Eine rabas. Pikniku- ja matkahõrgutised
Caesari vrapp kanaga
Vrapile võib lisada meelepäraseid asju, nt mõne pooleks või neljaks lõigatud kirsstomati, praetud ja tükeldatud peekonit, keedetud muna vms. Ära saab kasutada ka grillipeost üle jäänud või varem valmis küpsetatud kana. Väga hästi sobib salatisse suitsukana. Võid ka ahjus küpsetada marinaadis kana (nt kintsufileed). Selleks kulub u 30 minutit + aeg jahtumiseks.
Caesari salati kastet saab osta poest valmiskujul, kuid ise tehtud kaste on eriti maitsev. Vrapi sisse soovitan salatile lisada kastet ja juustu rohkem kui muidu (ehk retseptis kirjas olevad kogused), sest tortiljad imavad niiskust ja sel juhul ei ole ohtu, et vrapp jääb liiga kuiv. Vrapi sisse sobib paremini riivjuust, aga võid ka traditsioonilised laastud teha, kui soovid.
Vaja läheb:
suurt rooma salati pead (u 200 g)
200 g Caesari kastet
100 g riivitud tugevamaitselist laagerdunud kõvemat juustu (nt parmesani või mõnda selle eestimaist koopiat)
100 g krõbedaid sepiku- või saiakuubikuid ehk krutoone
400 g küpsetatud kana
värskelt jahvatatud musta pipart
6 suurt tortiljat
Rebi pestud salat tükkideks ja sega kastmega läbi. Lisa riivitud juust, krutoonid ja tükeldatud kana ning sega läbi. Jahvata peale musta pipart.
Tõsta iga tortilja keskossa salatit, keera ääred külgedelt peale ja seejärel alt üles tihedalt kokku. Rullid mässi tihedalt fooliumisse või küpsetuspaberisse ja hoia neid matkale minekuni külmkapis. Enne söömist lõika rullid pooleks.
Krõbedad kananäksid peedi-fetadipiga
Kananagitsaid, mida armastavad ühtviisi lapsed ja täiskasvanud, on matkal näksida väga mõnus ja mugav, pealegi aitavad valgurikkad suupisted kõhu kauem täis hoida. Kui peate metsas või rabas piknikut, sobib juurde toitev dipikaste.
Maisihelbed võiksid olla kas vähe magusad või magustamata, samuti sobivad nt maisi-tatrahelbed. Praadimisel peaks temperatuur olema mõõdukas, et ka liha sees ära küpseks ja paneering samal ajal liiga palju ei pruunistuks ega kõrbema läheks.
Dipikastme jaoks võib peet olla ahjus röstitud, keedetud või aurutatud, kuid võid ka poest osta juba keedetud (ja riivitud) peeti. Peedi-fetadipp passib suurepäraselt viimasel ajal poppide tortilja- ja leivakrõpsudega, samuti saab seda kasutada (röstitud) leiva- ja saiamäärdena.
Nii dipikastet kui ka kanasuupisteid hoia kuni matkale minekuni külmkapis.
Peedi-fetadipp
400 g riivitud küpsetatud peeti
150 g fetajuustu
1–2 keskmist küüslauguküünt
1 tl jahvatatud vürtsköömneid (soovi korral)
soola
meelepärast maitserohelist (murulauku, tilli, koriandrit, basiiliku- või tüümianilehti)
Aseta riivitud ja üleliigsest vedelikust nõrutatud peet koos tükeldatud juustu ja küüslaugu ning maitseainetega köögikombaini. Töötle ühtlaseks massiks, vajaduse korral lisa soola. Aseta õhukindlalt suletavasse anumasse (nt purki või karpi) ja hoia külmkapis.
Kananäksid
2 suurt kanafileed (kaal u 500 g)
100 g maitsestamata jogurtit või keefirit
1 sl meelepärast kanamaitseainet
150 g magustamata maisihelbeid
1 tl soola
õli praadimiseks
Lõika kanafilee u 2 cm tükkideks (lõika fileest u 1 cm jämedused viilud ja need omakorda ristipidi kolmeks). Aseta kanatükid kaussi, sega läbi maitseainega, seejärel jogurti või keefiriga ning lase vähemalt paar tundi (veel parem üleöö) külmkapis seista.
Võta kana vähemalt pool tundi enne praadimist toatemperatuurile. Purusta maisihelbed koos soolaga köögikombainis. Aseta maisihelbepuru taldrikule ja veereta selles kanatükke nii, et need oleksid korralikult maisihelvestega kaetud.
Prae kananagitsaid õlis keskmisel kuumusel, kuni need on kuldpruunid. Jahtunud näksid pane õhukindlasse anumasse ja hoia külmkapis.
Suus sulav maasika-rabarberikook halvaaga
Enam eriti lihtsamaks üks kook minna ei saa. Nagu suvise kiire koogi puhul ikka, saab taina valmis segada u 10 minutiga. Seega sobib see nii ootamatutele külalistele kui ka soojadeks suveõhtuteks, kui kibeled köögist õue pikka valget õhtut nautima.
Kui on soov mahlast kooki matkale või piknikule kaasa pakkida, siis tuleks see ruutudeks lõigata ja õhukindlasse karpi panna. Õue- või terrassipeol nautimiseks lisa vanillijäätist või -kastet.
Maasikad võid asendada kas osaliselt või täiesti rabarberiga, martsipanisõbrad võivad halvaa asemel hoopis seda mandlimaiust tainasse hakkida.
Peale halvaa võib tainasse segada u 1 sl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni, koogile võid enne küpsetamist puistata 50–100 g hakitud pähkleid, mandleid või mandlilaaste.
Vaja läheb:
2 toasooja suurt muna
180 g võid
1 pakk Juubeli tordipulbrit
50 g jahu
200 g halvaad
500 g tükeldatud rabarberit ja maasikaid
tuhksuhkrut (soovi korral)
Klopi munad kahvliga kergelt lahti, sega hulka sulatatud ja pisut jahtunud või, tordipulber ja jahu. Sega ühtlaseks ja lisa hakitud halvaa, seejärel õrnalt tükeldatud rabarber ja maasikad.
Laota tainas neljakandilisse küpsetuspaberiga kaetud u 20 x 30 cm vormi, silu pind ja küpseta 180-kraadises ahjus u 35 minutit. Kook on valmis, kui sisse torgatud tikk jääb kuivaks ja küpsetise pealispind on kuldpruun.
Enne lahtilõikamist lase koogil vähemalt 15 minutit vormis taheneda. Kook on suurepärane ka külmalt. Jahtunud koogile puista soovi korral tuhksuhkrut.