Paraku leidis teemasse põhjalikumalt süveneja uue tüve ohtlikkuse kohta üsna segast infot. Praegu ei ole andmeid, et uue tüve tõttu haigestutakse raskemalt või surrakse rohkem. Pole ka andmeid, et uus tüvi ei allu olemasolevatele COVID-19 vaktsiinidele. Kiiremini levida ta ilmselt küll suudab, aga erimeelsusi on teadlastel selleski, et kui palju kiiremini.

Milleks siis kogu see paanika, mille tulemusel oli eile õhtuks üle 40 riigi katkestanud Suurbritanniaga lennuühenduse ja Prantsusmaa pannud piiri üldse kinni, seisates nõnda ka kaupade liikumise üle La Manche´i?

Päris loogikata kõik need otsused pole, sest viiruse kiirem levik viib kiiremini täituvate haiglateni ka juhul, kui uue tüvega nakatunud põevad sama raskelt kui varem tuntutega. Põhjuse Briti valitsuse äsjaseid samme kritiseerida annab see, et uuest tüvest ollakse teadlikud juba kolm kuud ning üksikuid juhtumeid on tuvastatud ka Hollandis, Taanis ja Belgias. Seega ei ole usutav, et praeguse lendude ja piiride sulgemisega suudetaks tema laiali kandumine ära hoida.

Halb koroonapoliitika paneb inimesed piirangutes kahtlema ja neist mööda hiilima. Brittide rapsimine teeb just seda.

Küll aga tekitas peaminister Boris Johnsoni „jõulukingitus” nädalavahetusel Inglismaa transpordisõlmedes lisatunglemist ning andis uut kütet nii koroona- kui ka Brexiti-teemalistele vandenõuteooriatele. Euroopa Liidu agarus EL-i ja Suurbritannia transpordiühenduste peatamisel kipub kohati välja nägema nagu Brüsseli kättemaks Brexiti eest. Õigupoolest on koroona- ja Brexiti-kriis nüüd ühte sulanud, sest kui mitte koroona uus tüvi praegu, siis kaubandusläbirääkimised liikusid ikka selle poole, et pärast 31. detsembrit tekib EL-i ja Suurbritannia vahelises kaupade liikumises palju segadust ja bürokraatiat.

Hea koroonapoliitika on selline, mis paneb inimesed valitsuse korraldusi ja suuniseid vabatahtlikult täitma. Halb koroonapoliitika paneb inimesed piirangutes kahtlema ja neist mööda hiilima. Briti valitsuse äsjased rapsivad sammud tegid just seda viimast. Selle mõju võib küündida Suurbritanniast kaugemalegi.