Viimased paar nädalat on valeinfo voog Eesti ühismeedias saavutanud ennenägematu taseme. Tuhanded jagamised, kommentaarid ning sajad postitused - kõik sellest, kuidas maskid on ebatõhusad ning nende kandmine tähendab inimestele "suukorvi" seadmist.

Mitmete ekspertide hinnangud on tulnud ringiga tagasi avalikule arvamusele jalga tulistama. Kevadel rääkisid kõik terviseeksperdid, et tavalisel inimesel ei ole vajalik maski tarvitada, nüüd räägitakse teist juttu. Vahepealset infolünka pole kaetud ning tulemused vaatavad sotsiaalmeediast igale kasutajale vastu.

Õigusasjatundjad, praegune ja endine õiguskantsler Ülle Madise ning Allar Jõks on saanud aga vandenõulaste meelisautoriteks. Kui Madise ja Jõks on tähelepanu juhtinud seadusandlikule augule maskide kohustuslikuks tegemise osas - ise siiski maskikandmist soosides - siis maskivastased on kuulnud nende jutust täpselt seda, mida nad ise tahavad. Nüüd kogunetakse nende teeside all Vabaduse väljakule hüüdes, et maskide kandmine olevat kuuldavasti ebaseaduslik. Nende tõhusust ei ole aga juttu.

Lisaks tuleb saates juttu sellest, kuidas valeinfo levitamine on omandanud ekspertaseme - professionaalselt kokkulõigatud videoklipid, ekspertide kaasamine ning libainfo tootmiskiirus, mis eeldab produktsioonimeeskonna olemasolu. Libainfo pole eales varem levinud emakeelses sotsiaalmeedias nii kiiresti ning vihaselt.

Viimaks arutatakse selle üle, kellel lasub vastutus infokorrastamisega tegeleda. Mis saab pärast pandeemiat ning mis võiksid olla need õppetunnid, mida tänasest kaasa võtta?

Omavahel vestlesid ajakirjanikud Martin Laine ning Heliis Raudsik.