„Kontor” kohtub „Õnne 13-ga”

Eleen Änilane
Taustanäitlejad

Kõik, keda vähegi huvitab filmitootmise köögipool, teavad, et pea ükski linateos ei jõuaks ekraanidele taustanäitlejate ehk ekstrate abita. Tihti on nad tasustamata ja töötavad varahommikust hilisõhtuni ainult selle nimel, et näha filmi linastudes kusagil peategelaste taga enda fookusest väljas figuuri. „Taustanäitlejad” on dokumentaali stiilis lavastatud mängufilm, mis kujutab Jaapani samuraifilmide taustanäitlejate rasket, aga kohati tragikoomilist elu. Tegemist on hea sissejuhatusega kohalikku huumorisse, mis võib alguses tunduda täieliku absurdina, ent läheb filmi edenedes aina naljakamaks. Tulemuseks on midagi, mis meenutab Ameerika kultussarja „Kontor” ja meie oma „Õnne 13” segu: korralik jant, mis teeb aga südame soojaks. Kui tahta, näeb taustal virvendamas ka sotsiaalsemaid teemasid.

„Taustanäitlejad” („Extro”)

Režissöör: Naoki Murahashi

Jaapan, 2019

Osades: Kozo Haginoya, Koji Yamamoto, Yuki Saito, Yasufumi Terawaki, Nobuhiko Obayashi

Kavas: täna kell 21.15 Coca-Cola Plazas

Film, mis lõikab kui noaga

Kristi Helme
"Tagasi!"

Dokumentaalfilm „Tagasi!” pole kindlasti kerge vaatamine. See on nii raske, kui üks lugu vähegi olla saab, kuna räägib kõige valusamast – lastevastasest seksuaalvägivallast. Film eristub aga varem samal teemal nähtutest selle poolest, et režissöör Sasha Joseph Neulinger on ise vägivalla ohver. Jõud ja julgus ette võtta sügaval oma sisemuses urgitsemine ja aastaid väldanud juhtumi kõigi räiguste kaamera ette toomine on muljetavaldav. Kuritarvitajateks olid tema kaks onu ja onupoeg. Selleks peab olema erakordselt palju vaimujõudu. Võib vaid imetleda oskust kaamera ees nii rasketest teemadest rääkida ja samal ajal oma emotsioone hästi kontrollida.

Kõige lähemal murdumisele on hoopis Sashaga tema lapsepõlves enne ja pärast kohtuistungeid tegelenud (meessoost) terapeut. Ühtlasi näitab film taas, kuidas pedofiilia saab seda räigemalt vohada, mida kõrgemal kohal on pedofiilist sadist ühiskondlikus hierarhias. Jääb vaid loota, et ehk aitab see kuldaväärt film koos teiste omalaadsetega karistamatuse tunnet vähendada. Ka koduseinte vahel, kus 90% lastevastasest seksuaalvägivallast põhjustavad neile tuttavad isikud. Ja tihti põlvest põlve...

„Tagasi!” („Rewind”)

Režissöör: Sasha Joseph Neulinger

USA, 2019

Kavas: 30.11 kell 17.00 Coca-Cola Plazas