Väike vahe on selles, kuidas uusi piiranguid esitleti. Kaja Kallas rõhutab eelkõige inimeste enda mõistlikkuse ja vastutuse vajadust. Jüri Ratase retoorika oli säärastes olukordades üleolevam ja ähvardavam. Lähemad nädalad näitavad, kumb stiil mõjub selles kriisis tõhusamalt.

Selleks et oleks lootust uusi piiranguid kahe nädala pärast lõpetada, on vaja, et igaüks täidaks nii uusi kui ka vanu reegleid.

Ideaalis oleks võinud ka kriisipiirangute ettevõtjatele hüvitamise korra jõuda juba eilseks kokku leppida. Pole ju vaja midagi täiesti uut välja mõelda ja koonerdada ka mitte, sest spaad ja veekeskused on tavaolukorras jätkusuutlik äri, mille põhja minemisest Eesti ei võida.

Kas uute piirangute (taas)kehtestamise vajadus võinuks ära jääda, kui Kaja Kallas poleks oma ametiaega alustanud ühiskonna avamise retoorikaga, vaid jätkuva ettevaatusele manitsemisega? Selle üle saab üksnes spekuleerida. Nii või teisiti harjusid paljud inimesed stabiilsete, olgugi kõrgevõitu koroonanäitajatega ja hakkasid elu vabamalt võtma.

Nädala arvud

109,5 miljonit koroonasse nakatumise juhtumit oli WHO andmetel eilse seisuga maailmas alates pandeemia algusest registreeritud.
2,4 miljonit inimest oli eilse seisuga maailmas kokku surnud koroonasse või koroonaga.
0,02% maailma koroonasurmadest on Eesti „arvel“. Sama suur on Eesti osa maailma rahvastikust, aga nakatumiste osa on 0,05%.

Igatahes on esmaspäevast kehtima hakkavate piirangute esialgne kahenädalane kestus väga lühike. Koolide puhul täidab ühte nädalat pealegi koolivaheaeg, kui õppetööd nagunii ei toimu. Kaht nädalat pole raske ära kannatada, kui tunneli lõpus paistab valgus, mida heidab eelkõige vaktsineerimine. Kahjuks ei hakka vaktsineerimine kahe nädala jooksul veel suurt efekti andma, sest kuur koosneb kahest mitmenädalase vahega süstist, pärast mida kulub lubatud maksimaalse kaitse kujunemiseni veel paar nädalat. Peale selle ähmastab perspektiivi uute viirustüvede levik.

Selleks et eile välja kuulutatud piiranguid saaks tõepoolest kahe nädala pärast lõpetada, on tarvis, et igaüks täidaks nii uusi kui ka vanu reegleid sisuliselt, mitte formaalselt. Avalikus ruumis tuleks liikuda üksnes nii palju, kui on töö tegemiseks ja vaimse tervise säilitamiseks minimaalselt vaja, ning restoranis ja teatrisaalis istuda tõepoolest hajutatult.