Tartu noore kunsti oksjoni töödega saate tutvuda siin.

Reedel, 11. oktoobril kell 13-15 toimub loomemajanduse seminar "X Factor" (inglise keeles). „X Factor“ on pühendatud sellele „salapärasele miskile“, x-faktorile, mis peidab end loomingus. Koos inspireerivate esinejatega LMK uutest prioriteetsetest valdkondadest, milleks on etenduskunstid, film ja muusika, otsime x-faktorit, mis viiks loojaid ja ettevõtjaid uute ja rahvusvaheliste horisontideni.

Lavastaja ja näitleja Jarmo Reha ning muusik Liis Ring otsivad x-faktorit etenduskunstidest erinevates kultuuriruumides. Nad jagavad oma kogemust lavastuse „Elagu elu, mis põletab rinda“ (lavastajad Armel Roussel Belgiast ja Jarmo Reha) loomisprotsessist, mis leidis aset Jaapanis, Indias ja Senegalis. Esietendus toimus 11. septembril 2019 Vabal Laval. Lavastus on kutsutud erinevatele rahvusvahelistele festivalidele.

Filmihelilooja Mihkel Zilmer kõneleb seminaril teemal „Helimaailmad: filmimuusika loomine, mis lisab narratiivile uue dimensiooni ja muudab filmikogemuse kaasahaaravaks“. Mihkel Zilmer jagab oma kogemust Tanel Toomi „Tõe ja õiguse“ filmimuusika loomisel ning samuti tutvustab põgusalt muusika loomist taani-belgia-eesti kaasproduktsioonile „Erna on sõjas“ (režissöör Henrik Ruben Genz), mille võtted toimusid augustis ja septembris Tartu Filmifondi toel Tartus ja Tartumaal. Zilmer on olnud seotud enam kui 70 filmiprojektiga, peamiselt Madalmaades.

Noor ettevõtja Neveli Niit avab iduettevõtte Ridline loomise tagamaid – kuidas leida loomevaldkonnas üles hea start-up idee ehk mis on x-faktor iduettevõtluses?

Briti kultuuriajakirjanik Jude Cowan Montague otsib x-faktorit rahvusvahelises muusikatööstuses.

Seminar toimub koostöös Ajujahiga.

Laupäeval, 12. oktoobril kell 16.00 - 24.00 toimub Psühhodisko VI rahvusvaheline konverents „Celluloid Music“ ja kontserdid .

"Celluloid Music“ on pühendatud filmimuusikale vinüülil ja tselluloidil. Toimuvad muusikalised loengud filmimuusika eripärast ja Eesti filmimuusikast, samuti avatakse näitus vinüülplaatide kujundustest.

Jussi Kantonen Soomest teeb ettekande, mis on pühendatud giallo-filmide audiovisuaalsetele maastikele. Giallo-filmideks kutsutakse Itaalias varastel '70ndatel filmitud mõrvatrillereid. Loeng on inglise keeles. Olav Ehala teemaks on "Olav Ehala isiklik kogemus filmimuusika loomisel”. Ehala on üle 50 filmimuusika autor, saanud joonis- ja nukufilmide ("Aeg maha", "Eine murul", "Ärasõit", "Papa Carlo teater", "Hotell E") muusika eest rahvusvahelisi auhindu. Ta on loonud muusikat ka filmidele ja lavastustele.

Kell 21 algab filmiprogramm „Film ja muusika“ (16mm tselluloidilt). Projektsionist Paavo Mardi teeb sissejuhatuse filmiprogrammi ja projektsioonitehnikasse. Näitamisele tulevad „Eine murul“ (1987, Priit Pärn, muusika Olav Ehala), „Võidusõit“ (1984 Kaarel Kurismaa, muusika Tõnu Naissoo) ja „Suur Tõll“ (1980, Rein Raamat, muusika Lepo Sumera).

“Celluloid Music” toimub Psühhodisko vennaskonna ja Tartu Loomemajanduskeskuse koostöös.

Kell 16 samal päeval on vinüülplaatide kujunduste näituse avamine aadressil Kalevi 13.