Facebookis ringleb reklaampostitus, mis lubab pandeemiale lõppu - "Koroonavastane imemistablett - hea alternatiiv jõululaua äärde".

"Need kliiniliselt testitud imemistabletid ei lase viirustel (s.h koroonaviirusel) ja bakteritel organismi tungida ning annavad efektiivse kaitse mitmeks tunniks ilma kaitsemaski kandmata," lubatakse reklaamtekstis.

Postitus on keskmise levikuga, see on jõudnud 18 tuhande Facebooki kasutajani.

Kuidas on asi tegelikult?

Tegemist on inimeste petmisega ning valeinfoga. Kui koroonaviiruse vastu oleks imetabletid olemas, oleks pandeemial lõpp olnud juba ammu. Seda enam, et "Medistus Antiviruse" nime kandev toode on olnud Ida-Euroopa apteekides kättesaadav juba aastaid.

Proviisor Triinu Entsik-Grünberg nentis Faktikontrollile, et on seadmega kursis. Justnimelt seadmega, sest kuna tegemist pole ravimidirektiividele vastava tootega, on see kvalifitseeritud Euroopa Liidus meditsiiniseadmeks.

Tema sõnul tablett koroona vastu ei kaitse.

"Koroonaviiruse vastu on parim ravim siiski rahvarikastest kohtumistest hoidumine, maski kandmine ja käte desinfisteerimine," sõnas proviisor.

Ta lükkab ümber väite, nagu tootega saaks asendada maskikandmist avalikus kohas. Nimelt just viimast lubab toodet vahendav ettevõte oma kodulehel.

Preparaadi vahendajad reklaamivad, et uuringud on näidanud, kuidas seade aitab viiruste vastu võidelda. Nendele uuringutele viidates avaneb toote eestikeelne reklaamleht, mitte teadustöö.

Sellest selgub siiski nii palju, et toote mõjul peaks tekkima kasutaja limaskestadele mehaaniline kaitsekiht, mille tõttu ei saa viirusosakesed meie kehasse tungida. Kiht on muidugi lühiajalise toimega, mis tähendab, et iga mõne tunni tagant peab sisse võtma uue tableti.

Internetist on võimalik leida "Medistus Antiviruse" käimasoleva kliinilise uuringu info. See on ka koht, kust leiab kõige rohkem informatsiooni maagilise Kistosyn 200 ekstrakti kohta, mis lubabki kaitsekihi kaudu keha viiruste eest kaitsta. Tegemist on polüfenoolide hulka kuuluva ainega - millisega täpselt, jääb teadmata. Polüfenoolid on looduslikult esinevad molekulid, mis võivad tekitada kihte - nii näiteks koosnevad neist mitmed looduslikud värvained.

Polüfenoolide kasutamist koroonaviiruse vastu on uuritud väga vähe ning vaid katseklaasis. Kevadel avaldatud uuringus tõid Itaalia teadlased välja, et polüfenoolide kasutamine koroonaviiruse ennetamiseks näitab häid tulemusi laboris, kuid erinevate organismide peal on teaduslikku tausta vähe. Nende koostis, kogus, toimeaeg, mõju jms on tänasel päeval just COVID-19 viiruse tõrjeks teadmata.

Proviisor Triinu Entsik-Grünberg sõnas, et tema ei soovita preparaati koroonaviiruse vastu võitlemisel.

"Antud toode ei võitle viirustega, vaid vähendab viirusosakeste sissetungi ja paljunemist. [...] COVID-19 osas ei ole kliinilisi uuringuid välja toodud. Ehk siis antud preparaati võib kasutada lisavahendina koroonaviirusest hoidumisel, aga ikkagi koos maski ja muude ettevaatusabinõudega," kordas ta lõpetuseks.

Otsus: tegemist on tarbijate petmisega ning valeinfoga, sest polüfenoolide mõju COVID-19 vastu kaitsmisel on teadmata. Täna teadaoleva teadusinfo põhjalt ei asenda see mitte mingil juhul maskikandmist oma tõhususelt.