Kell 09.16 läkitas avalikkusele vähe tuntud, ent siiski tegus reklaamiagentuur Tabasco kogu Eesti meediale pressiteate, kus teatas järgmist:


Kaja Kallas asub täna tööle Maxima kassapidajana

Eesti Reformierakonna esinaine Kaja Kallas alustab homme uues ametis, kui võtab vastu kassapidaja rolli.


Teates sisaldus veel paar tsitaati parteiliidrilt, kus meenutati Mart Helme lamedaid raadiolausungeid Soome peaminstri kohta. Kuivõrd pressiteate pealkiri ja juhtlõik ei kõlanud kuigi hästi kokku – esimene väitis sündmuse toimuvat täna ja teine homme – helistasin kohe teate all märgitud numbrile. Sealt ei vastanud esimese valuga keegi, ent varsti helistas tagasi varahommikuse häälega reklaamimees, kes kinnitas, et sündmus leiab aset ikka täna ja kindla peale.

Ehkki poliittsirkust on niigi palju, otsustasime siiski sündmusest teha uudisnupu, kuivõrd Eesti populaarseima partei liidri ootamatud ratsukäigud on selgesti uudisväärtuslikud, olgu need nii totrad kui tahes.

Uudis sai, tunnistan, mõneti muigava pealkirja:


Prolepesu meistriklass! Kaja Kallas läheb - senise info järgi ajutiselt - Maximasse müüjaks”

Opositsiooniliider ja Reformierakonna juht Kaja Kallas on täna pärastlõunal Haabersti Maximas kassalindi taga, teatas erakond reklaamibüroo vahendusel.


Lugejatele meeldis kirjutis täitsa hästi, seda on loetud kümneid tuhandeid kordi.

Vähem meeldis see ent Reformierakonna kommunikatsioonijuhile Kajar Kasele. Kase helistas kell 12.03 toimetusse ja palus uudist pisut täpsustada: nimelt ei teata sündmusest reklaamibüroo vahendusel mitte erakond, vaid parteijuht isiklikult, Reformierakonna kontor seda asja ei organiseerivat. Samuti väljendas Kase kurbust uudissõna „prolepesu” üle.

Otsustasime saata sündmuskohale ajakirjaniku ja kaameramehe, et vahendada lugejatele, kuidas Kaja Kallasel kassalindi taga läheb kah. Sündmus pidi aset leidma kell 13.30.

Kell 13.36 saatis Reformierakond ametlikus toonis pressiteate, kust selgus järgmist:


Kaja Kallas ei kehastu täna Haaberstis asuva Maxima toidupoe kassapidajaks. Kahjuks on toimunud möödarääkimine tänaseks planeeritud sündmuse asjaoludes. Kaja Kallas tutvub kassapidajate tööga põhjalikumalt lähitulevikus, mitte ühekordse meediasündmusena. Algatuse esialgne mõte oli tutvuda teenindussektori tööolude täpsemate nüanssidega ja rõhutada, et iga amet on väärtuslik. Vabandame tekkinud arusaamatuse pärast.


Kell 13.52 saatis Delfi fotograaf Haabesti Maximast foto, millel seisab nõutu ilmega reklaamimees, kes näitab sedasama pressiteadet ekraanilt. Sündmus ongi ära jäänud!

Haabersti Maxima

Piltidel näeb veel kurvalt käsi laiutavat Haabersti linnaosavanemat Andre Hanimäge, kes on teadagi Keskerakonna liige.

Haabersti Maxima

Mis asi SEE oli?

Mis see siis nüüd õigupoolest oli? Jättes kõrvale kogu selle „meediasündmuse” halenaljakuse, jättes targutamata, kas olnuks mõistlik juba välja käidud plaaniga ikkagi lõpuni minna, joonistub välja üks väga halb asi: Eesti populaarseima erakonna kontor ja juht ei astu sugugi ühte jalga.

Erakonna juhi nimel läkitab pressiteateid reklaamibüroo, erakonna kontoril ei ole infot, miks, kelle kutsel, kelle algatusel, millisel eesmärgil aktsioon toimub. Planeerimine, leebelt öeldes, võiks olla terasem, juhi ja büroo suhtlus tihedam. Ega see pole mingisugune hipilaager, see on Eesti populaarseim partei. Poliitika on tõsine asi.

Eksprompt-otsustamine, kohapeale minemine, tähelepanu juhtimine, karjumine ja vilistamine, geriljataktika rakendamine, lippude ja plakatitega vehkimine on väga, väga hea poliitika tegemise vahend, aga seda peab ikka natuke tõsisemalt võtma. Eriliselt rumal on seejuures erakonna kontori hilisem väide, et tegemist on mingisuguse "arusaamatusega", "möödarääkimisega". Nii see polnud: esimene info plaanist tuli toimetusse juba eile õhtul, kui Kaja Kallas ajakirjanikule intervjuud andes põgusalt oma järgmise päeva kavast rääkis. Kutse kassasse tööle tulla esitas hoopis Maxima, see polnud ei Kaja Kallase ega ka erakonna algatus.

Võtku Eesti populaarseim partei eeskuju näiteks EKRE-st: kui on aktsioon, siis tuleb Pärnusse buss, inimesed on õigel ajal kohal, sõidavad Tartusse, kogunevad kokkulepitud ajal õigele väljakule, tõstavad plakatid püsti ja näitavad oma meelsust, pärast lähevad jälle organiseeritud viisil minema. Ükskõik mida sellest meelsusest arvata – see asi töötab nagu masinavärk muiste, keegi ei mängi lolli, keegi ei mõtle ümber.