Vastvalminud kontserdisaali laval lõikasid traditsioonilise avamislindi läbi president Kersti Kaljulaid ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) rektor prof Ivari Ilja, kuulutades uue maja avatuks. Pidulikule tseremooniale järgnes avakontsert, kus muuhulgas tuli esmakordselt maailmas ettekandmisele Tõnu Kõrvitsa uudisteos „Ta kõneleb vaikselt”. Seejärel esitas EMTA lavakunsti osakond just avamissündmuseks lavastatud kava „Kummardus alustajatele“.

EMTA rektor Ivari Ilja ütles intervjuus Eesti Päevalehele, et juhul kui uus kontserdisaal oleks ehitatud 20 aastat tagasi koos ülejäänud õppehoonega, poleks ilmselt praegust akustilist ja tehnilist tipptaset saavutada suudetud.

Maja sai vägagi kaasaegne. Kas see võiks olla pika ootamise pluss, et nüüd sai maja parem, kui tookord oleks võimalik olnud?
Raske öelda... Kas sel ajal oleks tulnud kehvem saal? Väga võimalik, sest Eesti oli tol ajal palju vaesem, samuti on kahekümne aasta jooksul edasi arenenud tehnoloogia ja ehitusmaterjalid. Nii et, tõepoolest võib-olla oli sellel pikal ootamisel ka oma positiivne külg.

Mis uues saalikorpuses asub, mis on selles erilist?
Juurdeehituses, mida me nimetame kontserdi- ja teatrimajaks, on olulisim ruum loomulikult suur saal veidi alla 500 kohaga. Kontserdisaal on ilus, esinduslik ja hea akustikaga, me loodame sellele kaunist, säravat ja publikurikast tulevikku. Majas on ka black box kuni 130 inimesele. See on mõeldud eelkõige teatrile, džässile ning kaasaegsete, eksperimentaalsete loominguliste projektide jaoks. Hoones on ka uued rektoraadi ruumid.

Lisaks on juurdeehituses veel multimeediastuudio elektroakustilise ja audiovisuaalse loomingu (näiteks filmimuusika salvestamise - I.T.) jaoks koos vajaliku aparatuuri ja tehniliste võimalustega. Multimeediastuudios on võimalik korraldada ka üritusi väikesearvulisele publikule. Senist küllaltki valusat ruumipuudust leevendavad kakskümmend uut klassi ja harjutusruumi. Neis on suurepärane heliisolatsioon, mille eest oleme tänulikud meie väljapaistvale akustikule Linda Madalikule.

Loe täispikka intervjuud siit.

Tasuta kontserdid juubelinädalal
Juubelinädalal 28.09–2.10 avab akadeemia oma uksed ja huvilistele pakutakse ülevaadet akadeemia tegemistest. Publikuni jõuavad kontserdid, etendused, kaasaegsete etenduskunstide performance, loengud, näituse avamine, raamatuesitlus, disko ja palju muud.

Laval on kompositsiooni, kaasaegse improvisatsiooni, jazz- ja pärimusmuusika, audiovisuaalse loomingu, kaasaegsete etenduskunstide, muusika interpretatsiooni ja lavakunsti üliõpilased ning õppejõud.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia suur sünnipäevapidu leiab aset 29. septembril algusega kell 16, ning jätkub järgnevatel päevadel: tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva ning toimub juba 20. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikafestival SügisFest.

Alanud juubelihooajale lisab erilisust ka uus kontserdisari “Sada suures saalis”, mis tutvustab mitmekülgsete kontsertidega publikule uut saali. Juubeliaastale vääriliselt on uue kontserdisarja esinejateks eesti tippmuusikud, EMTA üliõpilaste paremik ning mainekad külalisinterpreedid partnerülikoolidest ja mujalt.