Krõbedad kananäksid peedi-fetadipiga

​​​​​​​Aega kulub 40 minutit; jätkub neljale

Kananagitsaid, mida armastavad ühtviisi lapsed ja täiskasvanud, on matkal näksida väga mõnus ja mugav, pealegi aitavad valgurikkad suupisted kõhu kauem täis hoida. Kui peate metsas või rabas piknikut, sobib juurde toitev dipikaste.

Maisihelbed võiksid olla kas vähe magusad või magustamata, samuti sobivad nt maisi-tatrahelbed. Praadimisel peaks temperatuur olema mõõdukas, et ka liha sees ära küpseks ja paneering samal ajal liiga palju ei pruunistuks ega kõrbema läheks.

Dipikastme jaoks võib peet olla ahjus röstitud, keedetud või aurutatud, kuid võid ka poest osta juba keedetud (ja riivitud) peeti. Peedi-fetadipp passib suurepäraselt viimasel ajal poppide tortilja- ja leivakrõpsudega, samuti saab seda kasutada (röstitud) leiva- ja saiamäärdena.

Nii dipikastet kui ka kanasuupisteid hoia kuni matkale minekuni külmkapis.

Peedi-fetadipp

400 g riivitud küpsetatud peeti

150 g fetajuustu

1–2 keskmist küüslauguküünt

1 tl jahvatatud vürtsköömneid (soovi korral)

soola

meelepärast maitserohelist (murulauku, tilli, koriandrit, basiiliku- või tüümianilehti)

Aseta riivitud ja üleliigsest vedelikust nõrutatud peet koos tükeldatud juustu ja küüslaugu ning maitseainetega köögikombaini. Töötle ühtlaseks massiks, vajaduse korral lisa soola. Aseta õhukindlalt suletavasse anumasse (nt purki või karpi) ja hoia külmkapis.

Kananäksid

2 suurt kanafileed (kaal u 500 g)

100 g maitsestamata jogurtit või keefirit

1 sl meelepärast kanamaitseainet

150 g magustamata maisihelbeid

1 tl soola

õli praadimiseks

Lõika kanafilee u 2 cm tükkideks (lõika fileest u 1 cm jämedused viilud ja need omakorda ristipidi kolmeks). Aseta kanatükid kaussi, sega läbi maitseainega, seejärel jogurti või keefiriga ning lase vähemalt paar tundi (veel parem üleöö) külmkapis seista.

Võta kana vähemalt pool tundi enne praadimist toatemperatuurile. Purusta maisihelbed koos soolaga köögikombainis. Aseta maisihelbepuru taldrikule ja veereta selles kanatükke nii, et need oleksid korralikult maisihelvestega kaetud.

Prae kananagitsaid õlis keskmisel kuumusel, kuni need on kuldpruunid. Jahtunud näksid pane õhukindlasse anumasse ja hoia külmkapis.

Suus sulav maasika-rabarberikook halvaaga

​​​​​​​Aega kulub 40 minutit; jätkub kaheksale

Enam eriti lihtsamaks üks kook minna ei saa. Nagu suvise kiire koogi puhul ikka, saab taina valmis segada u 10 minutiga. Seega sobib see nii ootamatutele külalistele kui ka soojadeks suveõhtuteks, kui kibeled köögist õue pikka valget õhtut nautima.

Kui on soov mahlast kooki matkale või piknikule kaasa pakkida, siis tuleks see ruutudeks lõigata ja õhukindlasse karpi panna. Õue- või terrassipeol nautimiseks lisa vanillijäätist või -kastet.

Maasikad võid asendada kas osaliselt või täiesti rabarberiga, martsipanisõbrad võivad halvaa asemel hoopis seda mandlimaiust tainasse hakkida.

Peale halvaa võib tainasse segada u 1 sl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni, koogile võid enne küpsetamist puistata 50–100 g hakitud pähkleid, mandleid või mandlilaaste.

Vaja läheb:

2 toasooja suurt muna

180 g võid

1 pakk Juubeli tordipulbrit

50 g jahu

200 g halvaad

500 g tükeldatud rabarberit ja maasikaid

tuhksuhkrut (soovi korral)

Klopi munad kahvliga kergelt lahti, sega hulka sulatatud ja pisut jahtunud või, tordipulber ja jahu. Sega ühtlaseks ja lisa hakitud halvaa, seejärel õrnalt tükeldatud rabarber ja maasikad.

Laota tainas neljakandilisse küpsetuspaberiga kaetud u 20 x 30 cm vormi, silu pind ja küpseta 180-kraadises ahjus u 35 minutit. Kook on valmis, kui sisse torgatud tikk jääb kuivaks ja küpsetise pealispind on kuldpruun.

Enne lahtilõikamist lase koogil vähemalt 15 minutit vormis taheneda. Kook on suurepärane ka külmalt. Jahtunud koogile puista soovi korral tuhksuhkrut.