ETV 5. jaanuari „Esimese Stuudio” intervjuus väitis peaminister Jüri Ratas (Keskerakond): “Me saame võrrelda teiste Euroopa Liidu riikidega, me saame öelda, et elaniku kohta on Eesti täna Euroopa Liidu tipus vaktsiinide tegemise osas.”

KONTROLL

Vaktsineerimisstatistika
Riigid on hakanud koroonaviiruse vastu vaktsineerima erinevatel kiirustel. Oxfordi ülikooli uurimistiimi loodud teaduspublikatsioon Our World in Data kogub andmeid, kui palju inimesi riigis on saanud vaktsiini. (Andmed põhinevad sellel, mitu doosi vaktsiini on tehtud, ja seega ei võta arvesse, kui üks inimene on saanud mitu doosi.)

5. jaanuari seisuga on Eestis 100 elaniku kohta vaktsineeritud 0,24 inimest. Võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega on Eestiga samal tasemel Poola. 100 inimese kohta on rohkem vaktsiine teinud 8 ELi riiki. Mitme riigiga on vaktsineerimistaseme vahe siiski pigem väike.

Suurim vahe on Taaniga, kus on antud 0,89 vaktsiinidoosi 100 inimese kohta, üle kolme korra rohkem kui Eestis.

Ülejäänud Euroopa Liidu riigid on Eestist maas, näiteks Soomes on tehtud 0,10 ja Prantsusmaal vaid 0,01 vaktsiinidoosi 100 elaniku kohta.

Nende andmete alusel on Eestis vaktsineeritud üle ELi keskmise taseme, ent täiesti tipus me elanike arvu kohta siiski ei ole. Isegi kui vahe ülejäänud esikümne riikidega on väike, siis kolmekordne vahe Taaniga näitab selget vahet tipuga.

OTSUS

Nii ja naa.

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@epl.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aastal Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad Eesti Päevalehe veebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.