Mina näen optimaalseima käitumismallina järgmist olukorda. Esmalt peab ohutult seisma jääma, mitte mööda sõitma ja tegema nägu, et midagi ei ole juhtunud. Liiga palju on hoolimatust ja üksteise suhtes ükskõiksuse väljanäitamist. Õnnetusse sattunut ei aita see, kui keegi talle otsa vaatab, pead raputab ja midagi omaette kommenteerides edasi sõidab. Jääda hetkeks seisma ja küsida, kas saab aidata, ei ole raske. Aita ja sind aidatakse ka. Kui oskan ise abistada, teen seda alati. Kui näen, et olukord on tõsisem ning vajab kiiret professionaalide sekkumist, helistan häirekeskuse numbrile 112 ning tegutsen vastavalt saadud juhistele.

Õnnetusse sattunut ei aita see, kui keegi talle otsa vaatab, pead raputab ja midagi omaette kommenteerides edasi sõidab.
Ma ei tea ühtegi inimest, kellele meeldib, kui võõras inimene filmib tema lähedast, kes on abitus seisundis, eriti, kui neid salvestisi soovitakse edasi jagada. Üks ebameeldivamaid viimase aja vaatepilte liiklusõnnetuste sündmuskohal on see, et õnnetuse sündmuskohta esimesena jõudnud inimene hakkas avariikohta filmima. Täpsemalt inimesi, kes olid teadvuseta ja sõidukis kinni. See on päriselt juhtunud. Inimene filmis kannatanuid nii lähedalt, et nad olid video ja piltide peal äratuntavad. See ei aita kannatanuid kuidagimoodi ei sündmuskohal ega hiljem ning inimese filmimine, kes ei saa hetkel kaitsta, on ebaeetiline.

Liiklusõnnetuse sündmuskohal nutiseadmete kasutamisest toon välja elava näite mitte kõige kaugemast ajast. Tallinn-Narva maanteel toimus laupkokkupõrge. Õnneks keegi raskemalt viga ei saanud. Reguleerisin sündmuskohal liiklust ning minust sõitis mööda autojuht, kes hoidis käes mobiiltelefoni ja sündmuskohta filmis. Üritasin talle käega vehkides mõista anda, et ta peab selle lõpetama ja juhtimisele keskenduma, kuid ta ei pannud mind isegi tähele. Reguleerijale peab alati hoolikat tähelepanu pöörama, eriti õnnetuse sündmuskohal.

Filmimine ei aita kannatanuid kuidagimoodi sündmuskohal ega hiljem. Inimese filmimine, kes ei saa end hetkel kaitsta, on ebaeetiline.
See autojuht sai hiljem karistuse rahatrahvi näol. Juht selgitas oma ütlustes, et filmis sündmuskohta, kuna arvas, et keegi kannatanutest võib olla tema tuttav või lähedane. Siis saanuks ta pärast videot vaadata ja läbi selle võimalikud tuttavad tuvastada. Vestlesin temaga ja küsisin, kas poleks mitte lihtsam olnud auto teepervel peatada ja politseinike käest see üle täpsustada. Selle peale ta ei tulnud.

Hea kaasliikleja, hooli ning aita teisi liiklejaid. Ole ettevaatlik ja ratsionaalne. Ära sõida mööda sealt, kus sinu abi võib olla väga hinnaline.