See selgus peagi. Vabaõhumuuseumis filmiti 28. mail Telia TV platvormil eetrisse jõudvat virtuaalset heategevuskontserti „Saaremaa rööm”. Esinejaiks Saaremaa juurtega artistid, eesmärk koroonast enim räsida saanud saarele rõõmu tuua.

Kui fotograafiga Viimsisse jõuame, vaatab võttemeeskond parajasti mõtlikult taevasse. Taamal paistavad tumedad pilved. Jõuavad nad ka siia? Asjaosalised pole lasknud heal murel raisku minna. Juba on vihmaohu kohta sõlmitud kihlveod ja pandud panused: kes kaotab, teeb kontserdiga kogutava eesmärgi heaks annetuse. Nii et… kas seda kihlvedu saabki kaotada?

Suurim sõber


Mööda platsi kalpsab ringi Australian cobberdog, kelle nimi on Roxy. Pehme ja sõbralik olevus on jõudnud saada kiiresti nii esinejate kui ka võttemeeskonna suurimaks sõbraks. Roxy on Annely ja John Longhursti lemmik – just sellest perekonnast sai „Saaremaa röömu” virtuaalkontsert alguse. „Saan igal hommikul tee ja küpsise voodisse. Ühel hommikul tuli John niimoodi minu juurde ja ütles, et nüüd on küll sinu abi vaja!” muigab Annely. Ülesanne oli järgmiseks päevaks välja selgitada, kellel oleks Saaremaal enim abi vaja. „Võtsime ühendust tublide lahkete Saaremaa inimestega. Jõudsime niimoodi Meelespea MTÜ-ni, kellelt tuli mõte suunata abi puuetega lastele, üksikvanematele ja paljulapselistele peredele, kelle jaoks kriis alles algab,” selgitab Annely Longhurst.

Heategevuskontsert „Saaremaa rööm”
28. mail Telia TV vahendusel Telia Sisuleidjas ja teliatv.ee lehel
Tasulise virtuaalse kontserdi eesmärk on heategevuslik annetuskampaania, mis aitab koguda vahendeid Saaremaa puuetega laste ja majanduslikult keerulises olukorras olevate perede toetuseks. Kogutud annetuste abil rahastatakse üheskoos MTÜ-ga Meelespea neile suunatud üritusi.
Kontserdil astuvad üles Saaremaa juurtega artistid Ivo Linna, Grete Paia, Uudo Sepp, Merilin Mälk ja folgiduo Leana & Hartwin.
Heategevuskontserdi algatajad on Annely ja John Longhurst.

Annely juured on Muhumaal ja seal abiellus ta ka britist abikaasa Johniga. Kontserdi idee tuligi temalt. Edasine käis nii, nagu see ainult Eesti-suuruses riigis võimalik on: mõned kõned siia-sinna ja asi hakkas liikuma.

Saaremaa ei saanud pihta mitte ainult haiguse, vaid ka halvustava suhtumisega väljastpoolt saart. Ivo Linna, üks kontserdi esinejaid, tõdeb oma Muhu kodus (tema lood ja laulud filmitakse seal, mitte Viimsis), et süüdlase otsimine on inimestele paraku omane. Nii läks kriisi alguses ka Saaremaaga. Sõrmed osutasid võrkpallimatši poole, mille külalistega ühes paraku ka viirus saarele saabus. Edasi suhtuti ka teistesse saarlastesse eelarvamusega. „Kui ainult saaks kedagi karistada, maha võtta, öelda, et saite, mis tahtsite! Selline suhtumine ei vii kuhugi,” sõnab laulja.
Kui teisi artiste on filmitud Viimsi vabaõhumuuseumis, siis Ivo Linna ja Antti Kammiste jõuavad publiku ette Ivo Linna Muhu kodust. Laulude hulgas on ka „Saaremaale”. „See Henno Käo ja Tõnu Aare lugu räägib sellest, kuidas me kodusaart armastame,” annab Ivo Linna vihje.

Ivo Linna nendib, et tagantjärele tarkusest pole tolku. „Sel lihtsal põhjusel, et kui koroonakriis hakkas tulema, oli sellest alguses mokaotsast juttu. Ei teadnud terviseamet, valitsus ega Saaremaa inimesed, mida ta täpselt endast kujutab ja kui ohtlik on. Kui oleks olnud selge ettekirjutus, et nutke, naerge või sõimake, nüüd on sport keelatud, poleks seda ju tehtud. Öeldi, et omal vastutusel teete, läks nagu läks ja tõesti, tulemus oli kuradima kehva. Aga süüdlasi ma ei otsiks.”
Merilin Mälk pääses Saaremaale pere juurde tagasi viimaks möödunud nädalal. Nüüd ootavad ees kooli lõpueksamid. „Esimene eksam on 29. mail, pean endast 100% andma, et jõuaksin korrata,” sõnab ta.

Nüüd on aeg asjad ümber pöörata. „Saarema röömu” esinejad andsid jah-sõna kiiresti ja tasu tahtmata. Seda tegi teiste seas Saaremaal elav Merilin Mälk. „Heategevusüritustele olen ikka jah öelnud, sest nende väärtus on nii suur. Kui saan omalt poolt midagi anda, siis seda ma teen,” sõnab Mälk. Pealegi: „Muusikud on saanud ju küll kodus muusikat teha, aga esinemised on need, mis aitavad meil sõnumit edasi anda ja emotsioone väljendada.”

Kummardus saarlastele


Sekundikski polnud kahtlust ka Ivo Linnal. Muhulasena hoiab ta alati silma peal ka Saaremaad puudutavatel uudistel. „Mul käib ka Saarte Hääl, mille otsast lõpuni läbi loen. Ja võib naerda, aga ma ostan poest alati Saaremaa tooteid,” muigab ta. „Kui pauk käis, oli nadi tunne, et minu väikene armas maa saab kõige valusamalt vitsa. Ma loodan, et meie väikene kummardus saarlastele, kes said löögi ja võitlesid vapralt, teeb ehk ikka mõnele inimesele rõõmu. Võib-olla see aitab kedagi, mind isiklikult aitab see väga.”

Laulja oli Saaremaa lukku minemise ajal koos naisega mandril. „Esimest otsa kriisist jälgisime Tallinnast. Siis suhtlesime politseiga ja saime teada, et võime Muhusse tulla. Seega olime kolm nädalat siin ja nägime toimuvat ka saare poole pealt,” räägib ta. Negatiivset suhtumist ta pärast Muhus käiku omal nahal tunda pole saanud. „Pigem küsiti ikka, kuidas inimesed hakkama saavad ja kuidas liikumisega on. Pean küll ütlema, et Saaremaal pole ma ju käinud, aga Muhu inimesed on küll väga tublid. Poes käies kanname harjumusest naisega siiani maski ja ka Muhus olid pooltel poodlejatel siiani maskid ees,” kirjeldab ta.
Heategevusliku kontserdi „Saaremaa rööm” salvestus

Merilin Mälk pääses Saaremaale alles möödunud nädalal. Seni oli ta mandril, sest just sel päeval, kui Saaremaa suleti, oli tal bussipilet Tallinna. „Mul pidi olema esinemine Rakveres ja tulin bussiga Tallinnasse. Nüüd olengi kaks kuud Tallinnas olnud, muusikat teinud, sportinud ja õppinud,” räägib ta. Nimelt on Merilinil veel lõpetada 12. klass. Muide, esimene eksam on päev pärast seda, kui „Saaremaa rööm” eetrisse läheb.

Ehkki mandril oldud aeg läks asja ette, oli Merilin oma pere pärast mures: „Mul on Saaremaal ema, isa, õde, vanaema ja vanaisa. Hoidsin nendega sidet ja lootsin, et nad on eeskujulikud.” Vahel tuli sõnugi peale lugeda. „Kui ema ütles, et ta käib poes iga kahe päeva tagant, siis pahandasin küll veidi: emme, käia tuleb siis, kui on väga vaja, ja tuleb varuda korraga rohkem!” muigab lauljanna.

Isemoodi kontsert


„Saaremaa rööm” on nii Ivo Linna kui ka Merilin Mälgi jaoks juba mitmes eriolukorras antud isemoodi kontsert, kus harjumuspärast publikuga suhtlemist ei ole. Ivo Linna on esinenud Alexela kontserdimajas ja andnud kontserdi ka Tallinna lauluväljakul. Ta ütleb, et Alexela ei olnudki iseenesest nii ebaharilik situatsioon – on ju varemgi telestuudiotes publikuta kontserte antud. Ent lauluväljaku kontsert, kus koorid liitusid nutiseadmete vahendusel ja publik oli autodes, oli ainukordse kogemusena müstiline. „Lauluväljak on eriline koht, kus on lauldud kümnetele tuhandetele. Minu jaoks põimusid kõik muljed ja mälestused. Ei saa salata, et vahepeal oli klomp kurgus. Kahtlemata unikaalne kogemus!” sõnab Linna.
Heategevusliku kontserdi „Saaremaa rööm” salvestus

Mõistagi loodab ta, et selline üritus ei kordu. Et ei oleks neid põhjuseid, mis sellist formaati tegema suunaks. „Ja kui oled ikka harjunud, et publik on nina all ja näed nende silmi, siis vaadata selle asemel mitutsadat autot… Publik oli muidugi võimas, küll nad signaalitasid ja vilgutasid tuledega!” muigab laulja.

"Publik oli muidugi võimas, küll nad signaalitasid ja vilgutasid tuledega!"

„Eesti muusika LIVE!-il” osalenud Merilin Mälgi suhtumine eriolukorra ajal leitud formaatidesse on samuti kahetine. Üheti on hea meel, et sellised üritused on olnud. „Aga artisti jaoks oleneb ju palju sellest, milline on publik ja kuidas nad toimuvat peegeldavad. Ainult kaameratega suhtlemine on omaette oskus. Aga kuna see oli väljakutse, siis absoluutselt, võtsin selle vastu,” sõnab lauljanna.

Ent nüüd toetab esinemist teadmine, et heategevuskontserdist saadud tulu läheb konkreetsete inimeste heaolu jaoks. Üks veider vahepala siiski. Kontserdi ettevalmistustes lõi kaasa ka Annely teismeline tütar, kes kirjutas muu hulgas sotsiaalmeedia influencer’itele. Ikka mõttega, et info leviks. Nii selgus pisut naljakas seik. Kõik muusikud olid kohe valmis heategevusüritusele tasu küsimata õla alla panema. Ent mõned sotsiaalmeediastaarid teatasid, et heategevuskontserdi infot on nad nõus jagama üksnes tasu eest. Võta siis näpust...

Annely Longhurst on veendunud, et tulu läheb sinna, kus on seda rõõmu kõige rohkem tarvis – lastele. „Nemad on meie tulevik,” sõnab ta. „Praegu võib tunduda, et tegemist on lõpusirgega, aga paljude perede jaoks on hull aeg alles ees.” Annetusi saab teha juba praegu. Info on läinud liikuma ja annetajaid on Annely sõnul olnud juba näiteks nii Austraaliast, Suurbritanniast, USA-st kui ka Hongkongist. Need on inimesed, kes on Eestis käinud ja kelle jaoks seostuvad Saaremaaga soojad tunded.