Juba pildilt paistab välja, et Loginov – meenutab oma tõsiuskliku habemega Lev Tolstoid – on tõsine mees, kes läheb oma lugudes sügavale, mitte ei jää pinnapealseks. Nii ongi.

Muide, mis Tolstoisse puutub, siis Loginov Vene kirjanduse legendi ei seedi, sest teda polevat võimalik lugeda. Kusjuures kahetsusväärselt palju kirjanikke olevat Venemaal haaratud Tolstoi stiilist ja pärandist, arvab ta. Aga see selleks.

Esmalt sissejuhatuseks kaks kiire laastu – nii algab Loginovi loomingu tutvustamine – ning siis juba pikemad jutustused, kus autor lahkab kaasaegseid probleeme, kandes neid minevikku või tulevikku või ulmelistesse maailmadesse. Ehk, nagu selgub, on probleemid kõikjal samad, kui tsivilisatsioon võitleb oma eksistentsi eest nagu meiegi.

„Habemeajaja” oli esimene jutustus, mis Loginovile tuntuse tõi. No tõesti, mida muud võib õppinud arst mõelda hariduseta tüübist, kes küll haiged terveks ravib, aga... Ta on kõigest habemeajaja.

„Mašake”. Progressi-ihaluses kaugeneme oma maarahvaks olemisest ja unustame kõik iidsed tarkused, tänu millele me tänapäeval eksisteerime. Ja kui juba venelased seda patuks peavad, siis mida peame tegema meie, nõia- ja maarahvas?

„Loojang planeedil Maa.” Oli üks eelmisi tsivilisatsioone. Hoopis teistsugune, kui praegu. Aga hävis, sest ei kuulatud Kõnelejaid, kes ütlesid: „Oleme võimelised maailma nahka pistma ja teeme seda üpris edukalt.” Suur Talv lähenes.

„Tavalise päeva ime”. Kui kaks maailma sulanduvad ühte, võib minna nii või naa.

„Põllumees”. Selleks, et kaitsta loodust, maailma ja tsivilisatsiooni, tuleb neid põhjalikult tunda. Paraku leidub griinpiislasi, kes tegutsevad mõtlematult ja hurraapatriotismi ajel ka tulevikus.

„Sponsor”. Kui vaimunõtrus hävitab teaduse, siis alguses on uhke, soe ja hea, nagu püksi lastes, aga ühel hetkel hakkab väga halb. Eriti kui hävitatud teadust oleks hädasti vaja.

„Majake külas”. Ühel hetkel võib nutimaailmast villand saada ja siis tuleb põgeneda maakolkasse, kus...

„Eikeegi ja ilma nimeta.” Ühel hetkel saab maailm inimesi liigagi täis. Ja edasi? Tuleb paigutada ühte kehasse kahe või kolme või enama inimese individuaalsused. Ja nii nad elavad kõik koos...