Välispoliitika instituudi teadur Frank Jüris sõnas möödunud nädalal Eesti Päevalehele antud intervjuus, et see on näide, kuidas suudetakse pigem ühise eesmärgi nimel tegutseda. Nii on põhimõtteliselt välistanud Huawei seadmed 5G võrkudes Prantsusmaa ja Suurbritannia, hiljuti vastu võetud Saksamaa seadus jätab rohkem mänguruumi.

„Juhin tähelepanu, et suitsevat püssi pole leitud," kommenteeris Huawei Eesti esinduse müügidirektor Alar Heikla Krister Parisele Ameerika süüdistusi. Tema sõnul tasub lugeda Washingtoni kavatsuste mõistmiseks mõttekoja Atlantic Council strateegiadokumenti, kus rõhutatakse vajadust säilitada suhetes Aasiaga liidrirolli. Ning selleks on kõik vahendid head.

Eesti on sellest vastasseisust aga Heikla sõnul oluliselt kaotanud. Nii oleme (mitte ainult Huawei vaidluse pärast) muust maailmast, mis 5G võrke ehitab, juba kolm aastat maha jäänud. Eestis ju 5G võrku pole, ehkki esimene kõne Eesti ja Soome majandusministrite vahel tehti 5G võrgus juba aastal 2018.

„Me oleme startupi-riik," meenutas Heikla, mis kaalul on. „Kogu keskustelu taandub praegu piltlikult poekärude peale, aga oluline on hoopis kassasüsteem. Me tahaksime teha kihvte, fancycid tooteid, mida see kassasüsteem suudab läbi närida. Selleks peab olema loodud ümbrus. Kogu seda kaupa, mida kassasüsteemist läbi närida ja korvi laduda, pole võimalik siia turule tuua.

Ühel hetkel me avastame, et meil on vintage või legacy. Ajast ja arust asjad, mis ei tähenda, et nad on halvad asjad, aga mida muu maailm vaatab kui muuseumieksponaate."

Saates veel

Kirjutasin ise, kuidas Ühendriigid on ikkagi otsustanud Huawei päriselt tappa. Kuidas kavatseb kompanii kirve eest pääseda?

Mida peavad tegema riigid, kes ei taha mõistetavalt USA-le vastu hakata?

Milliseid suuniseid jagavad Huaweile kommunistid?

Kuula Krister Parise intervjuud Alar Heiklaga siit!

1x
00:00