Lätiga ühisest taararinglusest on räägitud pikalt ja seda peetakse endiselt vajalikuks. „Ühise taarasüsteemi algatuse põhjus on valitsuse vale otsus tõsta alkoholiaktsiisi järsult ja liiga kõrgele, mille tagajärjel tekkis Läti ja Eesti vahel meeletu piirikaubandus. Nüüd peaks selle probleemi lahendama keskkonnaministeerium,” märkis Eesti Pandipakend OÜ juhatuse liige Kaupo Karba.

„Nagu ma olen ka varem maininud, siis ideaalmaailmas võiks ühine süsteem toimida, kuid tegelikkuses on süsteemil palju tehnilisi detaile, mis muudavad ühise tagatisrahasüsteemi tootjate ja lõppkokkuvõttes tarbijate jaoks kallimaks,” selgitas Karba.

10. juulil oma esimesel riigivisiidil Eestisse arutas Läti uus president Egils Levits Eesti presidendi Kersti Kaljulaidiga kohtudes kahte riiki siduvat õlleteemat jäätmete seisukohalt. „Peame koos edasi liikuma ja looma esimese ühise piiriülese pakendiringluse süsteemi, mis oleks eeskujuks terves Euroopas. Tore, et selles suunas on astutud juba esimesed konkreetsed sammud,” ütles Kaljulaid toona, viitamata selgelt, mida konkreetsete sammude all mõeldud on. „Küsimus pole ju tegelikult purkides ja pudelites. See on küsimus keskkonnast, Läänemerest, meie põhjapoolkerast, meie planeedist. See võib tunduda väikese sammuna, kuid keskkonnaprobleemide ja kliimakriiside vastu võitlemisel saame edasi liikuda ainult siis, kui kõik teevad oma osa,” märkis president.