“See on täielik jama, mis seal raamatus kirjas on,” sõnas toitumisterapeut Annely Soots. “See inimene ei tea midagi inimese bioloogiast, see dieet ei ole tervislik.”

Ta peab silmas Anthony Williami viite eesti keelde tõlgitud raamatut. Need on “Meditsiinimeedium”, “Meditsiininimeediumi elumuutuvad toidud”, “Meditsiinimeediumi kilpnäärmeravi”, “Meditsiinimeediumi sellerimahl”, “Meditsiinimeediumi maksaravi”.

Kolm neist pealkirjadest jõudsid mullu Rahva Raamatu aastase raamatumüügi edetabelis 75 enimmüüduma pealkirja hulka. Tasub rõhutada, et toitumisguru oli ainus välisautor, kes mitme raamatuga edetabelisse jõudis.

Peamiselt vaid juurikad-puuviljad, piimatooted menüüst välja, jahust ei maksa unistadagi, suhkrust rääkimata… See on end meditsiinimeediumiks nimetava Williami toitumiskava. Seda aga mitte kiireks kaalukaotuseks, vaid haiguste ravimiseks.

Sootsi sõnutsi saab sellest dieedist kätte vaevu tuhatkond kalorit päevas ehk umbes kaks korda vähem kui tervislikuks eluks vaja on. Tema poole on pöördunud naised, kelle abikaasad on meediumi õpetusi kuulates jäänud haigemaks, kui nad enne olid. Kaalukaotus ning meeleolulangus on esimesed sümptomid tõsisematest tervisemuredest, milleni meediumi soovitusi järginud on jõudnud.

Ka Terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepp ohkas raskelt, kui hakkas meditsiinimeediumist (või MM-ist, nagu ringkondades lühendatakse) rääkima. “Mida eeldada mehelt, kes saab tervisenõu hingedelt,” küsis ta.

“Need inimesed viskavad kilpnäärmeravimid prügikasti. Kilpnäärmehaigused on tõsised, millega peab tegelema terve elu vältel. Neid ei saa jätta lihtsalt ravimata,” jätkas ameti esindaja.

Meditsiinimeediumi avaldused on Terviseametile silma hakanud juba mitme aasta vältel, kuigi meediumi raamatuklubi Facebooki grupp on ületanud viie tuhande grupiliikme tähise sel aastal. Üle tuhande liikme on napi kolme kuuga hankinud ka grupp, kus vahendatakse pulbrite-tablettide müügikuulutusi, mida spirituaalne toitumisnõustaja soovitab. Lisaks sellele jagatakse soovitusi Instagramis ja netifoorumides.

Mida meedium siis soovitab?

Williami raamatud õpetavad, et kõiki tervisehädasid on võimalik parandada rasvavaese dieediga ja ennekõike sellerimahlaga. Williami maailmas leidub igale tervisehädale taim, juur- või puuvili, mis retseptiravimi asemel inimest väidetavalt aitab. Eluaegsete tõbede korral soovitab ta ravimid kõrvale jätta ja parandada toitumist.

Kui keha puhastuskuuride läbiviimine, mis seisab Williami õpetuse alustalana, võib olla väärt mõte toidulauale värske kraami toomiseks ja mõne lisakilo kaotamiseks, siis tõsisemate tervisehädade puhul on lugu teine.

Mehe raamatutest selgub, et suurema osa hädade aluseks olevat kehas pesitsev Epstein-Barri viirus, mida siis toitumisega tuleb kontrolli all hoida. Õige toitumine aitavat vältida näiteks puukentsefaliiti, vähki, dementsust, leevendada ravimatuid autoimmuuntõbesid.

Kõige problemaatilisem on nii kodumaise Terviseameti kui ka Williami kodumaa USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse (CDC) jaoks asja juures aga see, et ta reklaamib end arstina, kuid tegelikult vastavat diplomit tal ette näidata ei ole. William ei ole läbinud mitte ühtegi toitumisnõustaja koolitust. Teadmised inimkeha toimimisest on ta enda väitel saanud lapsest saadik vaimudelt.

Tema nõuannete tõttu raiskavad inimesed tuhandeid eurosid toitumislisanditele, näteks tsingile ja B12-vitamiinile, draakoniviljapulbrile ja sinivetika tablettidele.

Sellerimahl on uus hommikukohv

Tema õpetuste altariks on seller. Sel kevadel veetsid miljonid inimesed koroonapaguluse tõttu tunde oma köökides, mistõttu sai sellerist kevadine hitt. Näiteks USA-s tõusis aprillis selleri hind neli korda.

Üks meditsiinimeediumi õpetuse järgijaid Eestis on Erki Laansalu, kes on juba poolteist aastat teinud endale igal hommikul pool liitrit värsket sellerimahla. Ka temaga ühendust võttes oli ta parasjagu Willami soovitatud puhastuskuuri kallal toimetamas, mis tema sõnutsi ajanõudlik on.

Ta usub, et vastandumine toitumisvallas edasi ei vii. “Need toitumisalased tülid on kõikjal. Näiteks taimetoitlased ei nõustu ketodieeditajatega. Kõike tuleb vaadata skeptiliselt ning mina usaldan seda infot, mille olen ise läbi töötanud,” sõnas ta.

Meditsiinimeediumi raamatud jõudsid temani tuttavate kaudu paari aasta eest ning nüüd on ta Willami teeside aktiivne levitaja Eestis, vändates Youtube’is videoid nii smuutiretseptidest kui vahendades kogemuslugusid. Pärast kõnet Delfi ajakirjanikult võttis ta viimased küll keskkonnast maha.

Näiteks sellerimahla osas usub ta, et teadustööd pole veel nii kaugele jõudnud, et tõestada selle kasulikkust.

Seni on arstid olnud arvamusel, et sellerimahl pole küll kahjulik, kuid imeomadusi, mis aitaks vähendada autoimmuunhaigusi, sellest loota ei maksa. Toitumisterapeut Annely Soots nentis, et nagu iga asjaga elus, peab olema ettevaatlik. “Selleris sisaldub psoraleene, mis võivad liigsel tarbimisel muuta naha päikesele liialt vastuvõtlikuks ning seeläbi just vähki esile kutsuda,” tõi ta näite.

MMS ilmub radarile

Terviseameti sõnul on kurikuulsa MMS-i ja meditsiinimeediumi toetajad osaliselt kattuvad.

Grupi kommentaaridest leiab viiteid sellerimahladieedi proovimiseks koos MMS-iga, et keha maksimaalselt puhastada. Just organismi puhastamine ongi kahe “õpetuse” sarnane joon.

Ka Laansalu on oma Facebooki lehel MMS-i kohta sõna võtnud, kuid Delfile ütles ta, et ei pea ennast MMS-i pooldajaks.

Grupi moderaatorid on samuti MMS-i probleemiga kursis ning kustutavad aktiivselt kommentaare, kus lisaks sellerile ka kloorivedelikku soovitatakse. Seetõttu seisab grupi päises eraldi reegel, et MMS-i kogukonnas soovitada ei või.

Prominentsed pooldajad

Meditsiinimeediumi teese jälgib ka lastekirjanik Tiia Selli. Ta selgitas Delfile põhjalikult, et toitumise muutmine on paika saanud tema hemoglobiinitaseme ja ta on lahti saanud liigesevaludest. Ta usub samuti, et meediumi õpetuste järgi on võimalik ravida autismi. Dieeti ta liiga rangeks ei pea ning usub, et autor on tänu vaimult kuuldud soovitustele mitukümmend aastat teadustööst ees.

“Terviseamet pole kursis tema (Williami — H.N) õpetustega, nad arvavad, et see on mingi uhhuu-meditsiin. Kui nad asjasse süveneksid, siis saaksid aru, et mitte midagi ohtlikku seal olla ei saa,” sõnas Selli.

Ooperitäht Triin Lellep põdes juba lapsest saadik atoopilist dermatiiti. Rasket nahapõletikku, mis tekitas talle veremeid. Enda sõnul viis autoimmuunhaigus teda haiglasse ning arstid teda aidata ei osanud. Avastanud enda jaoks meditsiinimeediumi, leidis ta ruttu enda ravimatule haigusele ravi. Lellep jõudis soovitusteni läbi sotsiaalmeedia, ennekõike Instagrami.

“Ma ei taha arstidele midagi ette heita, et nad mind aidata ei osanud. Aga kui tuleb üks mees, kes pole mind kunagi elus näinudki ja mind terveks teeb, siis ma tõsimeeli usun, mis ta kirjutab,” sõnas ta Delfile.

Arstide kriitikat ta kuulda võtta ei taha ning toitumisspetsialisti juures pole käinud, sest temale range toitumiskava sobib. Ta usub, et ka teiste haiguste raviks saab samuti raamatutest abi ning on mitmeid oma tuttavaid meediumi usku keeranud. “Kui ikka miski muu ei aita, siis ka kõige tõsisem inimene ütleb “kurat, ma proovin ära”.”

Lellep on aktiivne sõnavõtja ka Eesti MM Facebooki grupis. Uurides, kas tema hinnangul võiks ka lapsi meediumi toitumiskavale üle viia, kes sarnaselt Lellepile väiksena juba raskeid haigusi põevad, nentis ta esiti, et tal endal lapsi pole, kuid kui see töötab tema peal, siis miks ei peaks see toimima laste peal. Perearst Karmen Jolleri sõnul võivad lastele meediumi soovitused olla ohtlikud, sest nende organism pole veel täiel määral välja arenenud.

Kõik kolm räägivad meediumist kirglikult. Nad viitavad talle familiaarselt kui Anthonyle. Aga spetsialistid põrmustavad meditsiinimeediumi teesid kiiresti.

Mitte dieet vaid näljakuur

Eesti toitumisteraapia assotsiatsiooni (ETTA) juht Annely Soots on õppinud arstiks. Ta nimetab end holistilise lähenemisega terapeudiks. Kuid Williami toitumise põhimõtteid peab ta inimestele ohtlikuks.

“Olen lugenud kahte lehekülge ja rohkem lugeda ei soovi. Nendel kahel leheküljel kirjeldati kehas toimuvaid protsesse võhiklikult,” sõnas ta.

“Teiseks häiris liigne ülistamine, mis meenutas telepoe reklaame. Peale seedimise hõlmasid need leheküljed ka raskemetallide teemat, mis tegi mulle palju nalja. Metallid sadenevad tema sõnul soolehattude vahele ja sapipõide, sest nad on rasked… No see ei ole võimalik.”

ETTA on avaldanud meediumi detokskuuri osas arvamust varasemaltki. Spetsialistid on seisukohal, et toitumiskava (lisatud lisaloona) on sisuliselt näljakuur, mis toob kaasa toitainepuuduse ning mille kaloraažist ei piisa.

“Toitumine peaks olema kogu aeg tasakaalustatud, tervislik, toitev ja maitsev. Siis puudub ja vajadus end spetsiaalselt “puhastada,”” vahendas liit.

Sootsi hinnangul püüavad inimesed leida keerulise ravi asemel enda diagnoosidele lihtsaid lahendusi ning mõnda raamatusse kirja pandud toitumiskava pakub täpselt sellist, lihtsat lahendust.

Selleriga ei saa haigusi ravida

Paljud pöörduvad meediumi poole mõne kilpnäärmediagnoosiga. Selle elundkonna häire tähendab üldiselt eluaegset diagnoosi ning tabletiravi. Endokrinoloog Vallo Volke sõnas, et ka tema poole on patsiendid meediumi soovitustega pöördunud, kuid teaduspõhine lähenemine tagab inimesele parema elukvaliteedi.

“Juhul kui kilpnäärmehaiguse ravi on määratud korrektselt, siis dieet, vetikatabletid ega smuutid ei aita inimest kuidagi. Samas tahan ma rõhutada, et moodne meditsiin on väga pragmaatiline: kui kellelgi on välja pakkuda ravivõte, mis päriselt aitab, siis võetakse see kindlasti kasutusse. Efekt on vaja lihtsalt teaduslikult tõestada. Seega ei ole põhjust loota, et alternatiivmaailmas on tohutu hulk efektiivseid raviviise, mida arstid lihtsalt kiusu pärast ei tunnusta.”

Perearst Karmen Joller lükkab tihti sotsiaalmeedias levivaid tervisealaseid müüte ümber. Jolleri poole pole patsiendid meditsiinimeediumi mõtetega pöördunud, kuid toiduga ravitsemist ta võimalikuks ei pea.

“See, et toitumine midagi otseselt ravib ja et organismi on vaja puhastada, on täiesti absurdne väide,” sõnas ta. “Toitumise abil saab “ravida” haigusi, mis on tingitud ülekaalulisusest, aga tegelikult pole tegemist mitte raviga, vaid haiguse põhjuse kõrvaldamisega.”

Kuna Williami õpetuste keskmes on Epstein-Barri viirus, siis meenusid Jollerile varasemad õpetused, milles kõik tervisehädad lükati klamüüdia süüks.

"Alternatiivmeditsiinis räägitakse tihti organismi puhastamist. Sellist asja nagu organismi puhastamine pole tegelikult olemas – organism puhastab ennast ise, sest muidu me sureksime kiiresti. Et terve olla, peab inimene koguaeg tervislikult toituma ja järgima muid tervisliku eluviisi põhimõtteid,” rääkis perearst.

Ta selgitas, et arstid ei vali ravimtaimi või näiteks sellerimahla ravimiks seetõttu, et toimeainete kogust ravimtaimedes ja nende toimeainete käitumist organismis ei ole võimalik piisava usaldusväärsusega välja selgitada.

"Miks me ei sööda inimestele sisse pajukoort, vaid eelistame aspiriini? Seetõttu, et me teame, kui palju on tabletis toimeainet sees. Me eraldame selle pajukoorest ja lisame tabletti just õiges koguses. Me teame seeläbi ka, kuidas see organismis käitub ja kuidas see imendub ja eritub. Lisaks teame, millised on võimalikud kõrvaltoimed - kõrvaltoimetest ravimtaimede puhul peaaegu ei räägita, kuigi ka ravimtaimedel võib olla vägagi tugevaid kõrvaltoimeid.”

Tema hinnangul muutub igasugune alternatiivravi ohtlikuks sellel hetkel kui soovitatakse ära jätta ravimid või proovida äärmuslikke toitumiskavu laste peal. “Mina oma lapsele igaljuhul sellises koguses sellerimahla anda ei julgeks, lapsed pole välja arenenud ning nende organism on hoopis tundlikum,” lõpetas ta.