Festival Kuldne Mask Eestis on toimunud 2005. aastast, millest on saanud esimene vene Kuldse Maski Festivali ja Preemia riigipiire ületav projekt, mis pani alguse uuele nähtusele ja mis on arenenud 15 aasta jooksul. Kuldse Maski preemiaga auhinnatud ja nomineeritud lavastusi etendati ja etendatakse erinevates maailma linnades. Teater on pidevas muutumises tunnistamata piire. Teatri eksisteerimine ei ole võimalik ilma dialoogita teatrikülastajatega sõltumata vaatajate emakeelest. Festivali Kuldne Mask külalisprojektidega sarnased programmid tutvustavad vaatajatele kaasaaegset vene teatrit, luues sideme erinevatesse kultuuridesse kuuluvate inimeste vahel ning pakuvad võimaluse teatritegelaste erialaseks suhtlemiseks.

2020. aastal pidid Kuldse Maski festivali külalisetendused toimuma Eestis, Lätis, Iisraelis ja Türgis kuid viiruse COVID-19 levikuga seotud olukord ja sellega kaasnevad riskid ei võimalda viia ellu rahvusvahelisi projekte. Peale Iisraeli ja Türgi Kuldse Maski korraldajate otsust ühinesid sellega koos Moskva ja Läti partneritega ka festivali Kuldne Mask Eestis korraldajad, lükates planeeritu järgmisse aastasse.

Oli tehtud suur ja põhjalik eeltöö, valitud huvitav ja mitmekesine programm, välja töötatud reisiplaanid, protsessi olid kaasatud metseenid ja teatriteadlased. Olulisim on see, et Kuldse Maski etendusi on teatrisõbrad oodanud. Ja neid lavastusi tasub oodata, kuna selle aasta kava tuleb esitamisele võimalikult samas mahus järgmisel sügisel.

Festivali Kuldne Mask Eestis korraldajad on veendunud, et aastal 2021 toimub festival taas. Täiendav info on saadaval kodulehekülgedel www.goldenmask.ee ja www.piletilevi.ee