„Kunstniku- ja kirjanikupalk on kindlasti maailmavaateline muutus kultuuripoliitikas. See kinnistab arusaama, et ka looming on töö. Andes tippvormis kirjanikele ja kunstnikele kindlustunde ning võimaluse pühenduda pikema perioodi vältel loometööle, teeme Eesti kultuuri rikkamaks. Seetõttu oleme otsustanud suurendada palgasaajate arvu kolmekümneni ja tagada neile kolmeks aastaks üle Eesti keskmise sissetuleku,“ ütles kultuuriminister Indrek Saar.

Kultuuriministeerium on leidnud võimaluse suurendada palgasaajate arvu, et tulevikus oleks igal aastal loomeliitude palgal 15 kirjanikku ja 15 kunstnikku. Kui seniajani oli kuupalga suurus eelnenud aasta Eesti keskmine brutopalk, siis nüüdsest on see 1,1 kordne kõrgharidusega kultuuritöötaja miinimumpalk. Alanud 2019. aastast on kunstnikule ja kirjanikule makstav igakuine brutosumma seega 1430 eurot, kuna riiklikult kokku lepitud miinimum on 1300 eurot.

Eesti Kirjanike Liidu komisjoni otsusel saavad 2019. aastast kirjanikupalka Adam Cullen, Contra, Kalju Kruusa, Leelo Tungal ja Kauksi Ülle. Eesti Kunstnike Liidu komisjon otsustas määrata kunstnikupalga Jass Kaselaanele, Jüri Kasele, Marko Mäetammele, Kärt Ojaveele ja Laura Põllule. Kokku makstakse 2019. aastal koos loomeliitudega palka 24 loovisikule. 30 loovisiku palgani jõutakse 2021. aastal.