Miski, mis oli tõenäoliselt esmalt mõeldud naljana, levis aga sadade tuhandete inimeste seas. Praeguseks eemaldatud postitused jõudsid päeva vältel ligi 170 000 Facebooki kasutajani.

COVID-19 avaliku testimise koordinaator Tõnis Allik ütles Eesti Päevalehe faktikontrollile, et postitusest kuulnuna algatasid nad kohe sisejuurdluse. Selle tulemusena ja vestluses kasutajaga tehti kiiresti selgeks, et tegemist oli halva naljaga.

"See on kasutaja jarvsten edastatud vale, mida meil oli suhteliselt lihtne kontrollida."

Nimelt küsitleti kõiki Lõuna-Eestis kodudes käivaid meedikuid ja nende juhte, samuti räägiti kõnekeskuse inimestega, kes on positiivseid tulemusi edastanud. "Nad kõik kinnitavad, et sellist juhtumit ei ole olnud, see oleks nii erakordne, see jääks meelde. Meil on kõikide kõnede lindistused, sellist juhtumit ei tule välja, sest seda ei ole olnud," sõnas Allik.

Peale selle tõi Allik esile, et kodus proovi andmiseks on vajalik perearsti saatekiri. Igale proovile on märgitud proovi andja nimi ja kellaaeg. "Meil ei ole Viljandi maakonnas ühtki saatekirja üleval, kus oleks laborisse saabunud proov hiljem kui proovi võtmise kuupäeval," välistati vale Alliku sõnul ka teist korda.

Viimasena kinnitas ka autor ise, et tegemist oli kehva naljaga, mis paisus suuremaks, kui ta oli esialgu plaaninud.

"Avaliku testimise organisatsioonis teevad iga päev ennastsalgavalt tööd ligi 500 inimest, nendest proovivõtjaid u 120. Praegu levib viirus taas jõudsalt. Meie tööpäevad on pikad, et võimaldada võimalikult paljudel abivajajatel testida. On kahetsusväärne, et me peame tegelema selliste asjade uurimistega lisaks," märkis Allik.

"Kutsume üles kõiki ligi 400 inimest, kes jagasid seda valeuudist, kustutama oma postitus ja tulevikus mitte kaasa minema selliste rumalustega," lõpetas ta. Juhtumist teavitati ka terviseametit ja ühiselt arutatakse, kas peaks vale piiramiseks pöörduma ka veebipolitsei poole.

Otsus: tegemist on valega.