„Oleme välja valinud teoseid eesti kunstiajaloo tõelistelt tähtedelt, näiteks Konrad Mäelt, Eduard Wiiraltilt ja Karin Lutsult. Samas saab näha ka põnevat valikut vähem tuntud autorite loomingust ja selliseid unustatud teoseid, mida ammu pole publiku ette toodud,“ selgitab kuraator Hanna-Liis Kont. „Jutustame Pallase kooli lugu erinevate nurkade alt. Eraldi on fookuses näiteks naiskunstnikud, sotsiaalkriitilised teemad pallaslaste kunstis, aga ka õpetamisviis ja seltsielu.“

Tartu Kunstimuuseum asub vaid kiviviske kaugusel Lossi tänavast, kus 1. oktoobril 1919 alustas tööd õppeasutus, millest õige pea kujunes esimene kõrgemat kunstiharidust pakkuv kool Eestis. Pallase loomisega kinnitasid eesti kunstis kanda euroopalikud kunstiuuendused, mis kooli 25 tegutsemisaasta jooksul kodumaist kultuurivälja jäädavalt muutsid. Kooli õppejõudude ja õpilaste loomingust moodustus Eesti kunstipärandi üks alustalasid.

Näituse pealkiri „Kunstikool ja kultus“ viitab soovile pöörata tähelepanu ka sellele, milliseks on kujunenud kunstikooli kuvand ehk mida sümboliseerib sõna „Pallas“ erinevate inimeste jaoks tänase Eesti kunstis ja kultuuris. Läbi kolme korruse kulgeval näitusel näitusel saab muuhulgas kuulata 16 Eesti kunstiväljal eri rollides tegutseva isiku vastuseid Pallase kuvandiga seonduvatele küsimustele. Vastanute seas on kunstnik Kaido Ole, kollektsionäär Enn Kunila, galerist Tiia Karelson ja paljud teised.

Näitusega „Pallas 100. Kunstikool ja kultus“ kaasneb samanimeline rikkaliku pildimaterjaliga varustatud trükis. Kataloogi on tekstid kirjutanud näituse kuraatorid Joanna Hoffmann ja Hanna-Liis Kont, kunstiajaloolased Tiina Abel, Eha Komissarov ning Tiiu Talvistu ja ajaloolane Ago Pajur.

Näitus „Pallas 100. Kunstikool ja kultus“ jääb avatuks 27. oktoobrini 2019.

Kuraatorid: Joanna Hoffmann, Hanna-Liis Kont
Graafiline kujundus: Valter Jakovski
Näituse kujundus: Kaisa Sööt
Koordinaator: Kristlyn Liier
Konsultandid: Eha Komissarov, Anna Škodenko, Tiiu Talvistu
Teosed: Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, Underi ja Tuglase Kirjanduskeskus, Virumaa Muuseumid, Tallinna Linnamuuseum, Narva Muuseum, Tartu Linnamuuseum, Viljandi Muuseum, erakogud