„Mullu võitis kuulus jaapani arhitekt Shuhei Endo Patarei muuseumi ideekonkursi. Selle tulemusena tekkis Jaapanis laialdane huvi ainulaadse kompleksi traagilise mineviku ning tuleviku vastu. Patarei vangla kaudu räägime maailmale Eesti ja kogu Euroopa 20. sajandi õpetlikku lugu, milles vabadus võitleb türanniaga. Eesti Mälu Instituut arendab Eesti riigi toel Patareis Rahvusvahelist Kommunismiohvrite Mälestusmuuseumi ja teaduskeskust, mille esimese etapina avasime näituseala „Kommunism on vangla“. Selle algatuse sõnum on jõudnud nüüd maailma teise otsa,“ ütles Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Sandra Vokk.

Parimaks kuulutati töö „Paralleelne sein“. Žürii hindas kõrgelt selle töö respekti Patarei ajaloolisuse vastu ja põlvkondliku sideme sõnumit, Patarei fassaadi peegeldavat müürimotiivi, samuti avalikke alade rohkust ja merepromenaadi. Võidutöö lühivideo:

Parimaks arhitektuurilahenduseks osutus julge töö „Fiat lux“, mis haarab Patarei lääneosa ja loob selleni merest kanali:

Lumioni omanikfirma LivingCG esindaja ja konkursi üks korraldajatest Chris Christophersi sõnul osutus Patarei ajalooline pärand jaapani tegijatele suureks väljakutseks. „Siiski tänu sujuvale koostööle ehitasime Jaapanis ja Eestis erinevate osapoolte vahel usalduse ja mõistsime kahe kultuuri üllatavat lähedust ning ühiseid arusaamu ajaloopärandi ja vaimsuse vallas. Kõik esitlused olid hästi läbimõeldud, asja juurde kuulus Eesti ja Patarei ajaloo läbitöötamine. Loodame, et Eesti inimesed hindavad neid visioone ning konkursiga tekitatud side on väärtuseks meie riikide koostöö edendamisel ka tulevikus,“ sõnas ta.

Konkursi tingimustes oli arvestada hoone kasutusega hotelli-, äri- ja ajaviitealana ning Patarei domineerimisega piirkonnas.

Parima töö autorid külastavad oktoobris Eestit.

Parim esimest korda osalenud autor on loonud elegantse lahenduse „Tulevikutiivad“:

Erilist märkimist leidis rohke valgusega ja avar ambitsioonikas nägemus „Chrono-gyre“, mis läheb oma disainiga edasi Patarei sisehoovi:

Parim videoteostus on Patarei kõrvale amfiteatri stiilis suurürituste ala loov töö „Koos Patareiga“:

Praegu on käimas Riigi Kinnisvara korraldatud enampakkumine kogu Patarei alale. Kui see on edukas, siis uus eraomanik võib selguda juba järgmise aasta alguses. Müügitingimuseks on muuhulgas see, et Patarei idatiiba tuleb muuseum, mille ruume uus omanik peab selleks otstarbeks välja rentima. Käesolevale konkursile laekunud tööd on ideed, kuidas Patarei ala arendada, mis räägivad rahvusvahelisest huvist hoone tuleviku ja mineviku vastu. Ent konkursiga ei kaasne praegu ühtegi lepingut ega ehitusprojekti.