Saaremaa kohalik ajaleht Meie Maa võttis oma 3. märtsi juhtkirjas kuraasika seisukoha, et absurdne oleks spordivõistlus viirusehirmu tõttu tühistada, ja pani artikli pealkirjaks „Terve mõistuse võit”.

Sama nädala lõpu pühapäeval andsid Milano võrkpallurid juba teada, et viiel meeskonnaliikmel on palavik. Saarte Hääl kirjutas, et nende pressiesindaja Paolo Tardio sõnul koroonaviirust karta polnud vaja, haigusele viitavad sümptomid puudusid. Samale lehele ütles Saaremaa Võrkpalliklubi mänedžer Hannes Sepp, et sai Itaaliast kinnituse – mehed olid terved ja said ilmselt Saaremaal olles veidi külma.

Kiire eskaleerumine

Järgmisel päeval oli ka Sepal väike palavik. Ta tegi igaks juhuks koroonaviiruse testi. Samal päeval kirjutati Meie Maa juhtkirjas, et sündmusterohke nädalavahetus, näiteks suure külaliste arvuga NOM festival, näitas saarlaste kaljukindlat usku, et neid ei võta ei ussi- ega püssirohi, eksootilist päritolu koroonaviirusest rääkimata.

Üleeile sai Sepp teada, et tal on koroonaviirus. Samuti andis proov kinnitust teisest nakatunud saarlasest, Saarte Hääle töötajast, kes kajastas Kuressaare spordihoones võrkpallimängu.

Mis sai edasi, selle kohta ütles eile peaminister Jüri Ratas: „Paanika oht oli päris suur.”

Meie Maa juhtkiri kirjutas, et saarlasi ei võta ei ussi- ega püssirohi, eksootilist päritolu koroonaviirusest rääkimata.

Saaremaa vallavanem Madis Kallas sõnas, et pärast uudist kahe nakatunu kohta hakkas talle tulema sadu kõnesid ja küsimusi, et kes ja kus on kellegagi kokku puutunud. Meie Maa kustutas internetist koroona üle ilkuva juhtkirja. Poeriiulid olid eile tualettpaberist tühjaks ostetud. Eile lõunaks oli Kuressaare haigla võtnud Saaremaalt 61 koroonaviiruse proovi.

Peaaegu kogu päeva kriisikoosolekutel viibinud haigla juhatuse liikme Märt Kõlli sõnul oli ressurssiga olukord keeruline: „112 suunab ka asümptomaatilisi patsiente proove andma,” ütles ta. Kuigi neljast Kuressaare kiirabibrigaadist kaks eraldati spetsiaalselt koroonaviiruse proovide võtmiseks, siis ikkagi oldi hädas kõikjale jõudmisega. Haigla palus inimestel, kes küll võrkpallimängul viibisid (ja neid oli sadu), ent kel sümptomeid ei esine, mitte kiirustada endale kiirabi kutsumisega, et proovi anda.

Asutused suletud

Saaremaa vald otsustas sulgeda suure osa valla asutustest: koolid, raamatukogu, muuseumid, teatri jne. Siiski jäeti lasteaiad avatuks, kuigi soovitusega lapsed koju jätta. „Kuus-seitse lasteaeda on juba kinni ja lapsi tuuakse üldiselt lasteaedadesse praegu vähe. Aga lasteaedu on selles mõttes keerulisem sulgeda, sest siis peaksid ka lapsevanemad koju jääma,” sõnas vallavanem Kallas. Avatuks jäeti ka vallavalitsuse Kuressaares asuvad hooned, teenuskeskused ning maaraamatukogud.

Kuid Kallas nentis, et sulgeda saavad nad vaid valla asutusi ja eraettevõtetega on olukord keerulisem. Nädalavahetustel on populaarne käia kõrtsides ja ööklubides. Kallase sõnum neile ja ka teistele ettevõtjatele on tõsiselt kaaluda radikaalsete otsuste tegemist ja vähemasti kuni selle nädala lõpuni plaanitud üritused ära jätta. Vald keelas kuni 12. aprillini oma töötajate välislähetused, õppereisid ja puhkusereisid riskipiirkondadesse.

Mõned kuivainete letid Kuressaare toidupoodides olid eile juba tühjavõitu.

„Karta on, et kontaktide arv on suur,” kommenteeris terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp eesseisvat uurimistööd, et välja selgitada kõik kahe nakatunud saarlasega kontaktis olnud inimesed. Terviseametil on plaan muuta töökorraldust. Plaanis on juurde võtta abijõudu lisaks umbes kümnele töötajatele, kes helistavad läbi sadu jälgimise all olevaid inimesi ning kontrollivad iga päev nende tervist ja olemist.

Saaremaal koroonanakatunutega kontaktis olnutel palub Kingsepp kodus püsida. Kui peaksid ilmuma ka haiguse kerged sümptomid – köha, valus kurk, nohu –, siis tulebki olla kodus ja hoiduda kontaktist. Haigusest paranemine võtab kaks kuni kuus nädalat. Ühtegi tervenenut Eestis praegu ei ole. Kingsepa sõnul kontrollitakse tervenemist ööpäeva jooksul kahe prooviga, mis mõlemad peavad näitama, et koroonaviirust enam ei ole. „Ka nakatunud iraanlane on praegu veel haiglas,” lisab Kingsepp.

Sõnum on tõsiselt kaaluda radikaalsete otsuste tegemist ja plaanitud üritused ära jätta.

Vallavanema Madis Kallase sõnul on olukord keerulisem nende nakatunutega kokku puutunud inimestega, kes on tõbise lähedusse sattunud juhuslikult – näiteks poejärjekorras või mõnel suurüritusel, nagu eelmisel nädalavahetusel Kuressaares toimunud NOM festivalil. „Järgmine ring inimesi peavad juba ise tunnetama ja oma tervist jälgima,” kommenteerib Kallas.

Eile andis NOM festivali korraldaja Triin Sepp ürituse Facebooki lehel teada, et kes käis festivalil ja end hästi ei tunne, on avastanud koroona sümptomid, peaks pöörduma arsti poole.

Musitamist polnud

„NOM festivalil osales külaline, kelle koroonaviiruse proov oli positiivne. Hetkel tunneb ta end hästi ja on täiesti TERVE!!” kirjutas Sepp avalikkusele. Siis mõtles Sepp ümber ja muutis sõnastuse neutraalsemaks. Kärpis välja suures kirjas sõna „terve” koos kahe hüüumärgiga ja soovituse inimestel süüa küüslauku, võtta pits kangemat ja liikuda värskes õhus.

Sepa sõnul tunneb nakatunu tõepoolest end tervena, kuid on koroonaviiruse kandja. „Otseses kontaktis temaga vaevalt et keegi oli,” ütles Sepp. „Mingit musitamist või kallistamist temaga igatahes ei olnud.”


Sepa sõnul tunneb nakatunu tõepoolest end tervena, kuid on koroonaviiruse kandja.

Olukorra irooniana sedastas nädala alguses NOM festivali maininud Meie Maa juhtkiri: „Naiste õiguste, vabaduse ja solidaarsuse auks tähistataval päeval ei jäänud kindlasti jagamata ka ei lillesülemid, suudlused ja sülelused.”

Praeguseks on Sepa sõnul kõikidega, kes festivalil viibisid, ka terviseamet ühendust võtnud ja ta on ka ise osalejatega suhelnud. Sepp ja ta pere tegid niisamuti koroonaviiruse proovi, kuigi sümptomid neil puuduvad, ja said tulemuseks, et viirust neil ei ole. Igaks juhuks on nad end ise koju kaheks nädalaks karantiini pannud.

„Ilusalongi panime ka kinni,” ütles Sepp. „Andsime klientidele teada, et selline asi on olnud ja hoiatasime ka neid.”

Spordikool tegi itaallaste kasutatud riietusruumi igaks juhuks puhtaks

Saaremaa spordikooli direktor Mati Mäetalu räägib, et kui Itaalia võrkpallurid saarlastega mängimas käisid, lasti pärast igaks juhuks riietusruumid siiski ära puhastada.

Ent nüüd suurele spordihoonele tagantjärele suuremõõtmelist puhastust tegema hakata, sellel pole Mäetalu sõnul mõtet. „Üldiselt on teada, et viirus muutub pindadel kuskil 48 tunni jooksul ohutuks,” selgitab ta ja lisab, et nad on hoonet ka juba enne puhastanud.

Tagantjärele tarkusesse, et kas oleks ikka itaallased pidanud kutsuma, Mäetalu ei lasku. „Võib-olla oli jah vale otsus, aga saarlaste hulgas oli ka neid, kes ise käisid Itaalias puhkamas. Ju see haigus oleks üht- või teistpidi ikka võinud siia jõuda,” lausub ta.

Praeguse seisuga on kuni pühapäevani kõik üritused Saaremaa spordikoolis ära jäetud. Keeldu põhjendab Mäetalu sellega, et ka kõik huviringid ja sporditegevused liiguks koolidega ühes rütmis. „Muidu lapsed lähevad trenni, saavad seal kokku ja siis pole ka koolide keelul mõtet,” kommenteerib direktor.