Taanis elav fotograaf keskendub oma loomingus 21. sajandi maa-maastike ja -inimeste jäädvustamisele Põhja- ja Baltimail, nüüd ka Eestis. See on osa Berti mahukast dokumenteerimisprojektist „Inimene ja loodus“, milles on olulisel kohal ka autori omanäoline kunstnikupositsioon. Eesti Vabaõhumuuseumi poolt aastatel 2015–2017 korraldanud pildistamisretkede tulemusena on sündinud tõepärane pilt „tundmatust“ Eestist, igapäevasest külaelust ja maa-maastikest –poeetiline jäädvustus meie elust, mille väärtus ajas vaid kasvab.

Luca Berti leiab, et olukorras, kus maalt asutakse üha enam linnadesse, lööb kõikuma endisaegne tasakaalustatud suhte inimese ja looduse vahel. „Moodsa aja inimeste eluviisis toimunud suurte muudatuste tõttu peavad paljud maakogukonnad tõsist võitlust püsimajäämise eest – elanike vananemine, tööpuudus ning noorte lahkumine pärsivad inimeste enese- ja kohatunnetust. Minu kui kutselise fotodokumentalisti jaoks on eriti innustav ja tähtis jäädvustada veel toimivaid maakogukondi,“ rääkis kunstnik.

Luca Berti eripäraks on n-ö vanamoodi pildistamine – töömahukas analoogfotograafia, mille igas lõigus on tunda tegija kohalolekut ja käepuudutust. Kunstnik kasutab statiivile seatud Linhofi plaatkaamerat ning 10x20 cm negatiiviplaate. Tõsiste nägudega pildile sätitud portreteeritavad loovad sideme ajaga, mil pilditegemine oli suursündmus. Fotodelt vastu vaatavate „meie inimeste“ kaudu avaldub inimloomuse püsimine, lihtsate asjade ilu ja kaduvus.
Projekti on toetanud Eesti Kultuurkapital, Itaalia Suursaatkond, Telliskivi Loomelinnak, Printwise, Taevas Ogilvy ja Heyday Organic, selle teavitustegevusi rahastab EV100 ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital. EV100 kingitusena välja antud kaunis fotoraamat „Ühe itaallase Eesti“ sündis koostöös Saara kirjastusega.

Näitus Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses Telliskivi Loomelinnakus on avatud iga päev kell 12.00–19.00 ning jääb avatuks kuni 4. novembrini 2018.