Värskeid vaatenurki kunstiajaloole pakuvad ka kaasaegsete kunstnike sekkumised näitusel. Marge Monko teos „Blond“ kommenteerib heledapäise naisekuju domineerimist 1930. aastate visuaalkultuuris. Tõnis Saadoja ja Neeme Külma võimas ruumiinstallatsioon „Puri“ lähtub baltisaksa portreekunstist ja mõisakultuurist.

Kumu uus püsinäitus „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945"

Püsiekspositsiooni muutuvateks osadeks on kaks projektiruumi. Ühes neist näeb Bart Pushaw kureeritud ning Jaanus Samma kujundatud näitust „Erinevuste esteetika“ rassi- ja eksootikateemadel. Teises projektiruumis avatakse koos püsinäitusega režissöör Stella Saartsi lavastatud videoinstallatsioon „Virtuaalgiid. 20 kommentaari“, milles Eesti kunsti teoseid ja nähtusi tutvustavad tuntud kunstiloolased ja humanitaarid, teiste seas Mart Kalm, Eero Epner, David Vseviov ja Eha Komissarov. Stella Saarts on teostanud ka uue püsinäituse mitmekeelse ja -häälse avavideo.

Kumu uus püsinäitus „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945"

Püsiekspositsiooni lähtekohti kommenteerib üks kuraatoreid, ajaloolane Linda Kaljundi: „Milline on olnud kunsti mõju eri kogukondade identiteedile ning kuidas on muutunud kunsti ja kunstnike roll ühiskonnas, on mõned küsimused, mida püsiekspositsioonis avada püüame. Näitus pöörab tähelepanu Eesti kunsti nägu kujundanud rahvusülestele nähtustele, aga samuti kohalikele põimingutele baltisaksa ja eesti pildikultuuri vahel.“

Kumu uus püsinäitus „Identiteedimaastikud. Eesti kunst 1700–1945"

Sügisel suleti Kumu kunstimuuseumi vanema Eesti kunsti püsiekspositsioon „Varamu“. „„Varamu“ pildivalik oli muuseumiseintel püsinud viimased 15 aastat ja kujundanud suurel määral seda, milliseid töid või autoreid me oma kunstiajaloost tunneme ja tähtsaks peame. Nüüd, uue püsiekspositsiooniga, tulevad tuntud teoste kõrval tähelepanu alla ka naiskunstnike looming, kunstiharrastajad, visuaalkultuur ja teised traditsioonilist kunstiajalugu laiendavad teemad,“ lubab avamise eel Kumu kunstimuuseumi direktor ja uue püsinäituse üks kuraatoreid Kadi Polli.

Kuraatorid: Linda Kaljundi, Kadi Polli
Ruumikujundus: Raul Kalvo, Helen Oja
Näituse kujundus: Raul Kalvo, Tõnis Saadoja
Graafiline disain: Tuuli Aule
Koordinaator: Magdaleena Maasik