2+2 reegel jääb


Neljapäeval kiitis valitsus heaks täiendavad COVID-19 seotud leevendused, millest üheks oli suurema inimeste arvu lubamine siseruumides korraldatavatele üritustele. Teisisõnu - alates 1. juunist tohib maksimaalselt 50 inimese asemel siseruumis avalikust üritusest osa võtta maksimaalselt 100 inimest. Arvestada tuleb samas, et ruumi täituvus ei tohi olla üle 50 protsendi. “2+2 reeglit tuleb endiselt järgida, arvestades mõistlikkuse printsiipi. Juhul kui COVID-19 epidemioloogiline olukord ei muutu, tohib 1. juulist siseruumidest toimuvast üritusest osa võtta maksimaalselt 500 inimest, kuid arvestada tuleb taas eritingimusi,” selgitas Kateriin Pajumägi valitsuse pressibüroost. Valitsus vaatab Pajumägi sõnul piiranguid üle igal nädalal ning need võivad vastavalt COVID-19 nakkuse levikule leeveneda või karmistuda.

Tõsiasi on aga see, et erinevalt kinodest on teatritel väga raske tuua lavastused 2+2 reeglit jälgides lavale nii, et jäädaks plussi. Tegelikult see polegi võimalik, kinnitavad teatrid. Endla teatri pressiesindaja Mari-Liis Pärna sõnul on odavam on saali tühjana hoida kui etendusi anda. “Endla suurde saali saame 50%-lise täituvusega müüa 286 piletit, maksimaalne kohtade arv 572. Kui aga kehtib 2+2 piirang, saame pileteid müüa ainult 82 inimesele ja teater peab etendustegevusele peale maksma”.

Pärnu Endla Teatri suur saal

Kuna teater on kaotanud umbes nelja kuu sissetuleku, siis on rahaline olukord väga keeruline, kuid riigilt saadav abi on seni aidanud keerulise ajaga paremini toime tulla. “Oleme ääretult tänulikud teatrisõpradele, kelle huvi ja toetus raugenud pole. Oleme saanud väga palju tagasisidet, et publik ootab pikisilmi taas teatri külastamist," sõnas Pärn.

Hetkel on Endla töötajatel kollektiivpuhkus, mis on tõstetud eriolukorra tõttu suvest kevadesse. Pärast puhkust, 8. juunist jätkuvad aga teatri suvelavastuse, kulinaarse düstoopia „Nagu süldikeeduvesi“ (lavastaja Kaili Viidas) tekstiproovid ning algavad draama „Jõgi“ (lavastaja Taago Tubin) proovid.

Vaid 40 piletit etenduse kohta


Draamateatri avalike suhete juht Tanel Tomson ütleb, et saalitulu on jäänud saamata sadades tuhandetes, omatulu osakaal on aga Draamateatril eelarves ligi 45%. "Oleme väga tänulikud kõigile teatrisõpradele, kes on soostunud kevadiste etenduste piletite vahetusega sügisesse ning liigutatud paljude otsusest jätta ärajäänud etenduste piletiraha teatrile ning osta sügiseks uued piletid”.

2+2 reegel tähendab, et praegu saab Draamateater piirangute tõttu lavastusele "Oh jumal" müüa vaid 40, "Esimesele armastusele" 70 ja "Isamaa pääsukestele" 150 piletit etenduse kohta. “Suurimat muret teeb sügis ja see, mis saab põhihooajast. Kui piirangud kestma jäävad, siis on raske ka riigi lisatoega uksi lahti hoida,” nentis Tomson.

Draamateatri ja Nergenfestivali ühistöö "Isamaa pääsukesed"

Ugala mängupaus kujunes sarnaselt paljudele 4,5 kuu pikkuseks. “Kindlasti avaldab oma mõju teatri eelarvele, aga praegu ongi keerulised olud. Kõikjal. Lähme lootusrikkalt suvele vastu ning ootame juba pikisilmi taaskohtumist publikuga. Usun, et see igatsus on mõlemapoolne,” sõnas teatri turundusjuht Mari Nurk.

Teater kasutab pealesunnitud mängupausi ära, et ette võtta tööd, mille jaoks etenduste tihedas juubelihooajas seni aega ei olnud – käimas on suuremahuline heli- ja valguspargi tehnohooldus, värskendust saab väikese saali lavapõrand. Samuti on ettevalmistamisel Ugala teatri grimmiosakonna ülevaatenäitus Eesti grimmikunsti arengust Ugala näitel. “Teatri loominguline osakond on samuti täies koosseisus töiselt hõivatud. Juuni esimesel nädalal on ees ootamas kahepäevane salvestus koostöös Raadioteatriga, et peagi tuua raadiokuulajateni kuuldemäng, mis on valminud lavastuse „Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi“ põhjal,” lisas Nurk.

Pileteid ostetakse usinalt


Vene teatri juht Margus Allikmaa ütleb, et teatris on hetkel väga energiline ja elev õhkkond. “Näitlejad, nagu ka kõik teised teatritöötajad ootasid juba pikisilmi võimalust tööle naasta ja märtsis pooleli jäänud projekte jätkata. Praegu käivad intensiivselt mitme uuslavastuse proovid ning tehakse ka proove "Eesti matuse" kohandamiseks vabas õhus mängimiseks”.

Eriolukord pani ka Vene teatri otsima uusi võimalusi ja variante hakkama saamiseks. “Riik on olnud vägagi hooliv. Kriisi üleelamiseks on meie teatritel olnud kasutada kaks meedet. Nagu teisedki teatrid, on ka Vene Teater neid meetmeid kasutanud, mis lubab sügisele vastu minna üsnagi rahulikult.”

Töötukassa töötasude hüvitamise meede ja ministeeriumi ärajäänud etenduste piletitulu hüvitamise meede katavad ära märtsi, aprilli ja mai, aga mis edasi saab on veel ebaselge. “Me ei tea publiku valmisolekut. Kas inimesed pelgavad teise laine tulekut või nad seda siiski ei karda. Muidugi on võimalus, et septembriks on teine laine juba kohal ja me ei saagi uksi avada, aga need on alles oletused. Avasime nädal tagasi eelmüügi ja selle põhjal saab arvata, et inimesed väga ei pelga, pileteid ostetakse üsna usinalt," on Allikmaa optimistlik.

Kuressaare teatri juht Aarne Mägi ütleb, et ootusaeg nö normaalse töötempo juurde naasemiseks oli vast kõigil. Proovidega alustakse pisteliselt juuni teises pooles. "Eriolukorra valusad löögid annavad tunda mõnevõrra hiljem ja eks see sõltub paljuski publiku suhtumisest. Eks kõik ole veidi ära hirmutatud, aga arvan, et teatrisaalid tühjaks ei jää, kui lubataks inimesi saalidesse ilma veidrate piiranguteta lubada". Kui tuleb määramata ajani saalis 2+2 reeglit järgida, siis ükski teater Mägi sõnul niimoodi toimetama ei hakka. “Meie teatri näitel mahutaksime 215-kohalisse saali 40 inimest ja ka seda numbrit välja öeldes juba pigistan ühe silma kinni.”

Tallinna vanalinnas Vene tänaval tegutseva Theatrumi tegevjuht Aive Sarapuu ütleb, et teatri toimetulek sügishooajal oleneb erinevatest riigipoolsetest toetusmeetmetest ärajäävate etenduste ja teatri omatulu kompenseerimisest. Praeguseks Kultuuriministeeriumilt veel vastust taotlusele ei ole. "Enim teeb muret ebakindlus tuleviku osas, muuhulgas viiruse edasine käitumine, sellest tingituna uue reaalsusega kohanemine ning edasise töö korraldamine. Jõudsime renoveeritud teatrimajas töötada ainult 1,5 hooaega, saalid olid praktiliselt välja müüdud ja huvi oli rõõmustavalt suur".

"2+2 tingimustes pole võimalik teatrit majandada. Varasemalt olid näitlejad maskides, nüüd on publik maskides...," lisas Sarapuu.

Ka Paul Piik Kinoteatrist sõnab, et varasemalt teatrisaali lavastatud etendusi 2+2 reegli järgi mängida on majanduslikus mõttes raske kui mitte mõttetu. “Kui see reegel kestaks aastaid, peaks lihtsalt välja tooma uusi lavastusi, mis toimiksid mingitel teistel vormilistel alustel,” lisas Piik.

Kogu suvi puhati ette


NUKU teatri juht Joonas Tartu ütleb, et hetkel ollakse keskendunud sügise uuslavastuste proovidele ning järgmisesse aastasse lükkuva suvelavastuse asemel korraldatakse augustis ringreis. “Puhkasime aprillis ära korralise puhkuse. Tänu abimeetmetele, publiku varasemale ja jätkuvale huvile ning kogu kollektiivi sisukale ning nutikale planeerimisele saame rahaliselt hakkama, aga mõistagi on raske”.

Tartu sõnul on ebaselgust ja teadmatust, on küsimusi, millele ei oska keegi vastata. “Motivatsiooni ja sisemist põlemist ei ole kriis suutud mõjutada, pigem vastupidi. Tunnetame oma missiooni ning kriis on visiooni veelgi selgemalt teravdanud. Organisatsioon kibeleb tegutsema ja tegutseb – usume sellesse, mida teeme ning tunneme, et meisse usutakse,” sõnas teatrijuht.

Kui ellujäämiseks on vaja seni kehtinut muuta, siis on teater Joonas Tartu sõnul võimeline kohanema, kuid see nõuab aega, investeeringuid ja valusaid otsuseid ning tagajärjed on raskesti prognoositavad. “Eestlased on väga teatrilembene rahvas ning usun, et see on meie ühiskonda edasi viinud. Kui teatrit jääb olulisel määral vähemaks, siis sellel on tugev ning laiaulatuslik mõju. Teater on eksisteerinud tuhandeid aastaid ja ka hullemat näinud. Küsimus on muutuse vajalikkus, mõttekus ja hind.“

Vanemuise juhi Kristiina Alliksaare sõnul läheb teatril hetkel rahulikult. Ka Vanemuine muutis oma töötajate puhkuste kava ning mais ja juunis ollakse enamuse kollektiiviga puhkusel. Nii on teatril pärast jaanipäeva võimalik üheskoos alustada. "Ehk on ka reeglite ja piirangute osas olukord veidi selgem".

Küsimusele, kui valusalt on eriolukord löönud, on Alliksaare sõnul hetkel raske vastata. “Kõikide abimeetmete ulatus ei ole veel selge ja lõpuni ei ole teada, milliste reeglitega saame mängimist alustada. Kõige rohkem ootame, et publik taas teatrimajja tee leiaks ja oleme selleks omalt poolt kindlasti valmis kõik tegema, et teatrikülastus oleks turvaline ja pakuks oodatud elamust".

Rõõm Baltoscandalist
Rakvere teatri turundusjuht Kristjan Priks ütleb, et äsja saadud luba pidada juuli alguses taas Baltoscandali festivali teeb palju rõõmu. “Töötame suure õhinaga esmajoones selle kallal, samuti käivad uuslavastuste proovid. Elame eriolukorra mõjud üle, kui publikul on lähiajal võimalust endale teatriskäiku taas lubama hakata”. Rakvere teater loodab peagi saalis avada rohkem kohti kui 2 + 2 korralduse puhul. “Pikaajaliselt ei saa sellise nõude jätkumisega etendusi anda," lisab Priks analoogselt eelkõnelejatele.

Baltoscandali avamine 2018. aastal.

Juba enne koroonakriisi raskustesse sattunud ning ministeeriumiga kohut (esimeses astmes edukalt) käinud Vana Baskini teatri juht Aarne Valmis ütleb, et eriolukord on teatrit väga valusalt löönud, aga loodetakse riigi abile. “Oleme lootusrikkad nii suve kui sügise osas. Esimest korda tuleb meil suvel välja kaks uuslavastust. Suvel müüme oma etendustele piiratud arv pileteid, jälgides kõiki ettevaatusabinõusid. Vabaõhus on 2+2 reegli järgimine lihtne, sees ruumis (Jäneda Pulliteatris) paneb see meid muidugi tohutu majandusliku surve alla.”

Abipaketi ootuses

Kultuuriministeeriumi kommunikatsioonijuht Meelis Kompus ütles teatrite olukorda ja perspektiivi kommenteerides, et teatrite taotlused Kultuuriministeeriumi 25 miljoni euro suurusesse kriisi abipaketti, (teatrite voor moodustas sellest 4 miljonit) esitati korrektselt õigeks tähtpäevaks ehk 18. maiks. “Taotluste põhjal võib öelda, et vajadused ei ole drastiliselt ületanud vooru eelarves ette nähtud summat, s.t planeerimine koostöös valdkonnaga on olnud võrdlemisi täpne,” sõnas Kompus.

Toetused (ka töötukassa makstav hüvitis) katavad eeskätt vältimatud kulud, sh palgad. Teatrid reageerisid Kompuse sõnul kiiresti, oma plaane on ümber tehtud mõnikord lausa mitu korda, kuna ka eriolukord pikenes. Ministeerium kohtub Kompuse sõnul teatrijuhtidega iganädalaselt. Käib infovahetus nõuete sisu ja nende täitmise võimaluste üle (publiku paigutus saalides, muud eritingimused jne). “Edasiste abipakettide võimalik tulemine on valitsuse otsus – seda juhul, kui majandus ei taastu ning valdkonnad vajavad edasist järeleaitamist".

DRAAMATEATER

"Oh jumal"

Tanel Tomson: Draamateater kolib suveks Viinistule, kus mängime juuli teises pooles ja läbi augustikuu kolme lavastust. Viinistu kabelis saab uue kõnekalt merevaatesse sulanduva mängukoha väikses saalis kevadel vaid mõned mängukorrad saanud Anat Govi näidend "Oh jumal", vaimuka dialoogiga psühholoogiaseanss stressis vanajumalale endale. Viinistu katlamaja saavad kaheksaks etenduseks enda kätte endiselt menukad "Isamaa pääsukesed". Täiesti uues vabaõhu mängukohas Viinistu kunagise konservitsehhi või seenekasvatuse siseõues esietendub augusti alguses Mari-Liis Lille ja Andra Teede uus dokumentaalnäidend "Esimene armastus", mille aluseks on erinevas vanuses eesti inimeste lood oma esimestest armumistest. Suveetenduste piletid lähevad müüki 1. juunist.

Draamateatri 100 aasta juubelihooaja plaanime avada 9. septembril "Lehman Brothersi" esietendusega. Hendrik Toompere jr-i lavastuses avavavd kolm venda Henry (Guido Kangur), Emanuel (Mait Malmsten) ja Mayer (Priit Võigemast) Lehman ameerika ühe kuulsama ja suurema investeerimispanga loo, kaasates selleks terve galerii tegelaskujusid. Majas mängima hakkame aga tõenäoliselt veidi varem. Hetkel käivad suures saalis "Lehman Brothersi" proovid. Viinistul on alanud koristus- ja ehitustööd, et valmistada ette mänguplatsid. Töökodades käib aga ettevalmistus Tiit Ojasoo ja Enel-Liis Semperi "Kuritöö ja karistuse" lavastuse proovide alustamiseks.

UGALA

"Katkuhaud"

Mari Nurk: 1. juunil algavad proovid Ugala suvelavastusega „Katkuhaud“. Ene Mihkelsoni ajaloolisel romaanil põhineva lavastuse dramatiseerib ja toob lavale Priit Pedajas, kelle lavastajatee 41 aastat tagasi Ugala teatrist algas. See lugu, mida tihti on võrreldud Sofi Oksaneni romaaniga „Puhastus“, koorub lahti nagu sibul ja toob meieni ühe perekonna loo, aga ka terve eesti rahva loo elusaatustest ja valikutest 20. sajandi teise poole alguses. Lavastuses on peaosades Luule Komissarov ja Kadri Lepp.

Esialgu oli Ugalal plaanis mängida „Katkuhauda“ Koidu seltsimajas, kus 100-aastane teater kunagi oma tegevust alustas. Muutunud olukorras tuleb lavastus välja Ugala teatri väikeses saalis ning esietendus toimub 27. juuni asemel 7. augustil. Teise lavastusena pidi teater mängima suvel Eno Raua ajaloolist metsavennadraamat „Etturid“, kuid need etendused jäävad paraku ära. „Ettureid” mängib teater taas sügisel.

Ugala teatri 101. hooaja avab 12. septembril Ray Cooney komöödia „Võrku püütud“, mille lavastab teatri loominguline juht Tanel Jonas ning peaosas astub üles äsja Ugala trupiga liitunud Margus Tabor. Kaasa teeb ka teine uus trupiliige, kevadel värskelt Lavakooli lõpetanud Oskar Punga. Teise uuslavastusena jõuab 2. oktoobril Ugala teatri väikeses saalis publiku ette Soome lavastaja ja näitekirjaniku Antti Mikkola näidend „Sorri, ei saa aidata“, mis räägib keskikka jõudnud mehe ummikaastatest. Lavastab Tanel Ingi ning peaosas on esimest korda külalisnäitlejana Ugala lavastuses kaasa tegev Ott Sepp.

Esimesed ühisproovid toimuvad sügishooajal publikuni jõudva suure koostöölavastusega „Peer Gynt“, mille trupp moodustub Viljandi Ugala näitlejatest, Tartu Vanemuise teatri lavajõududest ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia 14. lennu teatritudengitest, kes lavastaja Karl Laumetsa käe alla vaatemängulise saagaga novembris esietenduseni jõuavad. Samuti jätkub populaarne vestlusõhtute sari „Kolleeg kohtub kolleegiga“, mis muutunud oludes jõuab publikuni internetiotseülekande vahendusel.

TALLINNA LINNATEATER

Margus Küppar: alustame etendustegevust 13. juunil. Täpselt kolm kuud pärast eriolukorra kehtestamist toome välja Jean Cocteau monodraama “Inimese hääl”. Anname juunis seega erandkorras 3 etendust. Tegemist saab olema otseülekandega digilavastusega, mida väike arv inimesi saab soovi korral tulla vaatama ka kohapeale, kuid mis eelkõige on mõeldud elamuse pakkumiseks läbi digikeskkonna. Kunstnik-lavastajana teeb debüüdi Kristjan Suits, laval astub üles Evelin Võigemast. Piletimüük algab 1. juunil. Tegemist on teatri jaoks uudse ja põneva väljakutsega, mis loodetavasti pakub meie publikule ka korraliku elamuse.

Etendustegevusega siseruumides alustab Linnateater loodetavasti 10. augustil. Plaanime piletimüüki alustada juuli alguses ja selleks ajaks selgub ka täpne mängukava. Alates septembrist loodame naasta tavapärases mahus etendustegevuse juurde. Meie jaoks on väga tähtis alustada etendustegevusega esimesel võimalusel, kuid teha seda publikule ohutult ja läbimõeldud moel.

VENE TEATER

"Eesti matus"

Margus Allikmaa: Vene Teatri suvelavastust näeb sel suvel 1.-9. augustini Viimsi vabaõhumuuseumis, kus mängime Kivirähki näidendit "Eesti matus". See lugu on Vene Teatri repertuaaris olnud alates eelmisest hooajast ja saanud väga hea publiku vastuvõtu osaliseks. Näidendi lavastajaks on Üllar Saaremäe, kes suve alguses kohandab lavastuse vabas õhus mängimiseks. Vaatajad istuvad Viimsi vabaõhumuuseumi territooriumil üksteisest reeglitega kehtestatud ohutus kauguses. Eestikeelsetele vaatajatele tasub üle korrata, et kõikidel Vene Teatri etendustel on sünkroontõlge eesti keelde.

Sügishooaja avame 5. septembril muusikalilavastusega "Minu veetlev leedi", kus peaosades Elina Nechayeva ja Aleksandr Ivaškevitš. Algselt pidi muusikal esietenduma 19. aprillil, aga kriisi tõttu lükkus see viis kuud edasi. Veel valusamalt tabas aga kriisiolukord Karl Laumetsa uut lavastust, psühholoogilist draamat "Utoopia" (autor vene tänapäeva hinnatud dramaturg M. Durnenkov), mis pidi esietenduma 13. märtsil, täpselt eriolukorra esimesel päeval. Etenduse peaproov jõuti 12. märtsil veel ära mängida, aga esietendus tuli viimasel minutil edasi lükata. Väljamüüdud etenduste piletid osteti osaliselt tagasi, suurem osa vahetati uue kuupäeva vastu. "Utoopia" esietenduse uus kuupäev on 10. september.

Septembri keskel esietendub suures saalis Tatjana Kosmõnina (2019. aastal Eesti teatri parima naisnäitleja aastapreemia laureaat) lavastuses R. Thomas' krimikomöödia "8 armastavat naist", mis on tänuväärne materjal meie mitmepalgelistele ja võimekatele naisnäitlejatele.

VANEMUINE

"Kirvetüü"

Kristiina Alliksaar: Sel suvel mängib Vanemuise taas möödunud hooaja menukat suvelavastust, Ott Kiluski „Kirvetüüd“, mille on lavastanud Ain Mäeots. Augustist avame aga uue hooaja ning asume mängima ka repertuaarijärgseid etendusi. Sügishooaja esimene esietendus on 21. augustil, kui tuleb välja operetiõhtu „Õhtu Leháriga“ (dirigent Endel Nõgene, lavastaja-koreograaf Fabrice Gibert), seejärel esietenduvad sel kevadel publiku ette tulema pidanud Jevgeni Griškovetsi draama „Kaalud“ (lavastaja Tiit Palu) (28.08) ning 3. septembril komöödia „Pangarööv“ (lavastaja Ain Mäeots). Tänavu on meie mänguplaan harjumuspärase terve hooaja asemel kättesaadav esialgu kalendriaasta lõpuni. Iseenesestmõistetavalt on meie plaanid pikemad, aga kindluse mõttes anname neist teada tuleviku selginedes hiljemalt septembris.

KURESSAARE TEATER

TEATRIPÄEV

Aarne Mägi: soov, tahtmine ja otsus on viinud selleni, et 24. juulil toimub Kuressaare Teatri suvelavastuse esietendus Vikil, Mihkli talu õuel ja selleks on August Mälgu romaani “Õitsev meri” dramatiseering, mille lavastab Madis Kalmet, kunstnik Jaanus Laagriküll ja muusikaline kujundaja Peeter Konovalov. Sügishooaeg algab oktoobri keskel, mil Sander Pukk lavastab Kuressaare Teatris Borgeson, Long, Singeri “Shakespeare kogutud teosed”.

VANA BASKINI TEATER

„Metsas ei kuule su karjumist keegi"

Aarne Valmis: 1. juulil esietendub Jäneda Pulliteatris Gerda Kordemetsa kirjutatud ja lavastatud „Elevandi kõrts“. Osades Tõnu Oja, Terje Pennie, Katariina Ratasepp, Märt Koik. 16. juulil esietendub Lohusalu sadamas Valentin Krasnogorovi „Armastusest mälukaotuseni“, mille lavastab Eero Spriit. Mängivad Tõnu Kilgas, Madis Milling, Kaili Närep, Mairi Tikerpalu, Riho Rosberg. Ühtlasi jätkame eelmisel aastal lavale jõudnud teosega „Metsas ei kuule su karjumist keegi..“, mille on lavastanud samuti Eero Spriit. Osades Helgi Sallo, Anne Veesaar ja Katrin Karisma. Sügishooaega alustame 1. oktoobrist, mõningad etendused, mis jäid eriolukorra tõttu kevadel ära, toimuvad septembris.

ENDLA TEATER

Kaili Viidas ja Ott Kilusk

Mari-Liis Pärn: juuli ja augusti mängukava koostamine on olnud üsna pikk ja keeruline protsess, aga oleme sellega lõpusirgel ning õige pea paneme ka piletid müügile. Esialgu toimuvad ainult suure saali etendused. Augustis rõõmustame publikut uuslavastusega. Endla Teatri dramaturg Ott Kilusk kirjutas eriolukorra ajal näidendi „Nagu süldikeeduvesi“, mis esietendub 1. augustil Endla Suures saalis. Kulinaarne düstoopia „Nagu süldikeeduvesi“ on eriolukorra ajal valminud algupärand, mille tegevus ei asetu minevikku ega tulevikku. Samas ei ole see ka nüüd ja praegu, vaid meile lähedal, aga mitte siinsamas. Lavastaja on Kaili Viidas ja kunstnik Liina Unt. Lavastuses mängivad Peeter Tammearu, Sten Karpov, Tambet Seling, Nils Mattias Steinberg, Ott Raidmets, Sander Rebane, Kleer Maibaum, Karin Tammaru, Fatme Helge Leevald ja Ireen Kennik.

NUKU teater

„Röövel Hotzenplotz”

Peep Ehasalu: Juuni lõppu planeeritud Jaanika Juhansoni / Mirko Rajase suvelavastus „Kummituste suvi“ lükkub järgmisse suvesse, kuid oleme muutnud saalides mängimise keerukuse vooruseks ning otsustasime minna ise vaatajate juurde vabaõhulavadele. Alates 31. juulist mängitakse vabaõhulavadel üle Eesti röövlimürglit „Röövel Hotzenplotz”, mille on Otfried Preussleri jutustuse põhjal lavastanud Mirko Rajas.

Kuni 8. juunini ootame ka koolinoorte töid ideekonkursile „Loo uus teatrikeel!“, millega otsime võimalusi, kuidas siduda teater, digi- ja multimeedialahendused uuel viisil, mis võimaldaks kogeda elusat teatrit ilma saalidesse kokku tulemata – ehk küsimus pole pelgalt etenduste ülekandmises digitaalselt, vaid uue teatrikeele otsingutes koos noortega, kelle suunas me ju oma teatrit hoiame. Jälle on avatud NUKU muuseum, kohvik ja kassa.

Turvareegleid järgides on alanud proovid sügisesteks esietendusteks, praegu on käimas Leino Rei lavastuse "Tagurpidi" proovid Priit Pärna samanimelise koomiksiraamatu ainetel. Oma teatrimajas algab etendustegevus 5. septembril, mil esietenduvadki Leino Rei "Tagurpidi" vaatajatele alates 7. eluaastast ning Christin Tauli ja Tiina Mölderi "IRIKKIRI" nooremale publikule alates 5. eluaastast.

RAKVERE TEATER

"MIks Jeppe joob?"

Kristjan Priks: Sel suvel kutsub Rakvere Teater vaatajaid festivalile Baltoscandal, mis toimub 1.-4. juulini Rakvere erinevais paigus. Festival on toimunud iga 2 aasta tagant juba 30 aastat. Sel suvel ei saa teatripidu pidada rahvusvaheliselt, aga kava suurema osa moodustavad esietendused, mis eriolukorra tõttu pole vaatajate ette jõudnud. Rakvere Teater näitab festivalipublikule Andres Noormetsa "skandaalset eneseõigustust" "Alibit".

Eelmisel suvel publikumenukas Hendrik Toompere lavastus "Miks Jeppe joob?" on juunist liikunud augustisse ning on mängukavas 13.-23. augustini. Etendused on paremate tervisetingimuste tagamiseks Kolgaküla rahvamajast üle viidud Rakvere Teatri väiksesse saali.

Uue hooaja uksed avanevad 7. augustil Tuomas Kyrö komöödiaga "Kõike head, vana toriseja", mis juba augustis jõuab ringreisile mitmesse Eesti paika. Soomes ilukirjanduse müügitabelite etteotsa kuuluva romaani on dramatiseerinud Urmas Lennuk, lavastab Eili Neuhaus, mängivad Tarvo Sõmer, Tiina Mälberg, Liisa Aibel ja Elar Vahter. 5. septembril esietenduvad eelpool mainitud "Alibi" ning Selma Lagerlöfi põhjamaine armastuslugu Urmas Lennuki lavastuses "Charlotte Löwensköld".

RAHVUSOOPER ESTONIA

Rahvusooper Estonia värvus kriisiga võitlemise toetuseks roheliseks.

Leenu Nigu: Plaanime etenduste andmisega jätkata sügisel, suvelavastusi pole rahvusooper teinud ka tavaolukorras. Estonia hooaja avab 29. augustil Tartus ja 30. augustil Tallinnas traditsiooniline Vana Tallinn Gala, kus Estonia solistide kõrval on laval armastatud Ain Anger, sopran Mirjam Mesak Baieri Riigiooperist ja bariton Tamar Nugis, kes liitub uuest hooajast rahvusooperi trupiga. Kohe pärast seda jõuab 1. septembril lavale Marina Kesleri ballett „Anna Karenina“, mille esietendus kevadel ära jäi, ning 25. septembril toome publikuni Gaetano Donizetti koomilise ooperi „Don Pasquale“.

Ettevalmistused uueks hooajaks juba käivad. Teeme väiksemas koosseisus proove, nii palju kui piirangud lubavad, et inimeste tervis ikka hoitud oleks. Käimasoleva hooaja lõpuni toome publikuni virtuaalseid lühikontserte. Eks eriolukord ole valusasti löönud kõiki, kuid anname endast parima ning vaatame tegusalt ja lootusrikkalt tulevikku. Oleme teinud kõik ettevalmistused, et publikut sügisel taas teatrimajas tervitada.

KINOTEATER

"Vihanemees.com"

Paul Piik: Ühtegi uut lavastust suvel välja ei too. Varem juulikuus Naissaarel esietenduma pidanud BÄNG! (lavastaja Priit Võigemast) lükkub edasi järgmisesse suvesse. Olemasolevatest lavastustest otsime võimalusi mängida juulis-augustis lavastust "Vihanemees.com" Ivo Uukkiviga peaosas.

Sügishooaega alustame oktoobrist, mil esietendub Priit Põldma lavastatud "Niagaara" (autor Alonso Alegria), peaosades Indrek Sammul ja Teele Pärn (mõlemad Draamateater). Lisaks naasevad lavale lavastused "Monument", "Kahekesi" ja "Gesamtkunstwerk".

THEATRUM

Theatrum

Aive Sarapuu: Theatrumi uuslavastused Zelleri "Poeg" (lavastaja Ott Aardam) ja Shakespeare "Lõpp hea, kõik hea" (lavastaja Kristjan Üksküla), lükkuvad uude hooaega. Proovid käivad mõlema lavastusega, vahepeal toimusid need küll pikalt e-keskkonnas.

Hooaja avame loodetavasti 13. augustil "Lõpp hea, kõik hea" esietendusega. Kuna seda pole võimalik rohkem edasi lükata, siis oleme valmis mängima ka 2+2 piirangute raames umbes 30-le külastajale. Hetkel veel piletid müügis ei ole, ootame ära viimased 2+2 reeglite tõlgendused ministeeriumi poolt. Theatrumi mängukava on leitav meie kodulehel, kuni 2+2 piirangute täpsustumiseni tegeleme ainult kevadist piletite ümbervahetamisega ja müüki veel ei toimu.

PAIDE TEATER

Ooperi "Carmen" proovid Paide teatris

Koos sügisesse lükkunud koguperelavastuse „Blablabla“ esietendusega septembri lõpus jõuab järgmisel hooajal publiku ette viis uuslavastust. Neist esimene hilissuvel Von Krahli Teatri ja Paide Teatri koostöös. Lavastaja Mart Koldits ja Paide Teatri trupp alustasid proove mai alguses.

Koguperelavastus „Blablabla“ esietendub Paide Muusika ja Teatrimaja suurel laval 30. septembril. Enamik kevadistest piletitest ja broneeringutest leidsid õnnelikult koha sügisesse, ent mõnele etendusele kohti veel on. Piletimüük algab taas juunikuus. „Blablabla“ lavastajad on Eva Koldits ja Anne Türnpu, kunstnik Kairi Mändla, valguskunstnik Airi Eras ja helikunstnik Jaan Pehk, laval Paide Teatri näitlejad. Keele- ja vaatemängulise lavastuse etendusi mängitakse vaid Paides.

Novembri lõpus jõuab lavale Georges Bizet ooper „Carmen“. Lavastaja Peeter Volkonski toob proovisaali kokku kahe noore Eesti teatri – Paide ja Musta Kasti – meeskonnad ning uurib, mis juhtub siis, kui kohtuvad maailmakuulus ooper ja draamanäitlejad.