Inimeste tegevuses ei olegi midagi õiget või valet. Probleemiks on laojääkide tekkimine. Probleemiks on tootmise iseloom ja asjade ajutisus, mille märgiks on laojäägid. Probleemiks on asjaolu, et sisuliselt on ajupesuga mistahes rämps muudetav rahaks. Probleemi oleasolu ei tähenda aga seda, et see oleks vale. See on probleem. Nagu ei lahenda prügi koristamise kampaaniad prügi tekkeprobleemi, ei tekita mustad reeded ja allahindlused ka ületootmise lõppu, vaid pigem lootustandvaid lahendusi ületootmisele.

Mitmel pool kutsutakse üles just kliimamuutustele viidates musti reedeid ignoreerima. Kust siin see seos?

Iga toodetud asi on ports kulutatud energiat. Tänane energia saadakse valdavalt süsinikku põletades. Sellest tuleb ka jälg kliimamustrisse ja haav ökosüsteemi.

Mitteparandatavate ja väikse eluaega asjade rohkus pole nüüdisajal mitte ainult kiirmoe, vaid kogu tootmise küsimus. Mustad reeded süvendavad seda.

Saan aru, et paljuski õhutavad taolised ostupäevad tarbima kolmanda maailma toodangut, aga... samas, kas ei tekita see, kui me praegu ostmist teadlikult piirame, seal hoopis majanduslikke pingeid, mis viivad ülemaailmselt veelgi raskemate tagajärgedeni?