Eesti on mõista andnud, et selle sammu astumiseks on käimas analüüsid.

"Juhul kui Eestis see finantssanktsioon tuleb, siis ma ei ole kindel, et see lõpuni ausaks ja arusaadavaks põhjenduseks jääb. Ma ei ole sugugi veendunud, et Russia Today eetri sulgemine mingeid probleeme meil väga lahendaks," rääkis ajakirjanik Holger Roonemaa.

Nii tegutseb Eesti Sputnik edasi Facebookis ning Baltnews, millele juunis kasutuspiirang seati, postitab igapäevaselt edasi venemeelseid ja Eesti riigi osas pahatahtlikke uudiseid, kuigi majandustulu võib omanikul saamata jääda.

Venemeelsete uudiste osas üllatas sel nädalal järjekordselt Venemaa suursaatkonna Facebooki leht, kuhu postitati "õnnitlus" Eesti kõige suurema osalusaktiivsusega valimiste osas 1940. aastal. Venemaa saatkond vahendas, et valimiste toimumine tõestab, et Eesti liitus Nõukogude Liiduga vabatahtlikult.

14. ja 15. juunil 1940. aastal tõepoolest valimised toimusid, kuid seal sai sisuliselt hääletada vaid ühe erakonna kandidaatide poolt. Teised kandidaadid kas loobusid "vabatahtlikult", vahistati või kuulutati valimiskomisjonide poolt ebasobivateks.

Ebademokraatlikud valimised läksid Eesti ajalukku "juulivalimiste" nime all (1). Nende ajalooliste sündmustega manipuleerimine on osa Venemaa tänavusest kampaaniast, millega meenutatakse 75. aasta möödumist II ilmasõja lõpust (2).

Ühe sellise näitena positas mõne nädala eest Venemaa saatkonna Twitteri konto meenutuse "helgest nõukogude ajast".

Aga peale Venemaa tuli juttu muustki. Viimastel nädalatel on Facebookis korduvalt levinud valeinfo, mis pärineb ootamatutest allikatest.

Näiteks Facebooki emade gruppides ringles möödunud nädalal pilt kiigest, kuhu olid sisse löödud tagurpidi naelad. Algne postitus ei väitnud sõnagagi, et kiik asuks Tallinnas. Ohtu näinud murelikud lapsevanemad hakkasid kiiresti jagama teadet, mis hiljem osutus valeks (3).

Teine selline grupp, mille mobiliseerumisvõime ohu/mure korral kõrge on, on Eesti koerasõprade Facebooki grupp. Siinkorral küll jõuti grupisiseselt algne postitaja korrale kutsuda.

Nimelt jagati Facebookis agaralt fotot kahest saksa lambakoerast, kes on seotud rihmaga kinni suure maantee äärde ja omaniku poolt hüljatud. Murelikud koerasõbrad jagasid pilti hoogsalt. Siiski jõudsid grupiliikmed kiiresti ise jälile, et tegemist on aastatetaguse postitusega hoopis Saksamaalt ning postitus eemaldati Facebookist.

Kolmas näide oli AliExpressi pakkide näide. Nimelt postitas esmalt üks Leedu Facebooki leht, et Leedus on rüüstatud rekat, millega veeti Baltikumi AliExpressi pakke. Hiljem taaskasutas pilte üks Eesti kasutaja, kes kirjutas, et kaubaautot rüüstati Lätis ning pakid kohale ei jõua.

Kui eelmised kaks näidet olid eksitused, mis kiiresti ka parandati, siis sedapuhku levis valeinfo edasi, kuigi posituse kommentaarides korduvalt autorile viidati, et rekat oli rüüstatud hoopis Belgias ning eestlaste pakke seal ei olnud. Postitus jõudis 740 000 Facebooki kasutajani Baltikumis (4).

"Valeinfo: paljastatud" saade jõuab kuulajateni kaks korda kuus.

1x
00:00