Eesti keskaegse kunsti- ja arhitektuuriajaloo uurija Villem Raami rolli nii õpetlase kui mentorina ei saa alahinnata. Tema elutöö jätkajate hulgast valib Eesti Rahvuskultuuri Fondi Villem Raami allfondi halduskogu alates 2000. aastast välja keskaega uurinud kunstiajaloolase, kes on oma kirjutiste ja tegevusega avardanud keskaja uurimise piire Eestis ning toonud sellesse valdkonda nii mõttevärskust kui uusi, vaimukaid avastusi.

Ligi kakskümmend aastat Niguliste muuseumis töötanud Merike Kurisoo väärib nii teadlase kui kuraatorina tunnustust ning on oluline, et ta jätkab mõtteliselt enne teda stipendiumi pälvinud Kaur Alttoa, Kersti Markuse, Anu Männi ja Villu Kadaka akadeemilist teed.

Nii tema 2006. aastal Tartu Ülikoolis kaitstud magistritöö „Brüsseli Püha Anna altariretaabel. Algsest pildiprogrammist püha Anna kultuse ja Madalmaade kunstiproduktsiooni taustal“, kui ka 2019. aastal Tallinna Ülikoolis kaitstud doktoritöö „Vahepealsed asjad ja vahepealsed ajad. Kirikuruumi pildikultuuri muutumisest katoliiklikust luterlikuks varauusaegse Eesti aladel“, on teinud Merike Kurisoost ühe kõige tõsiseltvõetavama keskaegse kunsti –ja arhitektuuriajaloo uurija Eestis.

Lisaannetuse stipendiumi väljamaksmiseks tegi Villem Raami noorem tütar Kaia Haamer, kes ühtlasi ütles järgmist:

„Villem Raami kirjutas Siberist oma vanemale tütrele: “ … ära otsi kergemat teed, ära sule silmi valusa tõe ees, vaid saa neist üle oma sisemiste väärtustega, sisemise suurusega. Seda sisemist tarkusepuud tuleb kasvatada kirgliku väsimatusega…”

Minu austatud ja kalli kolleegi Merike Kurisoo “sisemise tarkusepuu” vilju oleme aastaid imetlenud ja nautinud. Villem Raam ja Merike Kurisoo on mitmel korral sattunud sarnastesse keskaegsetesse põnevuspaikadesse, mõlemaid on hasartse vaimustusega lummanud keskaegne ruum ja sinna paigutatud “monumendid" nii kivist kui puust. Aitäh Merike, palju õnne ja jõudu raskel ning põneval detektiivi tööl!“

Merike Kurisoo kuraatoritalenti saab nautida praegugi – sügiseni on Nigulistes avatud näitus „Neitsi Maarja. Naine, ema, kuninganna“.