Juba tükk aega (umbes nii kaua kui Jüri Ratas on olnud teist korda peaminister) pole midagi kuulda olnud Yana Toomi reisidest Damaskusesse või tema ülesastumistest eksperdina Solvjovi kolmetunnistes mammutsaadetes kõrvuti Kremli erudiitidega nagu Kurginjan, Satanovski, Mihejev, Prohanov, Žirinovski jt. NTV näitetrupist. Kuid möödunud nädala laupäeval „tegi ta seda jälle” kui kõrvutas Eesti pronksiööd 23. ja 31. jaanuari protestidega Venemaal (vt. „Pronksiöö mahasurujatel pole õigust mõista hukka Venemaa jõhkrutsemist meeleavaldajate kallal”). Toomile vastas kodanikuaktivist Sergei Metlev, kes juhtis tähelepanu mõningatele olulistele lahknevustele kokk Ženja ning Moskva ja Peterburi hipsterite meetodites. Üldiselt olid kommenteerijad Metleviga samal arvamusel.

Keelustage Toomi büroos kanged narkootikumid!:

„Kuidas on võimalik võrrelda pronksiööd sellega kuidas vene ja valgevene noored jalutavad mööda linna ning pärast koristavad enda järel prügi ära? Pronksiöö oli pogromm ja röövimine. Pärast seda kui politsei selle käratseva ja agressiivse massi raamatukogu juurest minema ajas, hakkas see seltskond röövima ja lõhkuma nagu 1917. aastal Venemaal purjus madrused; nagu Donbassis - praegu; nagu Ameerikas BLM. Ja samade õigustustega., et nemad on kannatajad ning diskrimineerimise ohvrid. Kui iga tossude ja „gutšide” röövimine poest - ükskõik kus, pronksiööl Tallinnas, Donetskis või New Yorgis - täidetakse kõrge moraalse tähendusega, röövitakse ja lõhutakse eriti meelsasti.

Ok, kui need on protestid, mida protestijad täpselt tahavad? Hongkongis protesteerivad inimesed tõepoolest totalitarismi vastu: saare vabaduste tegeliku hävitamise vastu totalitaarse Hiina poolt. Ja seal on tõesti hirmutav minna Leviathani vastu - aga inimesed teevad seda. Maidanil oli see hirmus. Moskva tänavatel Putini vastu minna on hirmus. Aga millega riskisid Tallinna „gutši” ja „armani” röövlid ning mille nimel? Täiesti idiootne demagoogia Yana Toomilt.”

.:

„Mina saan asjast niimoodi aru, et pronksiöö ajal ohjeldati otseselt laamendamist, venemaal "ohjeldati" rahulikke demonstrante, kellel ei olnud plaanis aknaid sisse peksta ja varastada.”

Erik:

„See on tüüpiline orjaliku juhi ees kummardajate seisukoht, millega paljud putinistid esinevad. Nende jaoks on täiesti ilmvõimatu, et keegi võiks isakese suhtes olla kriitiline või veelgi hullem, lausa tema vastu avalikult protestida oma peaga mõeldes. Kindlasti peavad sel juhul mängus olema ikka välisagendid ja raha. Nende jaoks on tsaar jumal ja tema vastu astumine pühaduseteotus. Üks punane jumalus vedeleb siiani klaaskirstus keset Punast väljakut nagu lumivalgeke juba 100 aastat. Ei tea kas tema nimekaim pannakse tema kõrvale või tema asemele?„

Kilplane:

„Täiesti õige tähelepanek. Toomil hakkas vahepeal adekvaatse teksti tulema (Brüssel vist haris), aga nüüd tundub et hakkab ikka see pilotkajoon jälle tunda andma. Tallinnas laamendati ja rüüstati, see oli ka põhjus miks jõudu kasutati ja oldi veel nii lollid et venelaste endi ärisid lõhuti. Äkki peaks ka tädi tagasi kutsuma, praegu on see väga popp, kedagi tagandada, asendada, tagasikutsuda...”

Teisipäeval oli taas põhjust rääkida keskerakondlastest. Skandaaliga haridusministri positsioonilt lahkunud ühe Savisaare-järgse Keskerakonna „frontman’i” Mailis Repsi väärteomenetlus muudeti kriminaalasjaks, kuna uurimise käigus selgusid uued asjaolud. Kui Reps novembris 2020 ametist lahkus, siis oli tema toetajaskond kommentaariumis palju suurem kui täna. Tõenäoliselt ei suuda teatud parteilise taustaga kommenteerijad andestada Repsile tema rolli uue koalitsiooni sünnis, kuid kahtlemata on ka riigiomandi ja enda omandi segi ajamine ministri poolt taunitav.

DKW:

„Jüri! Mis toimub? Pole Sa midagi puhtam kui Edgar oli. Ainult üks Korruptsioon ja seda Sinu kõige lähemate kaaslaste osalusel. Võib olla oleks aeg KE esimehe ametikoht maha panna, kuna ei saanud erakonna juhtimisega hakkama?”

Analüütik:

„Kui Repsi juhtum avalikuks tuli, olid siin ekre valiajd koos, kes süüdistasid ajakirjandust laste jälitamisest - nüüd tulled muutunud ja nüüd nõuavad Repsi pea veeremist. Aga seekord olen ma ekrelastega nõus ja arvan, et Reps peaks saama karistatud.”

Kommentaator:

„Kogu Eesti poliitika häda viimased 30 aastat on reputatsiooni mõiste puudumine. Vaatad ümberringi: ühed samad mädad näod, keegi varastas, keegi pettis, keegi ahistas, keegi ahnitses... Süda läheb pahaks. "Õige" rahvaesindaja valimise kriteerium on väga lihtne - reputatsioon. Kui poliitik või erakond lubab kullamägesid, siis peaks see iseenesest ohumärk olema.

Kui ta oma lubadusi ei täida, siis pole tal pärast ametiaja lõppu selles ametis enam midagi teha, hoolimata ebaõnnestumise põhjustest kas ta lubas liiga palju, ebaõnnestus oma tegevuses või lihtsalt ei vedanud tal. Need, kes tahavad tema asemele asuda tulevad.

Kui poliitik valetab või varastab, on ilmne, et sellised tuleb meie poliitikast koheselt eemaldada ja mitte mingil juhul „uue kastme all” enam poliitikasse lubada.

Täpselt samu kriteeriume saab ja tuleks lisaks ametialastele rakendada ka riigiametnikele. Teoreetiliselt on kõik lihtne ja selge, jääb vaid välja mõelda, miks need demokraatlikud mehhanismid meie jaoks Eestis ei tööta.

Aga Reps võiks endale uued väljakutsed leida ja poliitikast lahkuda. Liiga palju on ühel inimesel „juhtunud”.

Sel nädalal oli oluliste teemade hulgas nagu ikka ka vaktsiini ja vaktsineerimist puudutav. Viimastel nädalatel on korduvalt ilmunud lood sellest kuidas Eesti venekeelne elanikkond eelistaks Venemaa Gamalei-nimelises instituudis välja töötatud Sputnik V vaktsiini, samas kui lääne analooge peetakse ohtlikuks. Muidugi räägib see sellest kellel millised kanalid õhtuti teleris mängivad, kuid see ehk polegi kõige olulisem. Kesknädalases EPL-i juhtkirjas oli julge mõte pakkuda parem venekeelsetele nende poolt ihaldatud Sputnikut kui jätta inimesed vaktsineerimata (vt. „Kui Sputnik toimib, siis kasutagem seda”). Muidugi on hetkel erinevad bürokraatlikud takistused ja loa puudumine EL-s, kuid iseenesest pani see inimesed kaasa mõtlema ja oma arvamust kommentaariumis avaldama.

esimees Siider:

„Aga kust mõtlevad austatud juhtkirjanikud seda defitsiitset kraami hankida kui Venemaa tervishoiuametnike prognooside järgi on suveks valmis 30 miljonit doosi, aga vaktsineerida tuleb Venemaal 145 miljonit inimest. Selline pilt on jäänud ka vähesest hulgast inimestest, kelle peal Sputnik V 1. ja 2. faasis prooviti. Arvata võib, et juhtkirjutajad näevad oma Sputnikut sama palju kui selga ja venelased peavad ka ise aasta jooksul mõnelt lääne tootjalt abi otsima (või Hiinast).”

loe ja imesta:

„Seesama juhtkirjanik kes paar päeva tagasi tahtis Borelli üles puua Moskvas käimise eest on vahepeal kaineks saanud (või vahepeal purju joonud, vahet pole) ja tahab hoopis Borelli sinna tagasi saata vaktsiini ostma? Või ta järsku homme kirjutab uure juhtkirja et Sputnikku ei või mingil juhul osta? Igal juhul mingil loogikat leida on raske. Kas ta ise ka teab mida ta tahab?”

mammi, lapsepõlves vaktsineeritud kõigi vene vaktsiinidega ja siiani elus:

„Tõesti, olen seekord nõus - miks ei võiks soovijatele Sputnikut osta? Olen kindel, et seda saab odavamalt kui lääne vaktsiine. Ja põhiline, et inimesed saaks vaktsineeritud.”

Neljapäev tõi skandaalidest räsitud eesti spordi haavadele veidi palsamit kui Austraalia lahtistel alistas tennisist Kaia Kanepi mulluse Austraalia „suure slämmi turniiri” võitja ja maailma neljanda reketi Sofia Kenini ülekaalukalt ja kindlalt. Kommenteerijatel jäi üle ainult rõõmustada.

HK:

„Kenin eksis,arvates,et tema praegusest mänguoskusest piisab Kanepi võitmiseks.Selline pisut üleolev suhtumine saab üldjuhul saatuslikuks.Kaia lõi kahe esimese geimiga Kenini sadulast ja sellest Kenin enam ei toibunudki. Kaia mängis täna väga ratsionaalselt ja hea serv oli vundamendiks ilusale võidule.Respekt, Kaia ja Anett!”

Raido:

„Hea päev Eesti spordile. Kaia oli võimas, Anett sama võimas visaduselt ja kannatlikkuselt. Aplaus mõlemile. Võidavad mõlemad ka järgmised matšid.”

////:

„Nii hoida, Kaia. See on GS võitja tennis. Kõik sõltub sinu tegemistest mitte ei looda vastaste vigadele. Kahju ainult et vigastused ja muu jama on selle talendi kasutamist seganud.

Kas mitte meie tennisenaised polegi mitte ainukesed kellel pöialt hoida tõeliselt mastaapses suures spordis? Suht põud muidu hetkel. Hoiame neid.”

Ilmus Vilja Kiisleri kolumn „Perlingu otsus eripensionist loobuda tuli hilinemisega, seda jäädakse talle nina alla hõõruma”, milles ta kritiseeris Lavly Perlingut, et see läks kõige pealt poliitikasse ja siis lahkus prokuratuurist, mitte vastupidi. Kommenteerijate hulgas oli erinevaid arvamusi, oli neid, kes nõustusid ja neid, kes vaidlesid vastu.

linnamees:

„Eripension on prokuröri töö eest, mida Perling on kogu senise aja ju teinud. Mis siin ebaausat on, ei saa aru? Tegi tublilt ja kui aastad täis said, siis ka eripensionit saab. Miks peaks poliitikasse minek ta senise elu läbikriipsutama?! Ajakirjanik kade kuidagi siin tundub olema, mitte aus.”

inx:

„Inimese huvi poliitikasse ei teki üleöö, samuti nagu see, milline maailmavaade talle omane on.
See tähendab, et selline maailmavaade ja soosivus võis olla ka peaprokuratuuri kohal istudes.
See ja jääb saatma ka poliitikateel.
Kui lisada sinna veel see, kellena kaasa töötab, siis ...
Omavad infot ja väga palju ja küll seda vajadusel ka kasutatakse.”

Kommentaator:

„Kuidagi mage värk kui minnakse Kaitsepolitsei direktori kohalt või riigi peaprokuröri kohalt poliitikasse. Ei tea ühtegi BND juhti näiteks, kes oleks läinud Saksamaa poliitikasse või samast mõnda „generalbundesanwalt-i”, kes oleks poliitikuks hakanud. Jah, üks juhus tegelikult meenub kui von Stahl tahtis saada Berliini linnapeaks aga ei saanud. Kuid reeglina makstakse neile korralikku pensionit, et nad saaksid edaspidi peale ametist lahkumist kala püüda. Tehkem seda ka Eestis, siis pole mingeid pahandusi.”