Meie põhjanaabritel on teistele riikidele reisipiirangute kehtestamiseks üks arvestatav argument: Soome on viimase kahe nädala koroonaviirusega nakatumise kaardil ainsana Euroopas kollast värvi. Eesti on tumepunast, kõige ohtlikumat värvi (nagu peaaegu kogu ülejäänud Euroopa). Positiivsete koroonaproovide osakaalu poolest on Soome samuti Eestist turvalisemas kategoorias, aga kolmanda tähtsa näitaja, proovide tegemise ulatuse poolest Eestiga samas.

Siiski on Soome piirangud arusaamatud ega ole teadusega põhjendatud. Pigem on tegemist kummardusega Soome ametiühingutele või Soome valitsuse sooviga demonstreerida otsustavust võitluses koroonaga. Raske on nimetada seda otsust läbimõeldud katseks takistada koroonaviiruse levikut.

Teadlaste mudelid mullukevadiste reisipiirangute kohta ütlevad, et riikidevahelise liikumise lõpetamisest võis kasu olla päris pandeemia algusjärgus. Hiljem, kui viirus oli juba laiali levinud, enam mitte.

Soome nüüdsed reisipiirangud pole ei varased ega ka ranged. Esiteks, kardetud Briti viirusetüvi avastati ju juba mullu septembris, Soome katkestas lennuühenduse Suurbritanniaga alles detsembris. See viirustüvi on juba ammu mööda maailma laiali levinud. Teiseks, Soome reisipiirangud on auklikud: endiselt lubatakse hulga inimeste naasmist ja isegi edasi-tagasi pendeldamist.

Negatiivse koroonaproovi nõudmine oleks palju nutikam lahendus kui mõlemale poolele vajaliku töörände tõkestamine.

Eriti kummaliseks teeb Soome värsked reisipiirangud see, et just äsja taastati kuu aega pausil olnud lennuühendus Suurbritanniaga. Soome pääsemise tingimus on negatiivne koroonaproov.

Armsad põhjanaabrid, miks ei kasuta te samasugust lahendust laevaga saabujate puhul? Varem laevadel pakutud vabatahtlikku koroonaproovi sõitjad eriti ei kasutanud, aga selle saaks ju kohustuslikuks teha. See oleks palju nutikam lahendus kui mõlemale poolele vajaliku töörände tõkestamine.

Vaja on üleeuroopalisi reegleid liikmesriikidevaheliste liikumispiirangute kohta. Ent seejuures ei tohiks liikmesriikidele ette kirjutada konkreetseid viiruse maha surumise meetmeid – nende tõhusus, otstarbekus ja vajalikkus oleneb suuresti kohalikest oludest.