Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar ütles, et nii nagu kõikidele sadamatele, bussi- ja lennujaamale, hotellidele ning paljudele teistele, on nad ka Lux Expressile juba varem kõiksugu juhendid saatnud. Samas ütles Saar, et ei saa asutustele saadetud infot jagada, kuna sel on peal märge: asutusesiseseks kasutamiseks.

Mida peaks tegema asutus, kelle poole pöördub viirusekahtlusega klient või kes ta ise avastab? Terviseameti kodulehelt on võimalik leida juhend, kuidas õigesti käsi pesta. On juhend eraisikutele, ent mitte asutustele.

Tallink suhtleb kahe riigiga

Miljoneid reisijaid vedava Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link kommenteeris, et firmal on tihe kontakt nii Eesti kui ka Soome terviseametiga. „Oleme saanud mõlema riigi ametilt juhiseid, mida oleme jaganud kõigi oma meeskondadega. Meil on Eesti terviseametis näiteks ka oma kontaktisik, kelle poole võime alati pöörduda ja küsimusi ja nõu küsida.”

Link lisas, et huvi Tallinki võime vastu viirusetõrjega tegeleda on üles näidanud ka teised Eesti ametiasutused ja ministeeriumid. „Oleme neile selgitanud oma epideemiatõrjeplaanide olemasolu ning tänaseks juba rakendatud tegevusi ja igakülgset valmisolekut vajaduse korral viiruse tõrjumisega tegelemiseks,” ütles ta. Samuti on Tallink saanud konkreetse laeval viiruse tõrjumise juhendi Norrast oma kindlustusettevõttelt, mille nad on laevade meeskondadele.

Terviseameti kodulehelt on võimalik leida juhend, kuidas õigesti käsi pesta. On juhend eraisikutele, ent mitte asutustele.

„Kõiki pindu puhastatakse ja desinfitseeritakse rohkem kui tavaliselt, mida teeme gripihooajal tegelikult nagunii rohkem,” selgitas Link. Meeskondadele on tema sõnul saadetud juhend tihedamaks kätepesuks ning desinfitseerimisvahendiga dosaatoreid on nii meeskonna- kui ka reisijatealadel tavapärasest rohkem.

Viirusesümptomitega inimesi jälgitakse laeva pardal rohkem, kuid Lingi sõnul on raske hinnata, kas kellelgi on lihtsalt nohu või koroonaviirus. Kui peaks tekkima kahtlus, pole kogu laeva karantiini panemine Tallinki hinnangul õige käitumine. „Pigem isoleeriksime viirusekahtlusega isiku laeval esimesel võimalusel teistest ja tegutseksime koostöös ametkondadega, nii et ülejäänud reisijad ei jääks laevale karantiini,” ütles Link.

Sadam on viiruseks valmis

Tallinna Sadama ohutusosakonna juhataja Siiri Lõhmus ütles, et nemad on viirusepuhanguks valmis. Töötajatele on epideemiatõrje eeskirjas antud selged käitumisjuhised. Kõik võimaliku nakatunuga kokkupuutuvad sadama töötajad on varustatud kaitseriietuse ja isikukaitsevahenditega. Neid hakatakse kasutama olukorras, kus terviseamet annab ohuhinnangu ja juhised. „Oleme terviseametiga pidevas infovahetuses ja valmis käivitama kõik vajalikud meetmed,” sõnas Lõhmus. Tema sõnul on oluline saada võimaliku ohu kohta kiiret ja adekvaatset infot.

Tallinnas asuvad Radisson Blu Sky Hoteli ja Sokos Hotel Viru pole terviseametilt eraldi juhendit viiruseks valmisoleku kohta saanud. Radissoni hotellijuht Vitali Makejev ütles, et said koroonaviiruse kohta infot Eesti hotellide ja restoranide liidult (EHRL). Sama kinnitas Viru hotelli majutusjuht Kadi Saluoks. „Terviseamet ei ole meile juhiseid veel jaganud, kuid oleme ise uurinud ja meie katusorganisatsioon EHRL saatis täna (eile – toim) oma liikmetele e-kirja, et terviseameti kodulehel on seoses koroonaviiruse levikuga juhised ja hetkeseis,” lausus ta. Saluoks lisas, et Viru hotellis on töötajate ruumides, hotelli vastuvõtuletil ja restorani letil pudelid käte desinfitseerimisvahendiga.

Apteekides on kaitsemaskide defitsiit

Aleksander Pihlak

Hirm koroonaviiruse ees on pannud inimesed ohtralt kaitsemaske ostma. Juba jaanuari lõpus, kui viiris polnud veel nii suurel määral Euroopasse jõudnud, hakkasid kaitsemaskid apteekides otsa saama. Nüüd on Benu apteegis maskide varud lausa nii otsas, et enne aprilli pole sinna maskide järele mõtet minna.

Benu proviisor Liia Saava ütles, et neil pole maske ei apteekides ega hulgiladudes. „Seega ka müüki pole. Meile teadaolevalt on need kogu Euroopas otsas. Minule kui apteekrile on öeldud, et uus kogus maske peaks meile jõudma aprilli keskpaigas,” märkis Saava.

Siiski ei ole maskid otsas kõikides Eesti apteekides. Ravimite hulgimüüja Magnum Medicali sortimendi- ja ostuosakonna juhataja Martti Muna ütles , et tõepoolest on nõudlus maskide järele hüppeliselt suurenenud kogu maailmas, ent Magnum tegeleb aktiivselt, et maske juurde saada.

„Hetkel on näo meditsiinilisi kaitsemaske veel saada ja ka uusi koguseid on tulemas, ent tõenäoliselt uudis Eestisse jõudnud koroonaviirusest toob kaasa jälle suurema maskide ostmise laine,” ütles Muna.

Kaitsemask on eeskätt mõeldud viirusekandjale, et viirus neilt edasi ei leviks. Maailma terviseorganisatsioon on teatanud, et tervetel inimestel on põhjust maski kanda üksnes siis, kui puututakse kokku isikuga, kellel lasub koroonaviiruse kahtlus. Samuti soovitatakse maski kanda aevastamise ja köha korral.

Apteekides on enamasti müügil lihtsamad meditsiinilised maskid, mida kasutatakse protseduure tehes. Nende eesmärk on vältida infektsiooni edasi kandumist. Küll aga on neist teatud ajaks abi ka ülemiste hingamisteede nakkuste vältimiseks.

Maskide kandmise aeg on keskmiselt kaks kuni kolm tundi, aga see sõltub olulisel määral sellest, millise maskiga on tegu.