Kaja Kallas ütles eile intervjuus Delfile: "See (Venemaa-teemaline ettepanek - toim) oli kindlasti ebaõnnestunud muudatusettepanek, aga meie saadikutel oli ülesanne mõelda küsimusi, mida saaks inimestelt rahvahääletusel riigielu küsimusena küsida tingimusel, et neile saaks vastata "Ei". Me oleme kokku leppinud, et me teeme kindlasti "Ei" kampaaniat, ja juhuks, kui koalitsioon hääletab mõne meie ettepaneku sisse, siis saaks sellele kindlasti eitava vastuse.”

KONTROLL

Vaatasime üle muudatusettepanekuid, mis on esitatud riigikogus arutluse all olevale eelnõule “Rahvahääletuse korraldamine abielu mõiste küsimuses”.

Suurem osa ettepanekutest tõepoolest eeldavad vastust “ei”. Näiteks:

Kaja Kallase ja Hele Everausi ettepanek: “Kas kõik loomad Eestis tuleks viia loomaaeda?”

Hele Everausi ja Anneli Akkermanni ettepanek: “Kas Eestis peaksid kõik inimesed käima kord nädalas Elvas?”

Maris Lauri ja Valdo Randpere ettepanek: “Kas Eesti lennuühendused tuleb ära keelata?”.

(ja nii edasi)

Siiski, leidub küsimusi, millele ei saa vastata ilmtingimata “ei”. Näiteks:

Heiki Kranich, Toomas Kivimägi ja Liina Kersna ettepanek: “Kas lahutatud naine tohib uuesti abielluda?”

Jürgen Ligi ja Eerik-Niiles Krossi ettepanek: “Kas Eesti abielu peaks kestma ka Lätis?”

Heiki Kranichi ja Jürgen Ligi ettepanek: “Kas meest ja naist saab edaspidi liita abielu?”

Jürgen Ligi ettepanek: “Kas Eestisse peaks jääma naise ja naise vaheline liit?”

Jürgen Ligi ja Erkki Keldo ettepanek: “Kas abielu peab olema ühe mehe ja naise vabaabielu?”

On ka küsimusi, millele saab vastata nii "jah" kui ka "ei". Selline on näiteks Liina Kersna ja Siim Kallase ettepanek: "Kas peaks kehtestama kiivri kandmise kohustuse elektritõuksidega sõitjatel?".

Vastavalt liiklusseadusele on kiivrikohustus neil kergliikuriga sõitjatel, kel vanust alla 16 eluaasta.

Faktikontrolli tarbeks kammisime läbi pisut üle 200 ettepaneku, mis esitatud on. Reformierakond esitas kokku 3500 muudatusettepanekut. Seega ei pruugi eelolev nimekiri olla täielik neist küsimusest, millele ei saa ilmtingimata "ei" vastata.

Osa abieluteemalistest ettepanekutest kutsuvad üles abielus olnud või olevate inimeste õigusi piirama (lahutatud naiste õigus uuesti abielluda) või kooseluvorme takistama (kahe naise omavaheline kooselu väljaspool abielu). Tegemist on küsimustega, millele tõepoolest saab vastata "ei". Seda saab teha sisuliselt kõikidele kas-küsimustele. Iseasi, kas need on ka sobilikud "kampaaniaks" ning kas neile ka peaks "ei" vastama.

Käesolevas kontrollis analüüsitud tsitaat viitab, et Kaja Kallas andis erakonnakaaslastele ülesande välja mõelda "ei" vastusega küsimusi. Seda on suuremas osas ka tehtud, kuid sekka on sattunud kahemõttelisi muudatusettepanekuid, kus "ei" vastus pole enesestmõistetav.

OTSUS

Nii ja naa

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@epl.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aastal Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad Eesti Päevalehe veebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.