Esmaspäevases Eesti Päevalehes ilmus endise poliitiku Kaido Kama arvamuslugu, milles autor kirjutab, et Eestis raiutakse metsa juba kaua rohkem, kui sellele juurdekasvu tuleb ("Suurt metsavalet ei saa enam kuidagi varjata”). Üldiselt võib kommentaariumi põhjal öelda, et kommenteerijatele läheb Eesti looduse saatus väga korda.

mets pole porgandipõld!: „Iga terve mõistusega inimene saab aru, et metsa tuleb kaitsta, kuid seda ei järgita. Kõigepealt puudutab see neid, kes raiuvad puid barbaarselt, et neid müüa ja iga minut kasumit saada. Peamine on raha saada. Need inimesed ei hooli metsade hävitamisest, mis on nüüd ülemaailmne ja-Eestiline keskkonnaprobleem.

Miks räägitakse metsa kaitsmise vajadusest? Esiteks on mets meie planeedi kopsud. Tänu fotosünteesi protsessile neelavad puud atmosfääriõhust süsinikdioksiidi ja rikastavad seda hapnikuga, ilma milleta oleks elu maa peal võimatu.

Teiseks, kasvavad puud ei lase veega pinnast erodeerida, tagavad pideva õhuniiskuse taseme, jõgede ja järvede veega täitmise ning puhastavad õhku tolmust ja kahjulikest lisanditest. Lisaks on mets paljude loomaliikide looduslik elupaik. Enne kui kõik Eestimaa metsad rahaks teha tuleb ka mõelda, mis pärast olema hakkab.”

Eks ta ole: „Mets kasvab tagasi. Metsa on Eestis olnud kuni 75% tänasest vähem. Inimsel on probleem - ta ei ela pikalt et näha sirgu as oma istutatud taimi küpseks. Vähemalt, siin põhjalas kus metsajuurdekasv ei ole sedavõrd kiire kui soojemates ja niiskemates maakera piirkondades.„

hr. Martin Helmele ja hr. Renee Kokale: „Küsimus ei ole selles, et kas tahame, et metsi absoluutselt ei majandataks vaid jäetaks üraskitele söödamaaks. Ei! Küsimus on lageraietes, massiivsete massiivide ühekorraga mahavõtmises, kus ka kasvamajäetud üliüksikud seemnepuud tuulte ja tormidega küliti langevad.

Taastada olukord enne massilisi lageraieid. Luua metsakoolis uuesti luua metsavahi ametiõpe. Palgata RMK-sse metsavahid, kes saaksid muu töö kõrvalt anda ka metsandusalast nõu erametsaomanikele. Peale lageraiete on ka harvendusraied, hooldusraied, sanitaarraied jne. Harvesterid tulid midagi kuskil 20 a. tagasi üldse. Nüüdseks on nad juba liiga palju kurja teinud.”

Teisipäev 13.10

Mis puudutab autorikaitset, siis pole Eesti valitsused saanud varsti juba 15. aasta jooksul vastu võtta seadust, mis pakuks kompensatsiooni ka nendele autoritele, kelle teoseid kopeeritakse kaasaegsele salvestusmeediale. Ka isamaalasest riigikogulane ja punkbändi Kulo ninamees Tarmo Kruusimäe süüdistab Eesti riiki saamatuses („Eesti autorite mõnitamine tuleb lõpetada, “tühja kasseti tasu” ei tõsta hindu”), kuid paljudele kommenteerijatele see mõte ei meeldi.

tegelikult: „tundub kuidagi väga nõme see värk. Kui inimene valmistab näiteks lauanõusi , siis ka need kõik on tema omad ja tema looming. Kui ta nad maha müüb , siis saab ta nende eest raha ja hakkab uusi valmistama. Muusikute loogika järgi peaks aga iga inimene , kes tema tehtud taldrikult kuskil kõrtsus sööb mingi sendi meistrimehele annetama ja kindlasti peaks hulk ametnikke jälgima ning arvet pidama milliseid kausse, potte, taldrikuid, nuge kahvleid jne kui palju kasutati”

.:”Teenuse eest, mida ma pole tarbinud ei pea ma ka tasuma, eks. Spotify jms kaudu kuulates saavad artistid oma lepingus ette nähtud tasu. Kui ma saan YouTube'ist kätte mõne eesti artisti video ja selle eest artist raha ei saa, pole see tõttöelda minu mure. Kui ma soovin Eesti artiste toetada, siis lähen ma kontserdile, ostan nende plaadi või t-särgi vms. Millisest otsast on see tasu loogiline? „

mmm: „veider vaadata kuidas suurest isamaalasest on saanud sotsialist: las riik võtab jõuga ühelt inimeselt raha ära ja annab teisele. mis on saanud turumajandusest, mille eest justkui omal ajal võideldi? kas ei peaks olema nii, et kui see nn autor ei ela oma loomingust ära, siis valima mingi muu tegevuse? miks peab kaasama riigi inimeste vahelistesse suhetsse?”

Kolmapäev 14.10

Mida teha hallide passidega? See probleem on varsti pea sama vana kui taasiseseisvunud Eesti riik. EPL-i arvamustoimetuse juhataja Alo Raun pakkus omalt poolt välja mõned lahendused olukorra parandamiseks ("Võitkem hallide passide südamed Eestile”). Leidus nii neid, kes soovivad jätta asja nagu on, aga kommentaariumis pakkusid kommenteerijad ka oma lahendusi.

ise venelane: „Nad ütlevad hallide passide kohta kogu aeg, et see on suur probleem. Kas valitsusel pole võimalik küsimust selgelt lahendada - anda inimestele teatud ajavahemik mis tahes kodakondsuse vastuvõtmiseks, välistades kodakondsuseta jäämise võimaluse ja uute hallide passide väljastamata jätmise?

Niikaua kui pass kehtib, pole midagi ja pärast selle aegumist pole teil vaja uut väljastada. Olgu selleks ajaks inimene kindlaks määranud, millise riigi kodanikuks ta soovib saada.
Puudub loogika selles, et Eesti Vabariik lubab passi väljastada mittekodanikule. Me ei väljasta sisserändajatele mittekodanike passe! Kõik sõltub valitsusest ja nende kasust, kuid see pole neile kasulik, nad kardavad vastuhääli.”

hallo-hallo: „Rumal eeldada, et kõik siinsed välismaalase passi omanikud soovivad eesti kodakondsust. Välismaalase pass annab Euraasia kontinendil paremad võimalused reisimiseks kui Eesti oma, avatud on Euroopa, Venamaa ja SRÜ. Sellest meie venekeelsetele piisab. Kõik ei taha Ameerikasse. Pealegi kui kellelgi juhtub ka kinnisvara olema Venemaal, siis tekitaks Eesti pass Venemaal ainult probleeme, kuna välismaalastel on seal piirangud pandud maa ja kinnisvara omamisele, kõrgemad maksud jne.”

Neljapäev 15.10

Ajalehe KesKus peatoimetaja Juku-Kalle Raid on tuntud kui terava arvamuse avaldaja. Ja ka kirglik suitsumees. Ta kirjutab: „Kui suitsetamine on probleem, võiks ju tegeleda selgitustööga, aga lollpead käituvad nagu ikka: keelame ära, paneme linnukese kirja ja valimistel saab vastu rinda peksta ning uhkelt karjuda.” („Suitsetamise keelamisest rõdudel: edasi reguleerime, mida ma enda kinnisvaral teha võin?”). Kuid vähemalt kommentaaride põhjal näib, et meie rahvas on viimase paarikümne aastaga tubakatossust võõrdunud...

iiah: „Niisugused keelamissoovid ei teki tühjalt kohalt. Rõdudel suitsetajatel ja üldse suitsetajatel puudub enamasti igasugune mittesuitsetajatega arvestamine. Üle rõdu ääre raputatakse tuhka, loobitakse konisid ja sülitatakse allpoololevatele rõdudele.”

tead Jukuke: „kui vastik on kuumal suvepäeval tunda sinu väljahingatavat suitsu, mille vastu isegi kinnine aken ei aita. Kala ja sibula lõhn kaob kiiresti koos sellega, kui selle sisse sööd. Suitsulõhn lihtsalt imbub seintesse, sest seda tehakse pidevalt ja korduvalt ja süstemaatiliselt. Ma ei soovi selle lõhna tundmist oma pisipoisile.”

Reede 16.10

Siseminister Mart Helme soovitas homodel Rootsi tõmmata (Mart Helme Deutsche Wellele: geid jooksku Rootsi, seal on kõik nende vastu viisakamad). Loomulikult oli neid, kelles Helme sõnad vaimustust tekitas, kuid leidus ka neid, kelle arvates ei peaks Helme olema valitsuses minister.

Vabandada on hilja! „Helme on selles mõttes tõesti, nagu ta ise ennast kiidab intervjueerijale, tark poliitik, et teab täpselt millistele oma valijate klahvidele vajutada ja millised sõnad, milliseid reaktsioone esile kutsuvad. Paraku on tänapäeva Eestis kujunenud homofoobiast samasugune lumpeni religioon, nagu antisemitismist keskaegses Euroopas. See, et Helmed selliste lihtrahva tumedamate instinktidega flirdivad, võiks neile tuua juba punase kaardi, mitte Jüri Ratase pragamise või vabanduse.”