui neid esimeses proovis üle kolmekümne huvilise kokku tuli.

Esimene ametlik kooriproov toimus 7. oktoobril 2013. aastal Kalamaja põhikoolis. Schüts kutsus abidirigendiks särtsaka Ksenija Grabova, kellega tal oli tore koostöö segakoor Suispäisa juures. Nad on mõlemad nõudlikud dirigendid musitseerimise suhtes, kuid Grabova tuline temperament vastandub hästi Schütsi rahulikule iseloomule. Mõlemal on suurepärane huumorimeel, mis tihtipeale aitab lauljatel ka keerukamate muusikapartiidega maadlemisel optimismi säilitada.

Kalamaja segakoor

Huumor käib Kalamaja kooriga kõikjal kaasas. Dirigentide sõnul on lauljad avatud, osavõtlikud ja leidlikud. Schütsi sõnul on märkimisväärne ka lauljate tahe ja soov osata paremini musitseerida. Proovi käigus tajub ta tihti, et ükski dirigentide poolt tehtud märkus ei jää teisel korral teostamata. Esimestel aastatel ei olnud koori kvaliteet väga kõrge, kuid viie aastaga on tehtud arengus märkimisväärseid samme.

Schüts tõdeb, et mida aeg edasi, seda rohkem püüab ta ette võtta nõudlikumat repertuaari. Ehk on isegi tulevikus mõeldav mõnest koorikonkursist osavõtt. Siiani on koor ajanud vaikselt oma rida...

Poolsada lauljat
Hetkel on kooris 55 aktiivset lauljat, neist 15 meest ja 40 naist. Kokku on laulnud viie hooaja jooksul 150 lauljat. Traditsiooniks on saanud Kalamaja segakoori iga-aastased jõulukontserdid Kalju kirikus ja üleastumised kevadel Kalamaja päevadel. 2015. aastal lauldi emadepäeva kontserdil Estonia Kontserdisaalis. Kuna dirigent Schüts on pärit Türilt, siis on Kalamaja segakooril olnud tore võimalus osaleda mitmel aastal koos järvakatega Järvamaa laulupäevadel.

Kooriproovid on suurepärane võimalus andekate noorte dirigentide käe all laulda, tunda rõõmu enda muusikalisest arengust ning anda võimalus lihtsalt paariks tunniks ennast igapäevarutiinist välja lülitada. Kooriproovides tekib kordumatu sünergia, mille positiivsus saadab lauljaid kogu nädala. Kalamaja segakoor on kahtlemata liitnud neid inimesi, kes Kalamajas elavad ning seeläbi tekitanud ka suurema kogukonna tunde.

Kirju seltskond
Kalamaja segakooris on laulnud läbi aegade ka välismaalastest lauljaid. Hispaaniast, Zimbabwest, Saksamaalt, Venemaalt, Portugalist, Itaaliast, Jaapanist ja Soomest. Enamus neist on olnud Eestis vahetusüliõpilastena ning kasutanud võimalust läbi koorilaulu ja esinemiste saada osa Eesti kultuurielust ning õppida eesti keelt.

Praegu laulab koori ridades neli välismaalast. Mallory on USA-st ja elab Eestis juba pea kuus aastat, Kalamaja segakooris laulab ta esimest hooaega.

Ta on laulnud kooris ka varem ning ühislaulmisest tekkiv energia on tema jaoks üks olulisimaid momente, miks üldse koorilaulmisega tegeleda. Mallory on laulnud Eestis neljas erinevad kooris ning Kalamaja segakooris laulmist naudib ta kõige rohkem – selle koori positiivsuse ja sõbraliku atmosfääri poolest.

Jens on pärit Saksamaalt ja laulnud Kalamaja kooris esimesest hooajast peale. Tema sametine tämber on tenori häälerühma üks kandvamaid. Eesti koorimuusika on talle huvitav ja ilus, kuigi kohati on eesti keeles laulda päris keeruline. „Tuljak” on siiani paras pähkel!

Koorikaaslased on Jensile väga tänulikud, sest ta on salvestatud esimest hooajast peale kõik Kalamaja koori ülesastumised ning tänu temale on kooril olemas suurepärane videoarhiiv.

Bas on hollandlane ning Kalamaja kooris laulab ta neljandat hooaega. Esimestel aastatel oli koorilaulu nautida raske, sest Bas nooti ei tunne ja eesti keeles laulda oli ka raske. Nüüd on tulnud väike vilumus noodilugemises ning ka eesti keel ei tundu nii keeruline. Proovides harjutatud koorilaulude meloodiad jäävad vahel lausa nädalaks kõrvu kumisema.

Jens, Bas ja Mallory

Koorikaaslased hindavad lisaks Basi sügavale bassihäälele ka tema suurepärast huumorimeelt ning Basi käe all valminud hõrke rooge ning peeneid jooke.

Soomlanna Maria laulab Kalamaja kooris teist aastat ning on pusib vapralt sopranite esireas eestikeelsete koorilaulude kallal.

Järgmine aasta on laulupeo aasta ning nii Maria, Mallory kui Jens ja Bas ootavad väga võimalust laulda esimest korda üldlaulupeol. Nagu ka kogu Kalamaja segakoor!

Sünnipäevakontsert parimate paladega toimub 2. mail 2018 kell 19.00 Telliskivi Loomelinnaku Rohelises Saalis. Dirigendid Ksenija Grabova ja Kuldar Schüts. Kontsert on tasuta